• Informacje na temat:

    zalewa do smażonych ryb

Przepisy na temat: zalewa do smażonych ryb
  • Smażona ryba w sosie chermula - Andrzej

    6 filetów lub plastrów z dorsza, łupacza lub halibuta o wadze 175 g każdy; mąka do obtoczenia; 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek; na zalewę: 50 g posiekanych listków świeżej kolendry; 25 g posiekanej świeżej natki pietruszki, zmiażdżone ząbki czosnku, 2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżeczki papryki, spora szczypta pieprzu tureckiego, sok z 1 lub 1/2 cytryny, 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek, sól i pieprz

  • Ryba po japońsku

    Składniki na 8 porcji: - 1 kg pangi ciasto: - 1 szklanka mąki, - 0,5 szklanki wody, - 1 jajko zalewa: - 1 szklanka wody, - 0,25 szklanki oleju, - 1,5 łyżki octu spirytusowego, - 1 mały koncentrat pomidorowy, - 2 łyżki ketchupu ostrego, - sól, cukier, - 2 cebule pokrojone w piórka, - 1 słoik papryki konserwowej paski, - 1 słoik ogórków konserwowych pokrojonych w julianne...

  • Ryba po japońsku - Agnieszka

    ...i ogórki konserwowe ? mieszamy te składniki razem. Później już tylko najłatwiejsza czynność, czyli układamy w naczyniu na przemian rybę z warzywami ? powstają kolorowe warstwy i na sam koniec zalewamy...

  • Niebanalne obiady piątkowe

    Standardowy zestaw - ryba, ziemniaki plus surówka może się znudzić. Dobrze o tym wiemy, dlatego przedstawiamy propozycje interesujących i bardzo apetycznych bezmięsnych dań obiadowych z warzywami w roli głównej.

  • Keczup z pomidorów

    Czy wiesz, że keczupu nie wymyślił Henry Heinz? Pierwszy keczup powstał w XVII wieku w Chinach i był stosowany jako słodko-kwaśna przyprawa do dań rybnych. Sos sporządzano z marynowanych w occie ryb. Zresztą jego nazwa znaczy dosłownie: zaprawa do ryb - z chińskiego kôe-chiap - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

  • Dania jednogarnkowe na rodzinny obiad

    Chociaż przede wszystkim mają sycić i rozgrzewać, przyrządzone z oryginalnymi dodatkami potrawki i gulasze świetnie nadają się na niedzielny obiad w większym gronie.

  • Klopsiki inne niż nasze!

    ...rozgrzej olej. Wkładaj porcjami krokiety i smaż na rumiano. Gotowe osącz na papierowym ręczniku.  Panierowane kuleczki rybne Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj (30

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    ...daniem jest również biała kiełbasa w słoikach. Przyrządza się ją na dwa sposoby - upychając całe zwoje kiełbasy do słoika lub rozdrabniając je na niewielkie kawałeczki. Całość zalewa się tłuszczem(...) Święta Wielkanocne na Podlasiu zawsze obchodzone są z należnym przytupem. Oprócz zalewajki grzybowej czy nietypowego czerwonego barszczu z kiszonych buraków na stołach królują przede wszystkim...

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    ...i aromatycznych przypraw (obowiązkowo natka pietruszki). Składniki łączy się ze sobą (mięso warto wcześniej podsmażyć), zalewa masą jajeczną i zapieka w zwykłym naczyniu żaroodpornym lub na patelni...

  • Z garnków świata: Szwecja

    No i jedzą dużo ryb - takie cechy charakterystyczne kuchni szwedzkiej wymienia w INTERIA.PL jeden z najsłynniejszych znawców smaków świata Robert Makłowicz. Potrawą prostą i smaczną jest pokusa Jansona - ziemniaki zapiekane z sardelami, anchois prosto z puszki: ziemniaki kroi się w plastry, przekłada się je anchois, zalewa olejem, dodaje masła i zapieka w piekarniku - to szybki przepis Roberta...

Artykuły na temat: zalewa do smażonych ryb
  • Smażona papryka z dorszem i kaparami

    Rybę możesz też upiec w piekarniku. Elegancko rozłóż ją na warzywach, udekoruj ziołami. Zamiast kaparów użyć możesz oliwek.

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Ryba - zdrowie na talerzu

    .... koperkiem. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 350 kalorii Szaszłyki rybne Składniki na 4 porcje: 30 dag filetów z mintaja lub dorsza, 15 dag małych pieczarek, 2 cebule, 35 dag...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Według danych z 2018 r., konsumpcja ryb i owoców morza wynosi w Polsce ok. 12,5 kg na mieszkańca, co przekłada się na prawie ćwierć kilograma tygodniowo. To doprawdy niedużo. Dla przykładu: przeciętny Europejczyk spożywa ok. 23 kg ryb rocznie. Polacy są więc daleko w tyle za innymi mieszkańcami globu. A już z pewnością nie dorównują obywatelom...

  • Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

    ...takie skomplikowane. Zamiast śledzi można bowiem podać boczniaki w korzennej marynacie, a smaczny zamiennik ryb smażonych stanowi np. seleryba - czyli, jak sama nazwa wskazuje, ryba z selera(...) o tym oczywiście jej postny charakter, za sprawą którego podczas wieczerzy wigilijnej nie pojawiają się produkty mięsne (oczywiście poza tymi rybnymi). Inne produkty pochodzenia zwierzęcego też pojawiają...

  • Ryby coraz częściej goszczą na stołach Polaków. Warto jednak zadbać, aby w parze z ilością szła również jakość. Oto pięć gatunków ryb, których lepiej nie serwować bliskim. Fot. 123RF/Picsel Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co więcej, specjaliści do spraw żywienia polecają zjadanie ryb ze...

  • Pulpety na trzy sposoby

    Pulpety rybne Sporządza się z mięsa ryb drobnych lub gorszego gatunku - płoci, okonia, miętusa, ale też z dorsza. Małe ryby po oskrobaniu i wypatroszeniu należy zemleć w całości (bez głów). Duże(...) gorącego bulionu. Podgrzewać ok. 20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Przestudzić. Pulpety podawać na zimno w miseczkach wyściełanych natką pietruszki. Jako dodatek można serwować pikantne sosy. Bulion rybny...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Księga smaków: Śledź

    To jedna z najzdrowszych ryb. Zawiera pełnowartościowe białko, niezwykle cenne nienasycone kwasy omega-3 oraz mnóstwo witamin. A przy tym wcale nie tuczy! Najpopularniejsze są marynowane, ale ze śledzi można również przygotować pasty, sałatki czy tatara. Można je także smażyć, a nawet zrobić z nich zupę. W pysznej sałatce Śledzie marynowane będą wybornie smakować w sałatce z ziemniakami...

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...