• Informacje na temat:

    zalewa do śledzi

Przepisy na temat: zalewa do śledzi
  • Zalewa

    Tradycyjna zalewa do śledzi...

  • W miodowej zalewie

    Filety śledziowe pokrój. Z oleju, miodu akacjowego i soku z cytryny zrób zalewę. Czerwone cebule poszatkuj. W dużym słoiku przełóż warstwami cebulę oraz śledzie i zalej miodową zalewą. Zamknij słoik i energicznie nim potrząśnij. Do zalewy możesz dodać startą skórkę z pomarańczy. Przygotowane w ten sposób śledzie smakują fantastycznie!

  • Śledzie zielone mojej Mamy

    Bez tych śledzi nie wyobrażam sobie Wigilii w moim rodzinnym domu. Mimo, że są bardzo proste w przygotowaniu moja Mama zwykła robić je właśnie z okazji Świąt. Nie znam osoby, której by nie posmakowały - są delikatne, kruche a zarazem pełne wyrazistych smaków. Polecam jako świetną przekąskę, także podczas karnawałowych szaleństw.

  • Śledzie z bakaliami

    Celebracja wspólnych chwil to jeden z najbardziej wzruszających świątecznych momentów. Zgodnie z tradycją, spożywamy postne potrawy, dlatego wigilijne stoły uginają się pod rybami w wielu postaciach. Proponujemy śledzie z suszonymi śliwkami i rodzynkami na rozpoczęcie tej uroczystej, świątecznej kolacji.

  • Śledzie korzenne z Mazowsza

    Składniki: 6 płatów śledzi małosolnych 2 czerwone cebule 2/3 szkl. oleju zalewa: szkl. wody 2/3 szkl. octu 3 łyżki cukru 6 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela ang. 5 goździków 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru 3 liście laurowe Przygotowanie: Filety śledziowe dokładnie wypłucz, a następnie pokrój w dzwonka (jeśli śledzie są mocno słone, koniecznie wcześniej wymocz je przez...

Artykuły na temat: zalewa do śledzi
  • Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

    ...takie skomplikowane. Zamiast śledzi można bowiem podać boczniaki w korzennej marynacie, a smaczny zamiennik ryb smażonych stanowi np. seleryba - czyli, jak sama nazwa wskazuje, ryba z selera(...) majonezem - sojowym lub przygotowanym z aquafaby (zalewa z ciecierzycy konserwowej). Z dań na ciepło świetnie sprawdzą się w święta przeróżne, gęste i aromatyczne gulasze wegańskie z fasolą czy...

  • Karnawał nieubłaganie dobiega końca. Wtorek przed Środą Popielcową to czas ostatnich bali i hucznych imprez, w czasie których tradycyjnie serwuje się przekąski ze śledzi. Mamy dla was kilka przepisów, którymi zachwycicie gości. Fot. 123RF/Picsel Ostatki, śledzik, mięsopust lub kozelek. Wiele nazw - to samo znaczne. W ten sposób nazywamy ostatnie dni karnawałowych szaleństw, poprzedzające okres Wielkiego Postu. To także fantastyczna okazja do zjedzenia czegoś naprawdę smacznego. Dlaczego w...

  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • Śledź opiekany w stylu azjatyckim – czyli panierowane w orzeszkach arachidowych  fileciki śledziowe

    Chrupiące orzeszki arachidowe…odpowiednio dobrany balans smaków słodkiego, kwaśnego i słonego z odrobiną pikanterii i nutka przypraw korzennych w tle… to wszystko stawia zwykłego na pozór śledzia w zupełnie nowym świetle…zdecydowanie POLECAM!!!

  • Tysiące Polaków korzystają z ich przepisów. Projekt kotlet.tv Pauliny i Michała Stępniów, który realizują łącząc pasję z pracą, stał się jednym z najpopularniejszych blogów kulinarnych w Polsce. Już 5 listopada na rynku pojawi się ich książka „Mała wielka uczta", będąca zbiorem praktycznych przepisów na dania, które cieszą się dużym powodzeniem. Paulina - rudowłosa, wiecznie uśmiechniętą, pełna energii kobieta, która odnajduje się w przygotowywaniu słodkości. Michał - wysoki, zdecydowany...

  • Kaszubskie śledzie w miodzie babci Genowefy

    Śledzie należy wymoczyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Przygotować zalewę - podgrzać olej, miód i sok z cytryny tak długo, aby masa zrobiła się jednolita. Dodać drobniutko pokrojoną papryczkę, pieprz i skórkę z cytryny. Cebule pokroić drobno. Przygotować słoik i układać warstwę śledzi i warstwę cebuli (na górze powinna być cebula). Zalać przestudzoną zalewą miodową. Po kilku godzinach przeożyć do...

  • Nim nadejdą święta i zasiądziemy wraz z rodziną do stołu z pełnym zaangażowaniem przygotowujemy tradycyjne potrawy. Fot. 123RF/Picsel W te wyjątkowe dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań staną się także mrożone warzywa i owoce. Zupa grzybowa Hortex idealnie pasuje na świąteczny stół. Włoszczyzna w paski ułatwi przygotowanie pysznej ryby po grecku, a Kapuśniak Hortex stanie się doskonałą bazą do farszu...

  • Dom pachnący bakaliami od Bakalland

    ...w serniku zastąpić suszoną żurawiną, a do ulubionych śledzi dodać przyprawy korzenne z rodzynkami. Bakalie postawmy także na świątecznym stole. Będą one doskonałą, zdrową i wartościową  przekąską(...): 400 g  solonych filetów śledziowych 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 3/4 szklanki...

  • Śniadanie do szkoły nie musi być nudne, ale nie musi też być wyszukane, wymagające znacznych nakładów pracy i pieniędzy. Wystarczy zastanowić się chwilę, co można zrobić, by było i smacznie, i ciekawie. Fot. 123RF/Picsel Są dzieci, które ze smakiem zjadają wszystko co naszykują rodzicie. Są też dzieci, które śniadania w domu nie zjedzą, a drugie przyniosą z powrotem do domu i będą chować w tornistrze. Tych drugich warto uczyć zdrowego i regularnego odżywiania, te pierwsze z radością...