• Informacje na temat:

    zalewa do ogorkow z papryka

Przepisy na temat: zalewa do ogorkow z papryka
  • Ogórki na słodko - superprzekąska

    Składniki: 3 kg ogórków Zalewa: 1 czubata łyżeczka gorczycy 1 czubata łyżka soli 1 czubata łyżeczka cukru 2 szklanki octu białego winnego 3 szklanki wody 3 łyżki miodu Przygotowanie: 1. Ogórki dokładnie umyj, wrzuć do wrzątku i gotuj 5 minut. Przygotuj zalewę: połącz składniki i zagotuj. Odcedzone ogórki rozłóż do wyparzonych słoików, wlej zalewę. Pasteryzuj ok. 15 minut (wieczka...

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    Gwarantem ciekawej i smacznej kuchni jest zazwyczaj bogata historia regionu i rządzących nim wpływów. Tunezja, należąca kolejno do Imperium Rzymskiego, Imperium Osmańskiego i Francji, dziś może poszczycić się specjałami łączącymi w sobie co najmniej smaki tych trzech kultur. Wyraziste przyprawy, papryka, jagnięcina i owoce morza występują tu obok jajek, ziemniaków oraz… pysznego wina (produkowane...

  • Ryba po japońsku - Agnieszka

    ...i ogórki konserwowe ? mieszamy te składniki razem. Później już tylko najłatwiejsza czynność, czyli układamy w naczyniu na przemian rybę z warzywami ? powstają kolorowe warstwy i na sam koniec zalewamy...

  • Składniki: 2 szkl. ugotowanego makaronu, papryka (może być konserwowa), ogórek kwaszony (ilość według uznania), 1 cebula, seler, 10 dag sera żółtego, majonez, pieprz i sól do smaku, pół szkl. octu winnego, pół szkl. oleju.

  • 20 dag ryżu; 1 średni seler; 2 cebule; 2 ogórki konserwowe; 2 czerwone papryki; 20 dag kiełbasy szynkowej; 1 opakowanie jogurtu - 150 g; 4-5 łyżek soku pomidorowego; 1 łyżka koncentratu pomidorowego; 2-3 łyżki zalewy z ogórków; odrobina sosu tabasco; 4 łyżki majonezu; szczypta cukru; kilka gałązek natki pietruszki; sól, biały pieprz.

  • Soczysta pierś indycza z ananasem

    Amerykańskie smaki na polskim stole.

  • Szybkie gazpacho

    Składniki: 1 ogórek 2 czerwone papryki 1 żółta papryka, cebula 1 puszka pomidorów bez skórki w zalewie 2 kromki chleba razowego 2-3 ząbki czosnku woda mineralna sól, pieprz cukier, chili kilka listków bazylii Przygotowanie: 1. Ogórek wyszoruj, pokrój w kostkę razem ze skórką. Strąki kolorowych papryk umyj, przekrój na połówki, pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ...

  • Przepis na sałatkę do mięs z rusztu

    ...zielone papryczki 2 łyżki octu winnego lub zalewa z papryki Sól Natka pietruszki  Sposób przygotowania: Zagotuj wodę z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli, 2 łyżek oliwy i szczypty(...) bardzo delikatnie wymieszaj ze sobą w dużej misce, dodając 3 łyżki oliwy i 2 łyżki octu winnego białego (może być to zalewa z papryki). Dopraw solą i posiekaną natką. Serwuj z grillowaną piersią...

  • Zapiekanka z medalionami

    Medaliony możesz wykorzystać do przyrządzenia zapiekanki. Jest prosta i smaczna, sprawdź, jak ją przygotować!

  • Wiosenne przepisy z nutką orientu

    ...1 łyżka suszonego oregano 2 łyżki oleju sól, pieprz, mielona papryka puszka pomidorów 100 ml białego wina szklanka bulionu natka pietruszki Przygotowanie: 1. Szynkę wieprzową...

Artykuły na temat: zalewa do ogorkow z papryka
  • Pierwsze ogórki

    ...na 8 słoików: 4 kg ogórków, 1/2 kg cebuli, 1/2 kg marchewki, 1 kg papryki czerwonej, żółtej, zielonej, 1 główka czosnku, 1 łyżka soli, natka pietruszki, Zalewa: 1 szklanka octu, 3 szklanki wody...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Do słoika i na twarz

    ...układamy w słoiku przekładając je koprem, czosnkiem, chrzanem, liśćmi porzeczki, wsypujemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Ogórki zalewamy gorącą wodą z dodatkiem z łyżeczki soli. Sprawdzamy, czy(...). Tradycyjne korniszony Do przygotowania korniszonów potrzebne będzie 1, 5 kg bardzo małych ogórków, 4 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 cebule, 1 czerwona papryka, 1 litr octu winnego, 3 liście laurowe, 20

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...

  • Warzywa pozytywnie zakręcone

    ...z ognia, dodaj obrane ząbki czosnku, przykryj garnek i odstaw na całą noc. 2. Następnego dnia garnek z czosnkiem w zalewie ustaw na ogniu i powoli zagotuj. Od chwili, gdy zalewa zacznie wrzeć, gotuj 2-3 minuty. Garnek zestaw z ognia i pozostaw do zupełnego wystudzenia. Gdy zalewa będzie miała temperaturę pokojową, odcedź czosnek na sitku, a zalewę zachowaj. 3. Ząbki czosnku układaj w słoiczkach. Gdy...

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • Soczysta pierś indycza z ananasem

    Amerykańskie smaki na polskim stole.

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • Śniadanie zjedz królewskie!

    Zwłaszcza gdy czeka cię trudny dzień albo... masz wielką ochotę sobie pofolgować!

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g koncentratu...