• Informacje na temat:

    zalewa do ogórków kiszonych na zimę

Przepisy na temat: zalewa do ogórków kiszonych na zimę
  • Lato zamknięte w słoiku

    ...cieszyć się jego smakiem osoby na diecie. Pikle z ogórków Składniki: 2kg ogórków 2 gałązki kopru do kiszenia Marynata: 3 szklanki wody (może być więcej, jeśli uznasz, że zalewa jest za(...) i pokrój w grube plastry. Ułóż je w wyparzonych słoikach. Koper opłucz, pokrój i dodaj do ogórków.  2. Do garnka wlej wodę i ocet winny. Dodaj pozostałe składniki marynaty. Zagotuj, po czym odstaw...

  • Zupy dobre na wszystko

    ...marudzą nad talerzem, często bez słowa skargi jedzą zupy kwaśne. Po prostu wolą zdecydowane smaki. Rzesze małych zwolenników ma ogórkowa (o jej smaku decyduje przede wszystkim jakość kiszonych ogórków(...) lub dusi na patelni warzywa (np. marchewkę, cebulę, por, czosnek), następnie zalewa ugotowanym wcześniej rosołem, ponownie gotuje, przyprawia i miksuje. Tuż przed podaniem można dodać groszek...

Artykuły na temat: zalewa do ogórków kiszonych na zimę
  • Zapasy na zimę

    ...zalewą, zakręć. Pasteryzuj 4-5 min. Rada: Z ogórków i cebuli możesz przygotować pyszną sałatkę na zimę. 3 kg ogórków pokrój w plasterki. Dodaj 60 dag cebuli pokrojonej w piórka, po 250 ml octu 10 proc(...) zakręć.Przechowuj je w chłodnym miejscu. Sałatka wielowarzywna Składniki na 5-6 słoików: 1 kg ogórków, 3 strąki papryki czerwonej, 1 strąk papryki żółtej, 1 mały kalafior, 3-4 cebule, 1 średnia marchewka...

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • Przetwory z ogórków

    Sprawdzone przepisy na przetwory z ogórków.

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...

  • Pięć zielonych koktajli polecanych przez specjalistów od żywienia

    ...w roztworze octu jabłkowego w proporcjach 1/2 szkl. octu na litr wody. Świetnie sprawdza się też sok z cytryny (2 łyżki na litr wody) lub zalewa z ogórków kiszonych (2 łyżki na litr). Dr Ewa Dąbrowska to...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Zapomniane przetwory wracają na salony

    Koniec sierpnia był dawniej sygnałem do rozpoczęcia przygotowywania przetworów na zimę. Na początku XXI wieku ta tradycja zaczęła zanikać. Od kilku lat jednak ponownie przygotowywanie przetworów staje się modne.

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...

  • Czosnek - domowy antybiotyk

    ...potrzebować 400 g czosnku. Główki rozdzielmy na ząbki i obierzmy z łupinek. Przełóżmy do słoika i zalejmy litrem wody z kiszonych ogórków, najlepiej domowej roboty, ze słoika typu twist. Można też przygotować zalewę jak do kiszonych ogórków. Słoik z czosnkiem zamknijmy i odstawmy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie nasz naturalny antybiotyk będzie gotowy. W ramach kuracji jedzmy dwa...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...