• Informacje na temat:

    zakwas żytni wyższy typ

Przepisy na temat: zakwas żytni wyższy typ
  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Zakwas żytni Robię z mąki żytniej razowej typu 2000 gdyż jest bardziej wartościowa dla zdrowia, ale można także zrobić zakwas z mąki żytniej jasnej typu 720.

  • Do wypieku chleba

  • W czasach pandemii nagle zaczął się trend na pieczenie własnego chleba. Nie wiadomo, czy bardziej ze strachu przed wyjściem do sklepu, czy z racji tego, że więcej czasu spędzamy w domu. Niemniej jednak sama tendencja zasługuje na pochwałę… Jednocześnie jednak zaczęły pojawiać się przepisy na chleb: bez zagniatania, gotowy w kilka minut itp. itd. Za chwilę pojawi się przepis na chleb bez pieczenia… Przepis, który przedstawię Wam niedługo nie jest ani taki szybki, ani bardzo prosty… Jednak...

  • Przedstawiam mój pierwszy zakwas. Zbierałam się kilka lat, żeby go zrobić. W końcu się zdecydowałam. Gdybym wiedziała, jak pyszny jest chleb na zakwasie, nie zwlekałabym tak długo :)

  • Przyznacie chyba, że nie ma nic lepszego niż pachnący, domowy chleb na własnym zakwasie. Nie ma co się oszukiwać - nawet najlepszy i najuczciwszy chleb drożdżowy nie dorówna chlebowi na zakwasie! Powiem Wam szczerze, że od pieczenia chleba można się uzależnić, a zrobienie zakwasu to pierwszy krok do rozpoczęcia tej smacznej przygody. Przygotowanie zakwasu jest niezwykle proste, wymaga tylko dwóch składników i odrobiny czasu. Mąka, woda i fermentacja - to wszystko! Zakwas traktujemy jak domowe...

  • Chleb jest soczysty w środku i ma pyszną chrupiącą skórkę. Chleb żytni, na żytnim zakwasie to tylko mąka, sól i woda oraz zakwas. Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Smacznego!

  • Prawdziwy domowy chleb żytni na zakwasie. Tylko 3 składniki.

  • Chleby na zakwasie należą do najzdrowszych. Najstarszymi chlebami wypiekanymi w Wielkopolsce są chleby żytnie np. pumpernikel. Mąką żytnia, zwłaszcza razowa, zawiera dużo błonnika, który jest nam niezbędny. Chleby żytnie można wypiekać z mielonych ziaren, mąki żytniej razowej (typ 2000), żytniej drobnej (typ 780), z dodatkiem (lub bez) mąki pszennej chlebowej (typ 750 ). Chleb, który przygotowuję, na mące żytniej razowej z dodatkiem chlebowej zachowuje długo świeżość i jest wilgotny. Mąka...

  • Chleb - podstawa naszej diety. Wita Nas z rana i często mówi dobrej nocy :) nie ma to jak zapach świeżo upieczonego chleba w domu. Koniecznie spróbujcie :)

Artykuły na temat: zakwas żytni wyższy typ
  • Jak wyhodować zakwas

    To łatwe – wystarczy mąka, najlepiej żytnia (o wyższym typie np. razowa) i woda.

  • Żurek lub barszcz biały to obowiązkowe pozycje w wielkanocnym menu. Aby zachwycały wyrazistym smakiem, powinny być przygotowywane na zakwasie domowej roboty. Fot. 123RF/Picsel Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Czym różni się żurek od barszczu białego? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak...

  • 3 kroki do...

    ...1. Im niższy jest typ mąki pszennej, tym lepsza jest ona do delikatnych wypieków. Czyli mąkę tortową (typ 400 i 450) stosuj głównie do pieczenia biszkoptów, babeczek i tortów. Wyższy typ mąki (550(...). Przy wypieku domowego chleba i bułek sprawdzi się mąka pszenna pełnoziarnista. Świetna jest też mąka żytnia. Ten rodzaj wybieraj również, gdy robisz zakwas na żur. 3. Mąka gryczana, kukurydziana czy...

  • Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka wskazówek, przygotujecie go bez trudu. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano...

  • Co zrobić, gdy w sklepach nie ma drożdży, a ty chcesz upiec domowy chleb? Jest na to kilka sposobów. Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie pieczywa. W końcu nic tak nie poprawia samopoczucie, jak zapach domowego chleba, który dopiero co opuścił piekarnik. Niestety, wielu z was sygnalizuje, że w z tego powodu w sklepach zaczęło brakować drożdży. Jak sobie z tym poradzić? Jaki chleb jest najzdrowszy? Większość Polaków najczęściej sięga...

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...

  • Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym. Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego...

  • W „Bake Off – Ale Ciacho!” emocje zaczynają sięgać zenitu. Już dzisiaj rozegra się zacięta walka o udział w finałowym odcinku. Kto wyjdzie z tego starcia obronną ręką? Fot. materiały partnera W ubiegłym tygodniu uczestnicy programu zmierzyli się z dwoma, bardzo podchwytliwymi przepisami. Pierwszy z nich zaprezentował Krzysztof Ilnicki. Był to tort, który piecze się bez dodatku mąki, śmietanki czy też masła. Pomyślicie, że to wypiek niemożliwy. W podobny sposób zareagowali zawodnicy „Bake Off...

  • Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Fot. materiały prasowe Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek. Smak tradycjiZnany od pokoleń żurek swój...

  • Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych. Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do...