• Informacje na temat:

    zakwas z ogórków

Przepisy na temat: zakwas z ogórków
  • Pierwsze chłodniki z ogórków i botwinki

    Zimne zupy pełne delikatnych warzyw, przyrządzone na maślance oraz jogurcie, nasycą na długo i jednocześnie pomogą w utrzymaniu zgrabnej sylwetki.

  • Nowość – chrzan z cytryną od Krakusa

    ..., a podstawą ich sprawdzonej receptury jest naturalny zakwas z mąki pszennej i żytniej. Dzięki temu gwarantują doskonały smak potrawy i szybkie przygotowanie. Wystarczy tylko doprawić i dodać ulubione dodatki np. chrzan. Czym byłby świąteczny stół bez… ogórków konserwowych? Pierwszoplanową rolę na świątecznym stole odgrywają również różnego rodzaju pikle, w tym ogórki konserwowe. Stanowią...

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    .... Drugi wniosek – znane nam od wieków barszcze to te przyrządzane z na zakwasie pszennym, a w niektórych regionach Polski przygotowywane na soku z kwaśnej kapusty, lub ogórków czy kwaśnym mleku(...) niczym solidny fundament domu zapewnia potrawom charakterystyczny smak. W przypadku żurku zazwyczaj jest nim zakwas z mąki żytniej. Brzmi zagadkowo? Już sama nazwa mówi nam wiele. „Żurek”, czyli po...

  • Czas na chłodniki

    Masz ochotę na zdrową ochłodę w upalne dni? Postaw na zimne warzywne zupy na maślance i jogurcie. Nasycą na długo i jednocześnie pomogą w utrzymaniu zgrabnej sylwetki.

  • Rodzinne śniadanie

    Żurek na zakwasie Składniki: 1 szklanka mąki żytniej, 3 szklanki letniej wody, 3 ząbki czosnku, 2 świeże liście laurowe, ziele angielskie, kawałek skórki razowego chleba Wywar: włoszczyzna, majeranek, 200 g wędzonego boczku, 4 białe kiełbasy, 4 suszone grzyby, 6 ziemniaków, 6 jajek na twardo, śmietana, sól, pieprz Zakwas: do wysokiego naczynia (najlepiej kamionkowego lub szklanego) wsyp...

  • Klasyczny chłodnik litewski

    W taki upał, jak dziś, jedyną zupą jaką można zjeść ze smakiem jest chłodnik. Ten z naszego przepisu smakuje wspaniale.

  • Warzywa i owoce na wigilijnym stole? Pamiętaj o nich!

    Każdego dnia powinniśmy spożywać minimum 400 gramów warzyw i owoców, najlepiej podzielonych na pięć porcji, z których jedną może stanowić szklanka soku owocowego lub warzywnego – tę zdrową zasadę regularnie powtarzają specjaliści ds. żywienia. A jak to wygląda w święta? Czy w naszym menu uwzględniamy zdrowe i wartościowe produkty? Sprawdźmy, co kryją w sobie potrawy wigilijne. Miłośnikom buraków serwujemy przepis na przepyszny barszcz. Na dokładkę dorzucamy kilka wskazówek, jak przygotować...

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    ...chrzanu i ona świetnie nam robi.  Podobnie jak żurek, bo te wszystkie dania tradycyjne mają swój sens żywieniowy. O ile żurek to jest dostarczanie pożytecznych bakterii, które są w zakwasie z mąki...

  • Przysmaki z wielkanocnego stołu

    ...na naturalnym zakwasie i wywarze z jarzyn. Wystrzegajmy się kostek rosołowych i zupy w proszku. Produkty te zawierają dużo soli i polepszaczy smaku, które mogą obciążyć układ pokarmowy malucha. Do...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...●500 ml gotowego zakwasu na żurek (żytniego) ●2 łyżki susz. grzybów ●włoszczyzna ● ząbek czosnku ● 25 dag ziemniaków ● 4 małe kiełbaski ● 5 dag słoniny ●ew. sól Sposób przygotowania: Grzyby namocz(...) wywaru. Dodaj roztarty czosnek. Gotuj 30 minut. Po 10 minutach gotowania dodaj obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, a na 10 minut przed końcem - zakwas i cztery kiełbaski pokrojone w plastry. Gotową...

Artykuły na temat: zakwas z ogórków
  • Zakwas buraczany - eliksir zdrowia

    Zakwas z buraków oczyszcza organizm, poprawia wygląd skóry, wzmacnia odporność. Lista jego zalet jest znacznie dłuższa. Wykonanie barszczyku zajmuje kilka dni, ale jest bardzo proste. Taki zakwas jest istotnym składnikem postu leczniczego dr Ewy Dąbrowskiej.

  • Żurek lub barszcz biały to obowiązkowe pozycje w wielkanocnym menu. Aby zachwycały wyrazistym smakiem, powinny być przygotowywane na zakwasie domowej roboty. Fot. 123RF/Picsel Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Czym różni się żurek od barszczu białego? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak...

  • Zakwas z buraków naturalnie wzmocni twoją krew

    Osoby stosujące regularnie terapię zakwasem wiedzą, jak wielka moc kryje się w tym prostym przepisie - przekonuje Marek Zaremba. Autor książki o Hashimoto proponuje zakwas z buraków na soku z kiszonych ogórków albo kapusty, który naturalnie wzmocni krew.

  • Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka wskazówek, przygotujecie go bez trudu. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano...

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    ..., którzy do zakwasu na żurek wlewają miarkę soku z domowych kiszonych ogórków lub ukiszonej kapusty, traktując ją jako składnik uruchamiający i przyspieszający fermentację mąki. Osoby otwarte na(...)Zakwas Jest taki składnik, bez którego tradycyjnego, wielkanocnego żurku nie sposób sobie wyobrazić. To oczywiście prawdziwy zakwas przygotowywany przez co najmniej kilka dni z mąki żytniej...

  • Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. W medycynie indyjskiej wykorzystywano je od najdawniejszych czasów do leczenia przeróżnych schorzeń. Czy słusznie? Fot. 123RF/Picsel W czasopiśmie naukowym "Fitoterapia" opublikowano artykuł poświęcony właściwościom tych niepozornych warzyw. Okazuje się, że są nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, ale i skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień skóry. 1. Są źródłem witaminy K W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc....

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    ...tylko ogórki czy kapustę, ale też buraki. A robi się to podobnie jak w przypadku wspomnianych ogórków. - Do słoika wkładamy obrane i pokrojone buraki, kawałek chrzanu, koperek, czosnek, gorczycę, listek laurowy i zalewamy wodą z solą (łyżka na litr wody). Po kilku dniach buraki są gotowe - tłumaczy Bareła i przyznaje, że z tak przygotowanych warzyw następnie robi surówki do obiadu, a sam zakwas...

  • To jedna z tych rzeczy, którą niemal odruchowo wrzucamy do kosza. To duży błąd! Obierki ogórków można bowiem wykorzystać w dosyć zaskakujący sposób Fot. 123RF/Picsel Wszyscy miłośnicy ogórków z wytęsknieniem wyczekują lata, kiedy to na naszych stołach goszczą najlepsze i najsmaczniejsze ogórki gruntowe. Bez względu na to, czy robisz z nich przetwory, dorzucasz je do sałatki lub po prostu kładziesz na kanapce, postaraj się wykorzystać je od A do Z. Tyczy się to także skórki. Jakie właściwości...

  • Co jeść, aby zapobiec grzybicy po antybiotyku

    Powinny być lekkostrawne, gotowane w wodzie lub na parze, duszone, pieczone albo grillowane bez tłuszczu. Unikaj smażenia. Zupy sporządzaj tylko na wywarach warzywnych. Zrezygnuj z produktów zawierających cukier oraz tych z białej mąki (w tym z pieczywa na drożdżach), z nabiału na słodko, wędzonek i konserw, a także czarnej herbaty i kawy. Śniadanie Dwie kromki pieczywa żytniego na zakwasie...

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...