• Informacje na temat:

    zakwas z drożdżami

Przepisy na temat: zakwas z drożdżami
  • Przygotowanie i pielęgnacja zakwasu chlebowego

    Przygotowanie zakwasu jest proste – należy po prostu zmieszać w misce mąkę z wodą i zostawić naczynie na kilka dni na kuchennym blacie, pamiętając o regularnym mieszaniu. Drożdże już tam są, podobnie jak bakterie kwasu mlekowego i wiele innych drobnoustrojów; trzeba tylko poczekać, aż się zaktywizują. Cała praca polega na wypracowaniu energii zakwasu, a następnie na utrzymywaniu go przy życiu...

  • Pieczywo drożdżowe czy na zakwasie

    Choć obie technologie wyrobu chleba drożdżowego, jak i tego na zakwasie są dopuszczone konsumenci często stają przed dylematem, który bochenek wybrać. - Z najzdrowszym pieczywem utożsamiany jest chleb razowy na zakwasie - mówi PAP Life dr Anna Wojtasik.

  • Mąka na wiele sposobów

    ...półproduktów: sosów, panierek, zakwasów czy gulaszy. Podpowiadamy, co jeszcze można w prosty sposób z niej przygotować.

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Chleby pełne błonnika

    ....). Dodaj do niej zakwas, wkrusz drożdże i wsyp sól. Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Potem dodaj obie mąki, płatki owsiane oraz około 2/3 słonecznika. Zagnieć ciasto, powoli dolewając maślankę(...) zakwasie Sposób przygotowania: 1. Zakwas: połącz 10 dag mąki żytniej z 100 ml letniej wody. Odstaw w ciepłe miejsce. Po 12 godz., zamieszaj i odstaw na 12 godz. Wtedy dodaj 5 dag mąki i 50 ml...

  • Kwas chlebowy

    Składniki: 300 g suchego chleba żytniego razowego na zakwasie 6 l wody 20 g drożdży 2 łyżki miodu gałązka świeżej mięty Opcjonalnie: rodzynki, sok z cytryny, sok z pomarańczy, melisa, imbir, cynamon (w wersji współczesnej) Przygotowanie: Aby kwas chlebowy był dobry, należy używać chleba z mąki razowej żytniej, wypiekanego na zakwasie; powinien być dobrze wysuszony, wręcz podpieczony...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...: Ugotuj je w wywarze przed wlaniem zakwasu. W przeciwnym razie pozostaną twarde. Wyborne mięsa By było soczyste: Świeżo upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i odłóż na 15 min. Dzięki temu soki...

  • Najlepsze dania z soją

    ...(typ 1800) 375 g mąki pszennej 150 g śruty sojowej 1 łyżka soli 40 g drożdży 150 g naturalnego zakwasu Przygotowanie: Śrutę żytnią, mąkę pszenną, 125 g śruty sojowej i sól wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w ½ l ciepłej wody dodać zakwas. Płyn wlać do mąki i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ciasto ułożyć na posypanej mąką powierzchni i wyrabiać ręcznie, aż do...

  • To musisz wiedzieć o diecie bezglutenowej!

    ..., przyprawy. INNE Bezpieczne: ekstrakt z drożdży, drożdże świeże, drożdże liofilizowane, Niedozwolone: zakwas z mąki zawierającej gluten, Ryzykowne: proszek do pieczenia...

Artykuły na temat: zakwas z drożdżami
  • Co powinno być w dobrym chlebie?

    Im mniej składników, tym lepiej. Zawsze muszą być: mąka, woda, zakwas lub drożdże oraz sól.

  • Sposób na słodki chleb

    Zupełnie jak ciasto Słodkie chleby piekę na drożdżach, na zakwasie lub z proszkiem do pieczenia. Dodaję do nich owoce, warzywa albo bakalie. Takie pieczywo...

  • Zdrowe zamienniki. Czym zastąpić niezdrowe składniki?

    W obecnej sytuacji coraz częściej decydujemy się samodzielnie przygotowywać słodkie i słone przekąski, soki, domowe przetwory czy wypieki wyrabiane na własnym zakwasie. Postanowiliśmy wobec tego sprawdzić, które z gotowych produktów możemy zastąpić zdrowymi zamiennikami.

  • Razowiec z pastą śledziowo-jajeczną

    Przygotuj chleb: 1. Wymieszaj zakwas, piwo, syrop klonowy, sól i 50 ml wody. Wsyp mąkę i drożdże.  2. Wymieszaj i odstaw pod ściereczką na 1 godzinę. Ponownie wymieszaj, przełóż do keksówki wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami. Wierzch chleba także posyp otrębami lub mąką.  3. Ostaw pod ściereczką do wyrośnięcia na 2 godziny. Wstaw do zimnego piekarnika i piecz w temp. 200 stopni C przez 30

  • Ciasto czy obraz? Kulinarne dzieła sztuki podbijają internet

    Ciasto drożdżowe przeżywa renesans. Na pytanie: Co ostatnio zrobiłeś pierwszy raz? Większość internautów odpowiada zgodnie: "Upiekłam (-łem) chleb". Nie ma wątpliwości, że przepisy na zakwas mamy opanowane do perfekcji. Teraz pora skupić się na kolejnym etapie. Bardziej wysublimowanym.  Wydawać by się mogło, że na temat focaccii Włosi powiedzieli już wszystko. Tymczasem przysmak z Italii, znany...

  • Co jeść, aby zapobiec grzybicy po antybiotyku

    Powinny być lekkostrawne, gotowane w wodzie lub na parze, duszone, pieczone albo grillowane bez tłuszczu. Unikaj smażenia. Zupy sporządzaj tylko na wywarach warzywnych. Zrezygnuj z produktów zawierających cukier oraz tych z białej mąki (w tym z pieczywa na drożdżach), z nabiału na słodko, wędzonek i konserw, a także czarnej herbaty i kawy. Śniadanie Dwie kromki pieczywa żytniego na zakwasie...

  • Razowe – nie zawsze zdrowe

    ...zwarte wnętrze (nie ma w nim dużych dziur).  Skład dobrego pieczywa jest krótki: mąka razowa, woda, sól i drożdże albo zakwas (unikaj chleba z kilkunastoma składnikami). Przepis na zakwas i zdrowy razowiec Zakwas warto zrobić samemu. Powstaje w wyniku fermentacji mlekowej ciasta zrobionego z mąki żytniej i wody. - mąka żytnia razowa (400 g) - woda - słoik (np. 900 ml) Dzień 1 godz. 9:00

  • Chleb - wróg, czy przyjaciel?

    ...z tradycyjnymi recepturami nie mają nic wspólnego. Tymczasem do upieczenia chleba potrzeba jedynie mąki, wody i  soli! Rośnie on bez drożdży, bo na zakwasie, dzięki procesowi fermentacji ciasta, czyli(...) dobry. Najlepiej żytni, bo dostarcza więcej błonnika, witamin i składników mineralnych. I na zakwasie, a nie na drożdżach. Kupuj go w porządnej, sprawdzonej piekarni albo... piecz w domu.  Pieczenie...

  • Kwas chlebowy dla spragnionych

    Kwas chlebowy na nadkwasotę wykonasz w domu.  Składniki: 500 g czerstwego chleba żytniego razowego - koniecznie na zakwasie,  pieć litrów wody, skórka starta z jednej cytryny, cztery g świeżych drożdży, cztery szklanki cukru  Przygotowanie: Chleb pokrój w kostkę i podpiecz w piekarniku w temp. 180°C około 15 minut. Włóż chleb do glinianego garnka, dodaj skórkę z cytryny i zalej pięcioma...

  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    ...powinno w nim być? Im mniej zawiera składników, tym lepiej. Zawsze muszą być: mąka, woda, zakwas lub drożdże oraz sól. Dodatkami podnoszącymi smak mogą być ziarna i pestki, zioła oraz suszone owoce(...), które te zdrowe składniki kryją. Na zakwasie lepszy niż na drożdżach, bo jest trwalszy. Zakwas ułatwia przyswajanie składników mineralnych z mąki. Zawiera kwas mlekowy, który reguluje pracę układu...