• Informacje na temat:

    zakwas razowy

Przepisy na temat: zakwas razowy
  • Pieczywo drożdżowe czy na zakwasie

    Choć obie technologie wyrobu chleba drożdżowego, jak i tego na zakwasie są dopuszczone konsumenci często stają przed dylematem, który bochenek wybrać. - Z najzdrowszym pieczywem utożsamiany jest chleb razowy na zakwasie - mówi PAP Life dr Anna Wojtasik.

  • Barszczyk czerwony na Wigilię? Już teraz zrób zakwas

    Rubinowoczerwonego, aromatycznego barszczu nie może zabraknąć na wigilijnym stole. By jednak zachwycał głębią smaku, już teraz trzeba poczynić starania i zrobić zakwas. Naprawdę warto!

  • Z tej mąki będzie chleb

    Aby zrobić chleb w domu, wcale nie trzeba być mistrzem pieczenia - przekonuje Justyna Dragan. Gotująca nastolatka ze Śląska radzi, aby do produkcji pieczywa użyć mąki żytniej, wcześniej ją przesiewając. Zdradza też przepis na zakwas, a wspólne wypiekanie nazywa zabawą!

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Marchewka, pietruszka, pół selera, 4 suszone grzyby, pieprz, sól. Zakwas: 10 dag mąki żytniej pytlowej, 10 dag mąki żytniej razowej, 2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba.

  • ...na zakwas: 200 gr mąki razowej, 2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba,0,75 l wody; na żur: 500 gr różnych wędlin, 2 l wody w której gotowały się kiełbasy i szynki, 2 łyżki chrzanu,5 ząbków czosnku,2 szklanki zakwasu, pól łyżeczki cukru,pieprz, sól...

  • ...kilogram buraków, dwie marchewki, dwie pietruszki, pół średniej wielkości selera, por średniej wielkości, sól, pieprz, przyprawa maggi, kromka chleba razowego na zakwasie, 5 ząbków czosnku, łyżeczeka cukru, 2 kuleczki ziela angielskiego, liść laurowy...

  • Świąteczny, czysty barszczyk

    Sposób przygotowania 1. Zakwas: zagotuj 1 litr wody. Wsyp cukier i sól, odstaw do wystudzenia. Buraki oraz cebulę obierz, pokrój w plastry. Ułóż je w kamionkowym naczyniu. Dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz majeraneki kminek. Całość zalej wodą z solą oraz cukrem tak, by buraki były całkowicie przykryte. Dodaj pokruszony chleb razowy i obrane ząbki czosnku. Obciąż talerzykiem...

  • Wykonanie: Zrobić zakwas z mąki żytniej,chleba,połowy posiekanego czosnku i ciepłej wody.Odstawić na 2-3 dni. Boczek i warzywa ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim.Dodać 3/4 litra zakwasu doprawić czosnkiem utartym z solą. Żur zagęścić śmietaną i mąką.Dodać kiełbasę gotować 10 minut.

  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    ...i jajkiem - serwuje się go w wydrążonym chlebie lub bułce. Z kolei Benedyktyni w Tyńcu podają żurek z kiełbasą i twarogiem. Na Podhalu najbardziej znana jest tradycyjna wersja tej zupy na zakwasie(...) i wędzonego boczku, a podaje się z ziemniakami i kiełbasą. Najważniejszy jest zakwas Dobry zakwas to podstawa żuru. Oczywiście najlepiej przygotować go samemu - wtedy mamy pewność, że jest zdrowy...

Artykuły na temat: zakwas razowy
  • Razowe – nie zawsze zdrowe

    ...i pęcherzyki powietrza. Razowy chleb na zakwasie Poprawia trawienie i odporność (tak jak kiszonki), ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit.  - 150 g zakwasu żytniego  - 0,5 kg mąki żytniej razowej(...)Mąka z pełnego przemiału (nieoczyszczona), z której piecze się razowy chleb, jest faktycznie bardzo wartościowa: bogata w białko, witaminy (B i E), minerały (żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor...

  • Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka wskazówek, przygotujecie go bez trudu. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano...

  • Zakwas z buraków

    ...powierzchni - zbierz ją, żeby nie zapleśniała. Wyjmij chleb.  5. Gdy zakwas jest gotowy, przelej go do wyparzonych i  suchych słoików. Możesz go przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu - nawet do kilku...

  • Żurek lub barszcz biały to obowiązkowe pozycje w wielkanocnym menu. Aby zachwycały wyrazistym smakiem, powinny być przygotowywane na zakwasie domowej roboty. Fot. 123RF/Picsel Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Czym różni się żurek od barszczu białego? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak...

  • Chleb razowy ze słonecznikiem

    Przygotowanie: Przygotuj zakwas. Do dużego wyparzonego i wytartego do sucha słoika wsyp ½ szklanki mąki żytniej, wlej ½ szklanki przegotowanej wody o temp. pokojowej i dokładnie wymieszaj. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godz. Po tym czasie dokarm zakwas, czyli ponownie dodaj pół szklanki mąki oraz pół szklanki wody, wymieszaj i odstaw na 24 godz. Czynność powtórz 3 i 4 dnia...

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...

  • Chleb żytni na zakwasie

    Własnoręcznie upieczony chleb jest pyszny i zdrowy. Drożdżowy lub na zakwasie z różnymi dodatkami.

  • Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym. Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego...

  • Jasne, ciemne, czy razowe: komu jakie służy?

    ..., witamin z grupy B (niezbędnych do pracy układu nerwowego) oraz składników mineralnych: sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i manganu. Uważa się, że najzdrowszy jest chleb razowy(...) dolegliwościach z jelitem drażliwym i zgagą. Razowe, żytnie, mieszane Razowy chleb utrzyma w ryzach cukier. Pieczywo razowe wypiekane jest głównie z mąki nieoczyszczonej, ciemnej. Dzięki temu ma sporo...

  • Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Fot. materiały prasowe Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek. Smak tradycjiZnany od pokoleń żurek swój...