• Informacje na temat:

    zakwas drozdzowy

Przepisy na temat: zakwas drozdzowy
  • Pieczywo drożdżowe czy na zakwasie

    Choć obie technologie wyrobu chleba drożdżowego, jak i tego na zakwasie są dopuszczone konsumenci często stają przed dylematem, który bochenek wybrać. - Z najzdrowszym pieczywem utożsamiany jest chleb razowy na zakwasie - mówi PAP Life dr Anna Wojtasik.

  • Przyznacie chyba, że nie ma nic lepszego niż pachnący, domowy chleb na własnym zakwasie. Nie ma co się oszukiwać - nawet najlepszy i najuczciwszy chleb drożdżowy nie dorówna chlebowi na zakwasie! Powiem Wam szczerze, że od pieczenia chleba można się uzależnić, a zrobienie zakwasu to pierwszy krok do rozpoczęcia tej smacznej przygody. Przygotowanie zakwasu jest niezwykle proste, wymaga tylko dwóch składników i odrobiny czasu. Mąka, woda i fermentacja - to wszystko! Zakwas traktujemy jak domowe...

  • Mąka na wiele sposobów

    ...półproduktów: sosów, panierek, zakwasów czy gulaszy. Podpowiadamy, co jeszcze można w prosty sposób z niej przygotować.

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    ...żurek jest obowiązkowym elementem wielkanocnego śniadania w każdym polskim domu, to właśnie kujawska wersja została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Przyrządzany na żytnim zakwasie z obowiązkowym...

  • na żurek i do pieczenia chleba

  • Kwas chlebowy

    Składniki: 300 g suchego chleba żytniego razowego na zakwasie 6 l wody 20 g drożdży 2 łyżki miodu gałązka świeżej mięty Opcjonalnie: rodzynki, sok z cytryny, sok z pomarańczy, melisa, imbir, cynamon (w wersji współczesnej) Przygotowanie: Aby kwas chlebowy był dobry, należy używać chleba z mąki razowej żytniej, wypiekanego na zakwasie; powinien być dobrze wysuszony, wręcz podpieczony...

  • Zakwas należy przygotować na minimum 5 dni przed gotowaniem barszczu.

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...: Ugotuj je w wywarze przed wlaniem zakwasu. W przeciwnym razie pozostaną twarde. Wyborne mięsa By było soczyste: Świeżo upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i odłóż na 15 min. Dzięki temu soki...

  • tradycyjnie ....

Artykuły na temat: zakwas drozdzowy
  • Jak zrobić zakwas do chleba

    Chcesz móc wypiekać własny chleb? Sprawdź, jak przygotować zakwas.

  • Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka wskazówek, przygotujecie go bez trudu. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano...

  • Chleb żytni na zakwasie

    Własnoręcznie upieczony chleb jest pyszny i zdrowy. Drożdżowy lub na zakwasie z różnymi dodatkami.

  • Żurek lub barszcz biały to obowiązkowe pozycje w wielkanocnym menu. Aby zachwycały wyrazistym smakiem, powinny być przygotowywane na zakwasie domowej roboty. Fot. 123RF/Picsel Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Czym różni się żurek od barszczu białego? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak...

  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    .... Okazuje się, że Małopolska słynie z wielkanocnego żuru i białego barszczu. A czy to nie jedna i ta sama zupa? - Tylko laik tak może uważać. Żur bowiem powstaje na zakwasie z mąki żytniej, ewentualnie(...) na początku Wielkiego Tygodnia. Zdradza nam, że świąteczny barszcz robi trochę inaczej aniżeli sąsiadki, po swojemu. Do wywaru z wędzonki dodaje zamiast zakwasu chrzan oraz trochę suszonych grzybów...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Ciasto czy obraz? Kulinarne dzieła sztuki podbijają internet

    Ciasto drożdżowe przeżywa renesans. Na pytanie: Co ostatnio zrobiłeś pierwszy raz? Większość internautów odpowiada zgodnie: "Upiekłam (-łem) chleb". Nie ma wątpliwości, że przepisy na zakwas mamy opanowane do perfekcji. Teraz pora skupić się na kolejnym etapie. Bardziej wysublimowanym.  Wydawać by się mogło, że na temat focaccii Włosi powiedzieli już wszystko. Tymczasem przysmak z Italii, znany...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Wielkanocna awanturka

    .... Kiełbasy z Podlasia, chleby na zakwasie, oleje lniane, nalewki, sery. A jeśli jestem w Krakowie, zakupy robię naturalnie na Kleparzu. Ania: Na Podlasiu przez cały Wielki Post są organizowane...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...