• Informacje na temat:

    zaczyn razowy

Przepisy na temat: zaczyn razowy
  • Cieszyński murzin

    ...: 1. Do kubeczka wkrusz 3 dag drożdży. Dodaj szczyptę  cukru, 4-5 łyżek ciepłej wody  i tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go do wyrośnięcia (ok. 15 minut). 2. Do miseczki przesiej 3 szkl. mąki. Dodaj do niej zaczyn, 1 jajko oraz ok. 2/3 szkl. ciepłej wody i 4-5 łyżek oleju. Wsyp 1/2 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto. Odstaw je na jedną godzinę. 3. W tym czasie pokrój na kawałki ok. 50 dag...

  • Domowy chleb

    Składniki: Zaczyn: 1/2 szkl. zakwasu ok. szkl. letniej wody 2 szkl. mąki żytniej razowej lub pszennej razowej (lub pół na pół) Ciasto: zaczyn  1,5 szkl. wody łyżka soli łyżka brązowego cukru  łyżka oliwy z oliwek ok. 4 szkl. mąki pszennej razowej typ 2000 Przygotowanie: Składniki zaczynu połącz, odstaw na 2-5 godz. Następnie dodaj do niego składniki ciasta...

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Przedświąteczna szkoła bab

    ..., - 7 dag drożdży, 10 żółtek, - 15 dag cukru pudru, - 15 dag masła, - mały kieliszek rumu, - 20 dag kandyzowanych owoców, - 2 opakowania lukru Przygotowanie: 1. Przygotować zaczyn: 25 dag(...) ściereczką i odstawić, żeby zaczyn wyrósł. 2. Żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchny krem. Porcjami dodawać do zaczynu razem z pozostałą mąką i dokładnie wyrobić, by ciasto odstawało od miski i ręki...

Artykuły na temat: zaczyn razowy
  • Pieczemy chleb

    ..., by uzyskać taką, jak na początku konsystencję ciasta. Z zakwasu odkładamy małą ilość (50-100 g), która będzie zaczynem do następnego wypieku. Resztę dodajemy do składników ciasta. Odłożony zakwas(...). Przygotowanie:  Do zakwasu dodajemy połowę mąki żytniej razowej i taką ilość wody, by powstał zaczyn o gęstości śmietany. Odstawiamy na dobę, po czym czynność powtarzamy. 2. Otręby zalewamy małą...

  • Wielkanoc na Kujawach

    .... Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce, by podrósł. Masło stop, a następnie przestudź. Żółtka utrzyj z połową cukru, przełóż do zaczynu. Dodaj resztę mąki, jajko oraz pozostały cukier. Wszystkie składniki...