• Informacje na temat:

    zaczyn na pizze

Przepisy na temat: zaczyn na pizze
  • 4 domowe pizze

    ...do piekarnika rozgrzanego do temp. 250 st. Piecz 15 minut. Listki mniszka umyj, osusz, porwij na kawałeczki. Kwiaty drobno pokrusz. Gotowe pizze obłóż plasterkami szynki oraz listkami mniszka(...) i pieprzem. Przykryj plasterkami mozzarelli. Skrop oliwą. Pizze piecz kolejno po 20 minut w temp. 250 st. Udekoruj bazylią. Z cukinią oraz rozmarynem Składniki: 25 dag sera ricotta 3 łyżki pesto...

  • Pizza trochę inaczej

    ...gruzińsku: chaczapuri Sposób przygotowania: Mąkę wsyp do miski, połącz z solą. Podgrzej wodę i mleko. W wodzie rozpuść cukier i drożdże. Wlej zaczyn do mąki. Dodaj mleko (zostawiając trochę na...

  • Pizza pachnąca kuminem i cynamonem

    Sposób przygotowania: 1. W wodzie rozpuść drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut. Do mąki dodaj sól, 2 łyżki oleju i zaczyn. Wyrób ciasto (ok. 10 minut). Umieść je w natłuszczonej olejem dużej misce(...). Posmaruj mięsem i zwiń. Ruloniki ułóż spiralnie w tortownicy  wyłożonej pergaminem (zaczynając od środka formy). Posmaruj jajkiem, posyp sezamem. Po 20 minutach upiecz w 180 st. (30 minut).

  • Pizza z pomidorami i kaparami

    ...2 łyżki kaparów ze słoika 10 dag parmezanu mięta albo bazylia Przygotowanie: 1. Mąkę przesiej do miseczki, zrób wgłębienie. Drożdże rozpuść w 5 łyżkach ciepłej wody, wlej do wgłębienia. Zaczyn oprósz mąką, przykryj i odstaw na 30 minut. Następnie do miseczki z zaczynem wlej 200 ml letniej wody i olej. Dodaj szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Odstaw na 30 minut. Pomidory z puszki osącz, rozgnieć...

  • Pizza pieczarkowa z szynką

    Sposób przygotowania 1. Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłą wodą oraz 2-3 łyżkami mąki. Przykryj i odstaw na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiej do miski, wsyp odrobinę soli. Wlej zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania dolej oliwę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut. Pomidory sparz, obierz, miąższ pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki...

  • Pizza brokułowa z cukinią

    .... Potem zaczyn utrzyj z mąką i szczyptą soli. Dolej oliwę. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je i odstaw na 45 minut. Pomidory umyj, pokrój na połówki albo na cząstki. Cebulę obierz, posiekaj...

  • Pizza szpinakowa z jajkiem

    ...kwaśnej śmietany 20 dag młodego szpinaku 2 ząbki czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: 1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i ciepłym mlekiem, wymieszaj z 2-3 łyżkami mąki. Zaczyn przykryj i odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki, wsyp 1/4 łyżeczki soli i 2-3 spore szczypty gałki muszkatołowej. Zrób w mące wgłębienie. Wlej do niego zaczyn, wbij...

  • Pizza warzywna z bryndzą

    Sposób przygotowania 1. Drożdże rozpuść w 1/2 szkl. ciepłej wody. Zaczyn wymieszaj z mąką, szczyptą soli i jajkiem. Dolej 3 łyżki oliwy i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je na 45 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie cukinię i paprykę oczyść, umyj. Cukinię pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę. Dymki potnij na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej resztę oliwy. Zeszklij na niej...

  • Pizza seromaniaka z salami i chili

    ...drożdże rozpuszczamy w ok. 50 ml ciepłej, ale niegorącej wodzie, dodajemy cukier i ok. 3 łyżki mąki. Mieszankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. Zaczyn powinien zwiększyć objętość i spienić się.   2. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, resztę wody, sól i oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto, aby było miękkie i sprężyste. Następnie ciasto...

  • Pizza mięsna z papryką i porem

    Sposób przygotowania 1. Mleko wymieszaj z cukrem i drożdżami. Odstaw na 10 minut. Zaczyn połącz z mąką, ziołami i szczyptą soli. Dodaj oliwę. Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na 45 min.  2. Paprykę oczyść, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj mięso i paprykę. Smaż 10 minut. W połowie smażenia dodaj keczup. Mięsny sos przypraw solą i pieprzem. Por opłucz, cebulę...

Artykuły na temat: zaczyn na pizze
  • Biała pizza z warzywami

    Sposób przygotowania: 1. Drożdże utrzeć z solą i cukrem, wymieszać ze szklanką ciepłej wody i 4 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. Zaczyn wymieszać z mąką i 2 łyżkami oleju, zagnieść(...) sosem, ułożyć plastry z 1 mozzarelli. Piec 15 min w temp. 220°C. Pomidorki przekroić, obsmażyć na oliwie. Upieczone pizze pokroić, ułożyć na nich szpinak, pomidorki, posypać kawałkami mozzarelli...

  • Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna i wyjątkowa? Fot. 123RF/Picsel Korzenie pizzy sięgają starożytności. Jej pierwowzór podawali już starożytni Egipcjanie, Grecy czy Rzymianie. Pierwotnie był to płaski chleb posmarowany oliwą, czosnkiem, posypany ziołami, którym żywiła się uboga ludność. Pizza we współczesnej formie zaczęła robić karierę za sprawą...

  • Pizza domowa

    Smakuje jak w pizzerii albo lepiej. Zwłaszcza pizza twarogowa...

  • Dania kuchni włoskiej cieszą się w Polsce popularnością nie od dziś. Jak wskazuje „Raport 2013, Rynek Gastronomiczny w Polsce”, smaki pochodzące z kraju pizzy i makaronów, odpowiadają bardzo szerokiej rzeszy konsumentów. Pizza powoli staje się w naszym kraju potrawą narodową. Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że danie to pochodzi z Włoch. Ale czy wiedzą, że było także ulubionym przysmakiem polskiego króla?Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już...

  • Pizza domowa

    Smakuje jak w pizzerii albo lepiej. Zwłaszcza pizza twarogowa...

  • Jedzą ją robotnicy, studenci i biznesmeni. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna i wyjątkowa? Fot. 123RF/Picsel Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już starożytni Egipcjanie, Grecy czy Rzymianie. Pierwotnie był to płaski chleb posmarowany oliwą, czosnkiem, posypany ziołami, którym żywiła się uboga ludność. Początek dynamicznej kariery pizzy rozpoczął się jednak za sprawą odkrycia...

  • Małe pizze z kaparami i pesto

    W ciepłej wodzie rozpuść szczyptę soli, cukier i drożdże. Dodaj 3 łyżki mąki i całość dokładnie wymieszaj. Zaczyn odstaw na 20 minut tak, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodaj pozostałą(...) pokrojone warzywa. Małe pizze ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko skrop oliwą. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze do 220°C przez około 20 minut, aż ciasto...

  • Tę niezwykle prostą potrawę wymyślili biedacy. Dziś chyba nie ma na świecie nikogo, kto by chociaż raz w życiu jej nie skosztował. Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Historia pizzy ma grubo ponad tysiąc lat. Wcześniej pieczone placki powszechnie znane były w starożytnej Grecji; podawano je również z okazji urodzin faraonów w Egipcie. Po raz pierwszy słowo pizza (łacińskie...

  • Pizza z jajkiem

    Do ciepłej wody dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaj z drożdżowym zaczynem, solą i łyżką oliwy. Wyrób gładkie ciasto....

  • Polska pierwszym krajem w Europie, w którym debiutuje nowy styl pizzy na ręcznie wyrabianym cieście Fot. materiały prasowe Pizza Hut wprowadziła do oferty nowe ręcznie wyrabiane ciasto na zakwasie w stylu San Francisco, które debiutuje w restauracjach na terenie całego kraju. Przepis został opracowany przez zespół szefów kuchni, naukowców i ekspertów z całego świata, w tym z Polski. Rzemieślnicza pizza zdobywa rynek Pomysł stworzenia kompletnie nowego stylu ciasta do pizzy pojawił się w...