• Informacje na temat:

    zabielony szpinak

Przepisy na temat: zabielony szpinak
  • Zimowa rozgrzewka na ostro

    ...gotuj, aż do zmięknięcia soczewicy, czyli około 20 minut, co jakiś czas mieszając. 3. Dodaj pomidory z puszki i podgrzewaj zupę kolejnych kilka minut. 4. Do miski nałóż garść szpinaku (duże liście warto poszarpać na mniejsze kawałki). Następnie zalej szpinak gotową zupą. Gdy tylko szpinak zmięknie, dodaj łyżkę jogurtu i wymieszaj. Smacznego! Krem z kalafiora Sposób przygotowania...

  • moja wersja szpinaku

  • Makaron i ser - doskonała para na talerzu

    ...w smaku sos. Ricotta ze względu na swą konsystencję to idealny składnik farszu cannelloni, czyli grubego makaronu do nadziewania. Wystarczy połączyć ją ze szpinakiem lub ze zgrilowanym miąższem...

  • szpinak, kurczak

  • ...duża porcja witamin,błonnika,żelaza...

  • Dla tych, ktorzy krzywia sie na samo slowo "szpinak", polecam do sprobowania :-))

  • Szpinak Curry jest bardzo prosta potrawa.Polecam szczegolnie dla wielbicieli pikantnych przysmakow lecz nie tylko. Mozna podawac jako danie glowne lub jako przystawke na goraco.

  • Bardzo smaczne danie.Ziemniaki przekładane duszonym szpinakiem , pod chrupiącą pierzynką z amarantusa. Bogate w żelazo danie.

  • Danie na czasie, smaczne i szybkie idealne na letni obiadek

  • Szybka, prosta w przygotowaniu i przepyszna sałatka! Przepis pochodzi z bloga http://patesucree.wordpress.com/

Artykuły na temat: zabielony szpinak
  • Ze szpinakiem i jajkiem

    ..., gotować ok. 5 minut, wyjąć. 2. Cebule i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na łyżce oleju z dokładnie umytym szpinakiem. Zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Osobno na reszcie oleju podsmażyć pomidorki z papryką, doprawić, wymieszać z natką. 3. Na dnie papryk rozłożyć podsmażony z cebulą szpinak, pomidory z papryką, delikatnie wbić po 1 jajku. Papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego...

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Cannelloni ze szpinakiem

    Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu cannelloni, 60 dag szpinak, 3 ząbki czosnku, 25 dag sera feta, 15 dag tartego sera żółtego, 1/2 litra mleka, 1 łyżka śmietany 18 proc., 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Szpinak przebrać, umyć, wrzucić do wrzątku na 5 minut, odcedzić, wystudzić, posiekać, wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę...

  • Jak często zastanawiasz się, co przygotować na obiad, który będzie nie tylko smaczny, ale i tani? Nasze propozycje przepisów pomogą ci ugotować posiłek, za cenę niższą niż 10 złotych za porcję! Aby ugotować niedrogi obiad nie musimy od razu rezygnować z naszych ulubionych smaków, wystarczy, że podczas zakupów wykażemy się żelazną dyscypliną i do naszego koszyka zapakujemy tylko to, co później trafi na nasze talerze. Najlepiej jeśli wcześniej przygotujemy sobie kartkę ze wszystkimi składnikami...

  • Lekka zupa szpinakowa

    Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę, szpinak oczyścić, dokładnie wypłukać i pokroić, cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę....

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do sporządzenia dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Podczas przygotowania dań z makaronu ograniczeni jesteśmy tylko przez naszą inwencję twórczą. Ten wspaniały włoski wynalazek możemy łączyć właściwie ze wszystkimi składnikami i podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło i zimno, z wytrawnymi dodatkami lub całkowicie na słodko oraz, tak jak my Polacy lubimy najbardziej, jako dodatek do...

  • Nieodzowny pomidor

    ...minut. Zabielić zupę śmietaną z mąką. Pomidory faszerowane Składniki na 4 porcje: 4 duże pomidory, 5 dag sera feta, 10 dag mrożonego szpinaku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka ugotowanego ryżu, 1 łyżka masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Szpinak rozmrozić i od-cisnąć. Cebulę i czosnek posiekać. Z pomidorów odkroić wierzchy (zachować je) i wydrążyć gniazda nasienne. Na rozgrzanym...

  • Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. Fot 123RF/Picsel Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku. Pod koniec XX wieku rozeszła się wiadomość o rzekomej pomyłce w...

  • Coś pysznego z indyka

    Rolada ze szpinakiem Składniki na 4-6 porcji: 50 dag mięsa z indyka, 60 dag świeżego szpinaku (lub 30 dag mrożonego), 15 dag twarożku, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, sok z połówki cytryny(...) i czosnek na oleju. Dodać umyty i wysuszony szpinak (jeśli korzystamy z zamrożone-go, najpierw trzeba go rozmrozić). Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny, dusić 15 minut...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...