• Informacje na temat:

    za ostra potrawa jak złagodzić

Przepisy na temat: za ostra potrawa jak złagodzić
  • Jest wiele przysmaków, które można jeść pod koniec miesiąca bez obaw, że "pojadą nam" po portfelu.

  • Czasem zdarza się, że wychodzimy z kuchni na przysłowiową chwilkę pozostawiając gotujący się obiad. Wracamy po kwadransie kiedy czujemy charakterystyczny zapach spalenizny. Czy taki obiad da się jeszcze uratować ? Spróbować zawsze warto:)

  • Dzisiaj przepis na tradycyjne danie kuchni brazylijskiej z regionu Bahia czyli xinxim. Uznawane podobnie jak moqueca za danie oferowane bogom w religii candomble. Tak więc niech Was nie zmyli ta lekko chińska nazwa. Xinxim to potrawka z kawałków kurczaka oraz krewetek zarówno suszonych jak i świeżych z orzeszkami solonymi a wszystko w mleku kokosowym odpowiednio przyprawione. Wszystko to podajemy oczywiście z ryżem. Zaletę tej potrawy jest to że im dłużej postoi tym lepsza coś jak nasz...

  • Smaczne i szybkie danie jednogarnkowe na obiad i kolację .:)

  • stsze ciasto już w przyszłym tygodniu… będzie obecny w akcji. Dzisiaj )przepis na tzw. Wuzetkę w wersji ponoć tradycyjnej z cięższym a’la babkowym ciastem i kremem na bazie kwaśnej śmietany. Za jakiś czas na pewno dla porównania dodam wersję biszkoptowo – kremówkową :) Ciekawa jestem, którą Wy wolicie?

  • prosty tani przepis bez zbędnego wymyslania a smak...coz jak je pierwszy raz jadlam u dalszej rodziny to wnet oszalalam i teraz robie je sma dla moich domownikow...

  • Sycące i pięknie pachnące danie. Warto dodać, że bardzo zdrowe.

  • Nazwa tego nieskomplikowanego dania oznacza „garnek – bałagan”. Po przyrządzeniu całość wygląda jak ziemniaczana papka i może dlatego tak bardzo smakuje malutkim dzieciom i ich… dziadkom. Posiłek ten chętnie był podawany w chłopskich oraz rybackich chatach.

  • Bardzo prosty przepis na danie jednogarnkowe. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym Holendrzy tym się zajadają:-)

  • Co powiecie na pyszne rożki drożdżowe, mogą zastąpić Wam drugie śniadanie.

Artykuły na temat: za ostra potrawa jak złagodzić
  • Cukier: Czego o nim nie wiesz

    .... Plamy znikną, a skóra stanie się gładka i nawilżona jak po peelingu. Zobacz także:

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Czy to możliwe, że to alergia?

    ..., kupiony w aptece bez recepty. Zapytaj farmaceutę o leki drugiej generacji - są nowoczesne i mają mniej działań niepożądanych, takich jak np. senność. Masz infekcję intymną po seksie Dolegliwości(...) - takie jak barwniki czy konserwanty, ale także jej naturalne składniki (histamina czy tyramina) mogą wywoływać tzw. pseudoalergię pokarmową. Jest więc możliwe, że tyramina, znajdująca się właśnie...

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...

  • Nadchodzi sezon na żołądkową grypę

    ...podstawowej. Dziś wiadomo, że należą do rodziny tzw. kaliciwirusów, podobnie jak wirus zapalenia wątroby typu E. Sporadycznie atakują w lecie, uaktywniają się późną jesienią, a zimą wprost dziesiątkują(...) komórkowej. Łatwo spotkać go wszędzie tam, gdzie bywa dużo ludzi, a więc w miejscach publicznych, takich jak sklepy, bary, przedszkola, szkoły, zakłady pracy, środki komunikacji miejskiej. Do ostrego...

  • Wyłoniliśmy pięciu szczęśliwców, do których powędrują smaczne zestawy ufundowane przez firmę Podravka. Jakich odpowiedzi udzielili? Zobaczcie sami. Bardzo dziękujemy za liczne zgłoszenia. Wybór zwycięzców nie należał do najprostszych, bo jak tu wybierać między cudownymi wspomnieniami z wakacji... Nie mniej jednak musieliśmy wytypować pięć osób. A oto zwycięzcy: Pani Ewa M. Chciałabym napisać o domowym ajvarze - poczęstowała nas nim na wakacjach gospodyni w chorwackim Omiš'u. Ajvar to...

  • Pokonaj rotawirusy!

    ...prowadzić do groźnego dla zdrowia odwodnienia. Jak je rozpoznać? To proste: jeśli twój maluch wymiotuje, ma gorączkę i przez ostatnie kilkanaście godzin oddał 3 (lub więcej) płynne lub półpłynne stolce (dzieci karmione piersią mogą robić rzadkie kupki po każdym karmieniu i to jest normalne!), może to oznaczać, że szkrab ma biegunkę wirusową. Sprawdź, jak szybko złagodzić objawy choroby, w jaki...

  • Zapraszamy do udziału w konkursie. Do wygrania jest 5 smacznych zestawów ufundowanych przez firmę Podravka. Jeśli lubisz owoce morza, ryby lub grillowane mięsa to na pewno miałeś okazję spróbować dań charakterystycznych dla kuchni chorwackiej. Ot chociażby Ćevapčići - w restauracji, w domu, czy na imprezie u znajomego Chorwata... Jeśli zaś byłeś w Chorwacji bez wątpienia przywiozłeś mnóstwo kulinarnych wspomnień, którymi możesz się z nami podzielić. A dzielić się warto bo do wygrania jest 5...

  • Naturalne kuracje z klasztornych aptek

    ...płesznik. Jak ją zrobić:  Zalewamy kaszkę zimną wodą. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy rodzynki i zostawiamy na ogniu jeszcze 3 minuty. Na talerzu posypujemy bertramem, galgantem i cynamonem. Możemy też dodać miód. Jeśli chcemy schudnąć, dokładamy babkę płesznik. Co nam to daje: Potrawa dostarcza nam wysokiej jakości białka, wartościowych węglowodanów...

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...