• Informacje na temat:

    z rumem

Przepisy na temat: z rumem
  • Powidła śliwkowe z czekoladą i rumem

    .... Wtedy usuń pestki i dodaj połamaną czekoladę. Piecz jeszcze 30-40 minut. 2. W czasie pieczenia śliwki mieszaj co pół godziny. Gotowe powidła połącz z rumem. Przełóż do czystych słoików, zakręć je...

  • Szarlotka z migdałami, rodzynkami  i rumem

    Po upieczeniu ciasto można polać lukrem lub podawać je z bitą śmietaną.

  • Rozgrzewające napoje z rumem

    Na chłodniejsze dni.

  • Muffiny "Śliwka w czekoladzie"

    Gęste i mocno czekoladowe muffiny z dodatkiem śliwek kalifornijskich nasączonych rumem. Od nich po prostu nie można się oderwać. Pieczone w papilotkach i przykryte gęstą czekoladową polewą dłużej utrzymują świeżość – to kawałki ciasta czekoladowego "zapakowane" na kolejne dni do przegryzania na deser.

  • Lukrowane ptysiowe ósemki

    Są delikatne, słodziutkie i pięknie pachną rumem. W naszej wersji oblane aksamitnym lukrem i nadziane konfiturą. Ale równie dobrze smakują z kremem czekoladowym albo z kajmakiem!

  • Drobiowe szaszłyczki z szałwią

    Oryginalne szaszłyki z morelami i szałwią. Morele wcześniej możesz namoczyć w aromatycznym alkoholu, np. rumie, brandy, koniaku. Dzięki temu danie zyska jeszcze wyrazistszy smak!

  • Śliwkowy placek owsiany z gorzką czekoladą

    Ten prosty w przygotowaniu placek szturmem zdobędzie serca, a raczej podniebienia łasuchów. W wersji dla dorosłych masę możesz przygotować z dodatkiem rumu lub śliwowicy!

  • Rozgrzewający koktajl jajeczny

    Cóż może się kryć za tajemniczą nazwą egg nog? To gorący koktajl na bazie surowych żółtek, mleka i m.in. wanilii. Często z dodatkiem rumu, brandy lub whisky. Szef kuchni Witek Iwański podaje przepis na egg nog w wersji bezalkoholowej.

  • Płonące banany - przysłała Mieczysława

    Przyrządzanie: Banany obrać, przeciąć wzdłuż na dwie części. Rozłożyć na patelni masło i smażyć na nim banany przez 2 minuty. Odwrócić, posypać cukrem pudrem, a gdy się rozpuści, polać rumem, zapalić i natychmiast podawać.

Artykuły na temat: z rumem
  • Rum, rumba, rewolucja

    Taniec, rum, słońce i jedyny w swoim rodzaju kolor morza – to tylko niektóre z atrakcji, jakie oferuje nam Kuba, najpiękniejsza karaibska wyspa.

  • Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Magdalena Ciasto100 ml wody100 g masła75 ml rumu kawowego190 g mąki1 szczypta soli3 jaja1 l oleju Sos czekoladowy300 g czekolady mlecznej125 ml rumu kawowego Popcorn50 g kaszy jęczmiennej pęczak CiastoZagotować wodę. Dodać pokrojone masło i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać rum. Zdjąć z ognia i, energicznie mieszając, dodać przesianą mąkę oraz sól. Po uzyskaniu zwartej konsystencji odstawić do ostygnięcia....

  • Z mlekiem kokosowym i musem

    Truskawki skropmy rumem albo koniakiem.

  • Na rynku alkoholowym, mamy dostęp do szerokiej gamy trunków. Najczęstszym wyborem, którego dokonujemy w sklepie, są wina. Preferujemy je ze względu na szerokie zastosowanie – można je pić do obiadu lub kolacji, bez okazji jako deser, ewentualnie używać jako składnik do gotowania. Fot. 123RF/Picsel Gotowanie z alkoholem, choć może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Najlepiej zaopatrzyć się w taki napój, który lubimy - czerwone, półwytrawne wino, biały, słodki Muskat a może po prostu...

  • Zapiekane jabłka

    Rodzynki włóż do miseczki, zalej rumem, wymieszaj i odstaw.

  • Gosia Kosior połączyła biszkopt i brownie. Musimy przyznać, że pomysł jest znakomity, a wykonanie jeszcze lepsze! Brownie135 g masła135 g czekolady 75%2 jajka210 g drobnego cukru 60 g mąki30 g kakao Biszkopt5 jaj¾ szklanki drobnego cukru2/3 szklanki mąki tortowej1/3 szklanki kakao Konfitura300 g agrestu300 g kiwi8 łyżek cukru2-3 łyżeczki agaru Orzechowe chrupki w karmelu2 łyżki wody5 łyżek drobnego cukru 200 g orzechów pekan Krem500 g serka mascarpone100 g gorzkiej czekolady100 g mlecznej...

  • Nalewka ze śliwek węgierek

    Śliwówkę osłodź miodem gryczanym – podbije aromat śliwek. Spirytus zastąp alkoholem ze słodką nutą: dobrej jakości rumem, burbonem albo brandy.

  • O zmieniających się gustach i preferencjach smakowych Polaków świadczy rosnąca w ostatnich latach popularność rumów. Napój produkowany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej doczekał się wreszcie swojego święta w Warszawie. W dniu 11 maja br. w Centrum Praskim Koneser odbędzie się premierowa edycja festiwalu Show Rum Warsaw. Organizatorzy zapowiadają moc atrakcji w karaibskim stylu. Kategoria rumów to jeden z prężniej rozwijających się segmentów alkoholi w Polsce oraz całej Europie....

  • naszły mnie jednak gorsze myśli dzisiejszej nocy samobójców. księżyc wdzierał mi się do sypialni bez niczego. najpierw nie mogłam zasnąć później się obudzić....

  • Zaletą naturalnych kaw i herbat jest nie tylko ich niewielki koszt, ale przede wszystkim pozytywny wpływ na zdrowie: ułatwiają zasypianie, detoksykują, łagodzą stres, uspokajają, wspomagają leczenie chorób. Kawy i herbaty mogą być niezwykłe i bardzo zaskakujące, nie warto ograniczać się tylko do gotowych mieszanek, które znajdziemy na sklepowych półkach. Okazuje się, że zrobienie samego własnej kawy i herbaty, z tego co znajdziemy w swoich ogródkach, na łące lub w lesie wcale nie jest takie...

Zdjęcia na temat: z rumem
Wideo na temat: z rumem
  • Przepisy na dania, które pięknie prezentują się na talerzu

    Anna i Aleksandra Kopcza przygotowały w kuchni "Dzień Dobry TVN" kilka potraw, które nie tylko wybornie smakują, ale także pięknie wyglądają na talerzu. Zdradziły swoje przepisy m.in. na tartę bazyliową z pomidorkami czereśniowymi, bezowe torciki z musem malinowym i torcik kokosowy z mango i białym rumem.

  • Przepis na mojito

    Mojito to jeden z tych drinków, który idealnie sprawdza się przez cały rok, choć może najlepszy jest w upalne letnie dni! Przyrządzony z białego rumu z solidną dawką świeżej mięty - to świetny sposób na orzeźwienie dla dorosłych. Zobaczcie, jak zrobić mojito w domu!