• Informacje na temat:

    z papryki i pieczarek

Przepisy na temat: z papryki i pieczarek
  • Zapiekane pieczarki

    Przygotowanie: Pieczarki umyć. Nóżki odkroić i drobno je posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i mieszając, przesmażyć na maśle. Zestawić z ognia, przestudzić, dodać pokrojone nóżki pieczarek(...) do temp. 180°C. Kapelusze pieczarek napełnić farszem"z czubkiem" i ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym tłuszczem. Posypać żółtym serem zmieszanym z bułką tartą...

  • Według mnie jest lepszy od bigosu z kapusty.

  • Faszerowana papryka

    Składniki: 4 papryki 30 dag mięsa mielonego z indyka pół szklanki kaszy kuskus 20 dag pieczarek 2 cebule 20 dag żółtego sera olej pół pęczka natki pietruszki pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól pieprz Przygotowanie: 1. Papryki umyj, odkrój górę, wyjmij pestki. Pieczarki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Kuskus zalej...

  • Zima tuż tuż, i od wczoraj właściwie zapełniam swoje słoiki przetworami. Dzisiaj przyrządziłam sałatkę obiadową z papryki i pieczarek w zalewie. Będzie smacznym dodatkiem do dań mięsnych, ziemniaków czy kasz. W moim przypadku sałatka rzeczywiście była pracochłonna, bo robiłam ją właściwie cały dzień. Ale sama chciałam. Poniżej podaje podstawowy przepis z 1 kg papryki, a ja wyrobiłam z 5 kg :)

  • Papryka faszerowana

    Składniki na 4 porcje: 4 strąki papryki 40 dag mielonego mięsa 25 dag pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: 1. Papryki przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą i osusz...

  • Sałatka na każdą okazję

  • Faszerowane pieczarki

    Składniki: 8 dużych pieczarek 20 dag kiełbaski chorizo pół papryki 20 dag sera mozzarella 1 łyżka oleju natka pietruszki słodka czerwona papryka w proszku sól pieprz Przygotowanie: 1 Pieczarki umyj, odetnij nóżki. Chorizo, paprykę, nóżki pieczarek pokrój w kostkę, ser pokrój w grubą kostkę lub zetrzyj na tarce. Składniki wymieszaj. 2 Rozgrzej na patelni olej i podsmaż farsz...

  • sałatek na zimę nigdy dość

  • Papryka z tuńczykiem i pieczarkami

    Składniki: 4 duże czerwone papryki łyżka oliwy 200 g pieczarek czerwona cebula 2 ząbki czosnku puszka tuńczyka w oleju (185 g) 3/4 szklanki startego żółtego sera miąższ z 3 kromek chleba pomidor 3 łyżki posiekanych listków bazylii Sposób przygotowania: 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. 2. Umyj papryki i odetnij ich...

  • Nadaje się na święta,na różne okazje oraz na każdy dzień.

Artykuły na temat: z papryki i pieczarek
  • Ratatuj z mięsa mielonego, pieczarek i papryki

    Przygotowanie: Sparz pomidory, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie, dodając posiekany czosnek, zioła i przyprawy. Do pomidorów dodaj mięso mielone i posiekaną cebulę. Smaż wszystko około 6-8 minut, od czasu do czasu mieszając. Na drugiej patelni podsmaż umyte i pokrojone papryki, cukinię oraz pieczarki. Gdy się zarumienią, przełóż je do sosu. Rozłóż ratatuj na talerze...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Zapiekane pieczarki

    Pieczarki umyć. Nóżki odkroić i drobno je posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i mieszając, przesmażyć na maśle. Zestawić z ognia, przestudzić, dodać pokrojone nóżki pieczarek i natkę. Doprawić solą(...)°C. Kapelusze pieczarek napełnić farszem"z czubkiem" i ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym tłuszczem. Posypać żółtym serem zmieszanym z bułką tartą. Zapiekać około 5 min, aż będą...

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g koncentratu...

  • Nadziewane papryki

    ....  2. Papryki umyj i zetnij górne części. Oczyść środek i wypełnij farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, wlej bulion i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. do 200°C przez ok. 40 minut. Pięć minut przed...

  • Zrzeszenie Producentów Papryki RP kolejny raz promuje w Polsce warzywa z południa Mazowsza. W tym roku, obok papryki, pojawiły się również cukinia i bakłażan. Te pyszne, bogate w witaminy i składniki odżywcze warzywa na stałe zagościły na stołach Polaków i z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Papryka - słodka, ostra, czerwona, zielona, a może żółta. Warzywo, które z pewnością wielokrotnie gościło na Waszych stołach. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co tak naprawdę...

  • ​Papryki nadziewane pęczakiem

    Składniki na 4 papryki: ·  4 duże papryki w dowolnym kolorze ·  ¾ szklanki pęczaku ·  1 łyżeczka lub ½ kostki bulionu warzywnego dobrej jakości ·  250 g pieczarek ·  1 duży por ·  1 ząbek czosnku ·  2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego ·  100 g wędzonego żółtego sera bez podpuszczki zwierzęcej ·  ½ łyżeczki soli ·  ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu ·  ½ łyżeczki słodkiej papryki...

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem

    Zamiast w kokilkach, zasmażony z cebulką i pieczarkami szpinak można zapiekać w kapeluszach dużych pieczarek. Danie najlepiej podawać ze świeżą bagietką lub kajzerką.

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Jak je przygotować, aby uniknąć kulinarnej nudy? Fot. 123RF/Picsel Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok, jednak rzadko mówi się o ich prozdrowotnych właściwościach.  Już od wielu lat pokutuje u nas pogląd, że grzyby nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. To nieprawda! Jeśli mówimy o pieczarkach, to mają one w sobie sporo błonnika oraz antyoksydantów, takich jak polifenole, witamina C, D, B2 i B12. Są także dobrym...

Wideo na temat: z papryki i pieczarek
  • Przepis na pieczarki faszerowane

    Jak zrobić pieczarki faszerowane? Do tej pory zachwycaliśmy się smakiem pieczonych, faszerowanych papryk czy innych warzyw, jednak sporo frajdy może sprawić faszerowana pieczarka, której duży kapelusz idealnie nadaje się na przyrządzenie subtelnej w smaku przekąski. Faszerowane pieczarki to danie, które przygotujesz w kilkanaście minut dzięki naszemu przepisowi. Zobaczcie filmik i poznajcie przepis, dowiecie się, co przygotować i jak długo piec faszerowane pieczarki.

  • Przepis na pieczarki faszerowane

    Jak zrobić pieczarki faszerowane? Do tej pory zachwycaliśmy się smakiem pieczonych, faszerowanych papryk czy innych warzyw, jednak sporo frajdy może sprawić faszerowana pieczarka, której duży kapelusz idealnie nadaje się na przyrządzenie subtelnej w smaku przekąski. Faszerowane pieczarki to danie, które przygotujesz w kilkanaście minut dzięki naszemu przepisowi. Zobaczcie filmik i poznajcie przepis, dowiecie się, co przygotować i jak długo piec faszerowane pieczarki.

  • Przepis na pieczarki faszerowane

    Jak zrobić pieczarki faszerowane? Do tej pory zachwycaliśmy się smakiem pieczonych, faszerowanych papryk czy innych warzyw, jednak sporo frajdy może sprawić faszerowana pieczarka, której duży kapelusz idealnie nadaje się na przyrządzenie subtelnej w smaku przekąski. Faszerowane pieczarki to danie, które przygotujesz w kilkanaście minut dzięki naszemu przepisowi. Zobaczcie filmik i poznajcie przepis, dowiecie się, co przygotować i jak długo piec faszerowane pieczarki.