• Informacje na temat:

    z masą makową

Przepisy na temat: z masą makową
  • Kostka makowo-jeżynowa

    Sposób przygotowania 1. Spód: powoli rozpuść masło. Pokruszone ciasteczka wymieszaj z masą makową. Dolewaj przestudzone masło, zagniatając masę. Gdy składniki połączą się, wylep nią spód foremki wyłożonej pergaminem. Wstaw do lodówki.  2. Jeżyny przebierz i umyj. Wrzuć do rondelka i rozgotuj z cukrem lub z miodem. Przetrzyj przez sitko. Jeśli chcesz zachować pesteczki, wystarczy, gdy zmiksujesz...

  • Makowa rozeta

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: masło stop, wymieszaj z miodem i konfiturą pomarańczową. Domieszaj masę makową. Jeśli jest bardzo gęsta, rozprowadź ją 1-2 łyżkami mleka. Wlej kilka kropli aromatu(...)- cu dodaj śmietanę i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ciasto przelej do przygotowanej foremki. Łyżką włóż w ciasto masę makową. Piecz ok. 60 minut, wyjmij i ostudź.  3. Lukier: cukier puder...

  • Rolada makowa z malinami

    ...białek, utrzyj z cukrem i wymieszaj z makiem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie dodaj do masy makowej.4. Ciasto rozwałkuj na ściereczce na cienki prostokąt (podsyp mąką). Rozłóż masę makową...

  • ...na ciasto:1 opakowanie (250g) margaryny, 3 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao; na masę serową: 1/2 kg twarogu, jajko, budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki masła, puszka brzoskwiń; na masę makową:1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka maku, 5 białek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 10 dag wiórków kokosowych...

  • Ciasto makowo-gruszkowe

    Gruszki, mak i orzechy laskowe to wspaniała kompozycja smakowa. Ciasto jest idealne na jesień.

  • Fale Dunaju makowo-jabłkowe

    ...w natłuszczonej blasze (32x39 cm). Do pozostałego ciasta wmieszać masę makową i rozprowadzić jako kolejną warstwę ciasta. W regularnych odstępach układać kawałki jabłek. Piec w 175 st. C przez 20-25 minut. Wyjąć...

  • Rolada makowa

    Zamiast tradycyjnego makowca.

  • Strucla makowa - Ewelinka

    ...na ciasto: 40dag mąki, 12 dag masła, 3 jaja, 3/4 szklanki mleka, 3dag drożdży; na masę makową: 50dag maku, 5dag rodzynków, smażona skórka pomarańczowa, aromat migdałowy, 2 jaja, 20dag cukru, 10dag masła...

  • Placek makowo-śliwkowy

    .... 3) Foremkę wysmarować masłem, wysypać mąką. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, rozwałkować, umieścić w foremce. Masę makową wymieszać z jajkiem, wyłożyć na ciasto. 4) Śliwki umieścić na maku...

  • ...dodaniem do kremu) stale ucierając. Gdy powstanie puszysta masa, dodać startą wanilię. W szklanej salaterce układać warstwami masę makową i krem. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Posypać resztą...

Artykuły na temat: z masą makową
  • Sernik z masą makową

    ...sztywno, następnie delikatnie łączymy z masą serową.  3. Masę serową wykładamy na ciasto i porcjami nakładamy masę makową z bakaliami. Sernik pieczemy w temperaturze 160°C około 70 minut do zrumienienia...

  • Tarta, która zachwyca wyglądem. Nie jest prosta w przygotowaniu, ale gwarantujemy warto poświęcić czas na jej zrobienie, smak wynagrodzi wszelkie trudy. Ciasto na tartę i białą dekorację:450 g mąki typ 4505 g drobnej soli morskiej150 g miękkiego smalcu150 g bardzo zimnego masła50 g cukru pudru1 laska wanilii 55-80 g lodowato zimnej wody w zależności od właściwości mąki Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać smalec i ponownie wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i...

  • Rolada makowa w lukrze

    ...prostokątny placek. Rozłóż na nim masę makową. Wyrównaj wierzch, a potem ostrożnie zwiń w rulon. Ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz ok. 50 minut w 180°C. Cukier puder utrzyj z wodą i sokiem cytrynowym na...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • ...i poczekać aż wypłynie na wierzch. Kulę ciasta odsączyć z nadmiaru wody, podsypać lekko mąką przerobić. Wałkować i kroić ciasto na trójkąty. Na środek każdego trójkąta kłaść masę makową. Zawijać(...) mak.Ucierać.Dodać miód i bakalie.Masą nadziewać rogale. Lukier. Do szklanki z cukrem pudrem dodać kilka kropli wrzącej wody.Mieszać łyżką.Ma być gęsta masa. Gdy nie mam czasu na przygotowanie maku stosuję...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Strucla makowa

    ...z maku robi się kutię, makiełki bądź śleżyki z masą makową oraz makowiec. Przestrzegam tej tradycji co roku pomimo geograficznego oddalenia od Polski i piekę strucle makowe. Zresztą wszyscy je...

  • Miodownik to ciasto deserowe, wywodzące się z żydowskiej tradycji weselnej. W Polsce przepis ten nieco zmodyfikowany, często wykorzystywany jest na świątecznych stołach. Fot. materiały prasowe To co zachęca do jego wykonania to niewątpliwie wyjątkowy smak półkruchego ciasta przełamanego kremową masą budyniową i słodkim kajmakiem. Dodatkowym atutem jest niezwykła prostota jego wykonania, która przekonuje do spróbowania swoich sił w cukiernictwie. Składniki na ciasto: · 200 g miękkiego masła ·...

  • Czekoladowy tort z masą makową i bakaliami

    ...i mieszać do momentu, aż się zagotuje. Masa zgęstnieje i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Gorącą masą przełożyć ciasto czekoladowe, odstawić do wystudzenia. Można polukrować lub oblać czekoladą...

  • Musicie przyznać, że deser Kuby wygląda imponująco. Ciasto przełożone masą śmietanową i polane czekoladą bez wątpienia posmakuje wszystkim. Ciasto 1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 dużych jajszczypta soli1 szklanka drobnego cukru½ szklanki oleju rzepakowego Konfitura z owoców leśnych½ kg owoców leśnych: maliny, jeżyny, jagody150 g cukrukilka listków mięty Masa 850 ml śmietany 30%2 łyżki soku z cytryny2 łyżki...