• Informacje na temat:

    z makaronu muszelki

Przepisy na temat: z makaronu muszelki
  • Makaron – odżywia czy tuczy?

    Wciąż funkcjonują mity, przekazywane również dzieciom, że makaronu trzeba unikać, bo rujnuje naszą sylwetkę. Skąd się biorą legendy o ponadprzeciętnej kaloryczności makaronu? Dlaczego robimy z niego produkt zakazany? Nie straszmy, przekazujmy najmłodszym fakty i uczmy mądrego odżywiania.

  • Przepis wart wypróbowania: "Łososiowe muszelki"

  • Światowy dzień makaronu

    Produkty zbożowe, w tym wysokiej jakości makarony, to jedna z podstaw zdrowego, różnorodnego menu. Światowy Dzień Makaronu jest zatem doskonałym momentem, zarówno by przypomnieć korzyści płynące z jego obecności w diecie dzieci, jak też możliwości, które daje ten uwielbiany przez najmłodszych przysmak w jej komponowaniu. Liczne kształty makaronu pobudzają wyobraźnię małych i dużych, będąc źródłem...

  • Muszelki nadziewane mięsem mielonym .

  • Muszelki z farszem paprykowym

    Składniki na 10 porcji: 25 dag makaronu duże muszle 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 20 dag wędzonego boczku (lub innej wędliny) po jednym strąku czerwonej, żółtej i zielonej(...) i pieprzem, smażyć razem przez kilka minut. 2. Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić, zahartować zimną wodą. Napełniać muszelki farszem i wkładać do wysmarowanego pozostałą oliwą naczynia żaroodopornego...

  • Jak robić perfekcyjne sałatki z makaronem?

    ...bardziej miękka i chłonna. Do zrobienia makaronowej sałatki możemy wykorzystać odmiany o niewielkich kształtach, jak farfelle, fusilli, muszelki, rotelle, penne czy conchigie. Ciekawym rozwiązaniem jest(...) przed imprezą, składniki wymieszajmy tuż przed zaserwowaniem. Sałatka z makaronem i pomidorami Do jej przygotowania potrzebować będziemy: 25 dag drobnego makaronu 25 dag pomidorków...

  • Muszelki ze szpinakiem i kurczakiem

  • Rodzinny obiad na szybko? Zapiekanka z makaronem!

    ...pasują do wielu rodzajów makaronu. Muszelki czy świderki, rurki, a może kokardki? Ty wybierasz! Jesteśmy pewni, że kurczak i szynka sprawdzą się w każdym wydaniu. Pamiętaj, żeby w posiłku sprytnie(...). Chyba najbardziej rozpoznawalną odmianą makaronu jest spaghetti. Długie, ciągnące się nitki przysparzają nam zawsze wiele kłopotów, poplamionych ubrań, ale także zabawy. Kto z nas w dzieciństwie nie...

  • Takiego makaronu jeszcze nie jedliście! Gwarantuje Wam, że jeśli raz go zrobicie - będziecie chcieli więcej. Samo przygotowanie nie jest trudne, a smak jest tak niesamowity, że możecie poczuć się jak we Włoszech :) Ta pasta składa się z kilku podstawowych składników, a jej zwieńczeniem jest zapiekana i zblendowana szynka parmeńska. Mniam!

Artykuły na temat: z makaronu muszelki
  • Muszelki, nitki, uszka

    Makaron nie jest wynalazkiem włoskim. Ale to Włosi wymyślili ponad sto jego rodzajów! I co najmniej tysiąc dodatków oraz sosów, z którymi można go zjeść. Wnioski? Bez makaronu kuchnia włoska jest jak lato bez słońca. Kto chce ją poznać, powinien nauczyć się kilku przepisów na dobrą pastę.

  • Specjalnie z tej okazji ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz przygotował przepis na błyskawiczną sałatkę, oczywiście z makaronem! Fot. 123RF/Picsel Sałatka makaronowa ze smażonym boczkiem, awokado i pomidorkami koktajlowymi Składniki: - Makaron Lubella Muszelki Morskie (1 op.)- Pomidorki koktajlowe (200g)- Miękkie awokado (1 szt.)- Boczek wędzony (8 plastrów)- Majonez (2 łyżki)- Kwaśna śmietana 18% (2 łyżki)- Sok z połowy cytryny- Sól, pieprz Sposób przygotowania:   Makaron gotujemy wg...

  • Ekspert radzi: Makaron

    Spaghetti - długie nitki, penne - rurki, pappardelle - szerokie wstążki, lasagne - prostokątne płaty, fusilli - świderki, fettuccine - wstążki, farfalle - kokardki, coqulliettes - kolanka, conchiglie - muszelki, capellini - cienki i długi, cannelloni - spore rurki.   Gotowanie Makaron gotuję w dużej ilości osolonej wody w proporcji 1 l wody na 100 g makaronu. Do gotowania dodaję trochę oleju...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Zapiekane muszelki

    .... Jeszcze ciepłe wymieszaj z twarożkiem i natką. Po napełnieniu gotowych, czyli ugotowanych muszli, posyp je parmezanem i zapiecz. Z dodatkiem mięsa Jeśli lubisz makaron bolognese, muszelki możesz...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Fot. www.barillastudio.it Przede wszystkim dlatego, że z przyzwyczajenia popełniamy wiele istotnych błędów. Oto 5 największych mitów. Gotowanie w zbyt małym naczyniu Zbyt mały garnek, a co za tym idzie śladowa ilość wody do gotowania, to murowana recepta na sklejony makaron, który w efekcie końcowym...

  • Wiosenne zupy

    Możesz je też serwować z drobnym makaronem muszelki, uprażonymi pestkami dyni lub kiełkami lucerny.

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Gotując makaron z przyzwyczajenia popełniamy wiele błędów. Oto najpopularniejsze z nich, przez które możecie całkowicie zrujnować ulubione danie. Dolewanie do wody oleju lub oliwy Ten prosty trik z logicznego punktu widzenia nie ma żadnego uzasadnienia. Prawdopodobnie powodem był fakt, że większość...

  • Makaron to nie tylko spaghetti

    Faszerowane muszelki Składniki: •18 sztuk makaronu conchiglioni (duże muszle), Farsz: • 25 dag sera ricotta • 25 dag pieczarek • 6 dag szynki • 2 małe cebule czerwona i żółta papryka • pół(...). C i zapiekaj około 20 minut. Azjatycki specjał Składniki: • paczka chińskiego żółtego makaronu (ewentualnie zwykły makaron spaghetti) • 25 dag paluszków krabowych • 10 dag kapusty pekińskiej • czerwona...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do sporządzenia dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Podczas przygotowania dań z makaronu ograniczeni jesteśmy tylko przez naszą inwencję twórczą. Ten wspaniały włoski wynalazek możemy łączyć właściwie ze wszystkimi składnikami i podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło i zimno, z wytrawnymi dodatkami lub całkowicie na słodko oraz, tak jak my Polacy lubimy najbardziej, jako dodatek do...