• Informacje na temat:

    z kaszanki

Przepisy na temat: z kaszanki
  • Tarta z białą kaszanką i jabłkami

    ...kaszanki i jabłek. Całość posypujemy połową świeżego majeranku i zapiekamy kolejne 15 minut w temp 200 ˚C. Po wyciągnięciu posypujemy świeżym majerankiem. Smacznego!

  • Haggis - kaszanka po szkocku

    Opis szkockiej kaszanki może odrzucać czytelników o wrażliwym podniebieniu. Haggis to przede wszystkim masa ze zmielonych owczych podrobów: wątroby, serc i płuc, wymieszana z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami korzennymi. Tę mieszankę zaszywa się w owczym żołądku i dusi. Zazwyczaj haggis podaje się z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i puree z rzepy lub brukwi. Typowy Szkot nie zje tego...

  • Trzy odsłony grilla – pomysły na pyszną kiełbasę, kaszankę i szaszłyki

    Grillowanie na świeżym powietrzu to z pewnością jedna z ulubionych atrakcji większości Polaków. Czego nie może zabraknąć na ruszcie? Oczywiście kultowej kiełbasy, kaszanki oraz szaszłyków i to w różnych odsłonach.

  • Smakowite grzanki z kaszanką

    Kaszanka to doskonale znana w Polsce wędlina – jedni ją uwielbiają, inni nawet nie chcą jej spróbować. Gości na polskich stołach od wieków i chociaż na początku traktowano ją dość nieufnie, dziś jest symbolem tradycyjnej kuchni.

  • Kaszanka na masełku

    Składniki: 2 kaszanki, 2 cebule, sól, pieprz, majeranek, 10 dag masła Przygotowanie: Cebule obierz, pokrój na cienkie plasterki. Kaszanki natnij z dwóch stron w kilku miejscach. Masło stop na patelni, podsmaż cebule. Włóż kaszanki. Oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Smaż 8-10 minut, kilka razy odwracając. Podawaj gorące z pieczywem, np. kajzerką. Przepis przysłała Sylwia Ładyga...

  • Kaszanka z pieczonym jabłkiem

    Składniki: 4 kawałki pikantnej kaszanki, 4 małe jabłka, 4 łyżki żurawiny, 2 duże cebule.

  • Kaszanka z jabłkiem - Maciej Kuroń

    Na jedną osobę: 200 g kaszanki - 1 sztuka; 1 kwaśne jabłko (antonówka, szara reneta); 1 cebula; kawałek czerwonej papryki; 2 ząbki czosnku; 30 ml oleju; majeranek, pieprz, sól.

  • Co na grilla?

    Miłe spotkanie w ogrodzie z przyjaciółmi przy grillu nie musi oznaczać nieodłącznej karkówki i kaszanki. Pokuśmy się o przygotowanie oryginalnych przekąsek, które zachwycą gości i domowników. Idealne będą szaszłyki lub grillowana makrela z guacamole.

  • Grillowanie ze smakiem

    Szukacie przepisu na udany sierpniowy weekend? Podpowiadamy co warto upiec na grillu – nie będzie to zwykła kaszanka i kiełbaski!

  • Soczysty kurczak na ostro

    Poza popularną kiełbasą, kaszanką czy karkówką warto spróbować także grillowanego kurczaka. Dodając odrobinę pasty harissa do marynaty uzyskamy mięso ostre, apetyczne i o intensywnym zapachu.

Artykuły na temat: z kaszanki
  • Cebule faszerowane kaszanką

    Składniki: 400 g kaszanki 6 średnich czerwonych cebul 2 ogórki konserwowe 2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz olej do smażenia Cebule obierz, odetnij z nich górę, wydrąż środki i posiekaj je. Kaszankę obierz, pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim wydrążony ze środka cebuli miąższ, aż się zrumieni. Dodaj plastry kaszanki, smaż razem jeszcze 3 minuty. Dopraw solą, pieprzem...

  • Grupa trzymająca kaszankę

    ...1 maja jest Międzynarodowym Dniem Kaszanki - ogłosiły polskie zakłady mięsne. Zakłady zrzeszone pod nazwą Grupa Trzymająca Kaszankę reklamują w sklepach pierwszomajowy produkt pod hasłem: "Nie pytaj co Unia da Tobie, ale co Ty dasz Unii".

  • O bialej kaszance slow kilka

    Czyli o boudin blanc... wlasnie rozpoczyna sie na nie sezon we Francji i w Belgii. Ten rodzaj kaszanki pochodzi z regionu Liège badz z Rethel. Przyrzadzany...

  • Indictaion géographique protégée, dlatego ma scisle okreslony i opatentowany sklad, sposob przyrzadzania. Jest produktem sezonowym, swiatecznym we Francji. Biale kaszanki, ktore maja prawo nosic te nazwe...

  • Niebo i ziemia

    Świetny sposób na kaszankę!

  • Czy gluten rzeczywiście tylko szkodzi?

    ...produktów, często takich, w których nie spodziewamy się jego obecności, np. do wędlin (kiełbasy, kaszanki, pasztety, pulpety, konserwy mięsne), ryb, dań gotowych, wyrobów garmażeryjnych, koncentratów zup...

  • Sezon na grillowanie

    Przypieczona fest karkówka, kiełbasa, kaszanka… Mniam mniam! Letni grill na biwaku czy na działce to jedna z największych przyjemności. Ale coraz częściej pojawiają się wątpliwości, czy aby na pewno to dla nas takie dobre.

  •   To pojde jutro na koncert ACDC! Co prawda nie za wyroby masarnicze ale za kilka folii z Power Poincie, 4 godziny "harowy" za 4 godziny rozrywki:)  Jak...

  • Grillowanie. Jak nie obciążać wątroby?

    Grilluj chude mięsa i warzywa Zamiast tradycyjnej karkówki, kaszanki, kiełbasy, wybierz drób bez skórki, ryby słodkowodne. Unikaj mięs peklowanych, konserwowanych saletrą (azotyn sodu E250). Rób mięsno-warzywne szaszłyki. Mają dwa razy mniej kalorii niż tradycyjne mięsne.  Do grillowania idealne są plastry cukinii, bakłażana, papryka, pieczarki, pomidorki cherry czy krążki cebuli. Mięso zawsze...

  • Sposoby na udane grillowanie

    Jakość Wybieraj świeże, chude mięsa (drób bez skóry, ryby), unikaj tłustych (karkówki, kaszanki, kiełbasy). Choć tłuszcz się wytapia, ale spada na węgle, spala się i emituje szkodliwe substancje. A Ty je potem wdychasz i spożywasz, bo osiadają na potrawie. Przed grillowaniem natrzyj mięso oliwą, olejem z pestek winogron lub rzepakowym. Ogranicz sól na rzecz przypraw: czosnku, cebuli, tymianku...

Zdjęcia na temat: z kaszanki
Wideo na temat: z kaszanki
  • Szaszłyki i kaszanka, czyli majówkowa kuchnia uczestników "MasterChefa"

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" uczestnicy "MasterChef Junior": Mateusz Guncel, Anastazja Czyż i Stanisław Baumiller podzielili się swoimi ulubionymi majówkowymi przepisami. Na stole pojawiły się takie pyszności jak: przepiórka czosnkowa z chimichurri, szaszłyk drobiowy z cukinią w tzatzikach, ziemniak pieczony w czosnku i kaszanka w kapuście z karmelizowaną czerwona cebulą. (Źródło: DDTVN/ x-news)

  • Kuchnia z mieszanką warzyw. Krzysztof Szulborski i jego przepisy

    Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania warzywne. Na stole pojawiły się m.in: zupa krem z krokietami z kaszanki czy zupa krem z czerwonych warzyw z knelami drobiowymi z koperkiem.