• Informacje na temat:

    z czym zapiekac ryby

Przepisy na temat: z czym zapiekac ryby
  • Ryby pod lupą. Łowimy najlepsze okazy dla twojego malucha!

    Rybie mięso zawiera wiele cennych składników koniecznych dla prawidłowego rozwoju i wzrostu małego organizmu. Jednocześnie posiłek na bazie ryby stanowi duże wyzwanie dla rodziców, którzy często z dystansem podchodzą do jego przygotowywania. Niepotrzebnie!

  • Przepisy na dania, które leczą

    .... Kurczak z morelą przy anemii (po 7. miesiącu) Maluch, który ma niedobory żelaza, powinien jadać ryby, żółtko jaja, mięso i kasze. Potrzebuje także warzyw i owoców, bo zawarta w nich witamina...

  • Wigilijne przysmaki dla smyka

    ...marchew. Namocz czerstwą bułkę w mleku, a potem ją odciśnij. Zmiel w maszynce marchew, bułkę i 120 g oczyszczonej ryby. Dodaj jajko, posiekany koperek i wyrób masę. Uformuj małe klopsiki, obtocz je w mące...

  • Przysmaki z ryb

    Ryby to doskonałe źródło żelaza, a także wysokiej jakości białka, które jest potrzebne do budowy wszystkich tkanek organizmu dziecka. Szczególnie cenne są tłuste ryby morskie. Zawierają one jod(...) dzieciom ryby dwa razy w tygodniu. Niemowlę, które nie ma alergii, może dostać pierwszą porcję łososia czy soli już w 7. miesiącu. Na początek powinna ona być niewielka - wystarczy 10-15 g, czyli...

  • Dania, które leczą

    .... Kurczak z morelą przy anemii (po 7. miesiącu) Maluch, który ma niedobory żelaza, powinien jadać ryby, żółtko jaja, mięso i kasze. Potrzebuje także warzyw i owoców, bo zawarta w nich witamina C wspomaga...

  • Grill? Dlaczego nie!

    .... Doskonałe na grilla są ryby takie jak dorsz, okoń, łosoś, panga. Opieka się je krótko, obowiązkowo owinięte folią aluminiową. Na grilla nadają się prawie wszystkie warzywa. Ziemniaki, pomidory(...) odpowiednia dla każdego porcja mięsa czy ryby jest taka jak jego własna część wewnętrzna dłoni (ale bez palców). Resztę talerza powinny wypełnić sałatki. Spożywanie alkoholu w połączeniu z pieczonym...

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    ...rybnych. Jest też składnikiem najsłynniejszej azjatyckiej przyprawy "pięć smaków". Najbardziej znane i najsmaczniejsze potrawy z koprem włoskim Z doradą w pomidorach Ryby skrop sokiem z cytryny...

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    ...zdrowe, pyszne i nie tuczą. To spodoba się szczególnie kobietom! Wybieraj na grilla to, co jest zdrowe: Równie smaczne jak karkówka czy żeberka, mogą być: niskokaloryczny opiekany drób, ryby, owoce morza, warzywa, a nawet sery (szczególnie oscypek) i owoce. Zawsze używaj tacek: Jeśli ułożysz mięso czy ryby bezpośrednio na ruszcie, tłuszcz i soki będą skapywały na żar. A wtedy pojawi się...

  • Święta po włosku

    Polski stół wigilijny z włoskim łączy brak mięsa. Na obecności ryby podobieństwa się kończą. Nie ma spójnej tradycji związanej z konkretnymi daniami - te różnią się w zależności od regionu, miasta(...) makaronów same nasuwają skojarzenia z czymś niewielkim, np.: drobne, obłe acini di pepe, podobne do ziaren ryżu orzo, pierścieniaste anelli, podobne do motyli farfalle, okrągłe łódeczki orecchiette...

  • Smaki Litwy

    W posiłkach wykorzystuje się często lokalne produkty. Litwini mają zróżnicowaną kuchnię w zależności od regionu i pory roku - np. latem wykorzystuje się produkty sezonowe - owoce, świeże zioła i grzyby. Nad morzem jada się świeże ryby morskie, a jeziora i rzeki obfitują w ryby słodkowodne. Nietrudno jest też o smaczne ryby wędzone. Lasy dostarczają dziczyzny, grzybów i owoców, a pola ziół...

Artykuły na temat: z czym zapiekac ryby
  • Sezon na grillowanie

    ...gdy mięso leży na tackach, tłuszcz osadza się na nich, nie pali się i nie ma problemu. Jednakże bardzo zachęcam do próbowania innych dań z grilla. Jakie pani poleca? - Świetnie grillują się ryby, no...

  • Kolejna książka z bestsellerowej serii "Podstawy gotowania"!Przeczytaj, jeśli zastanawiasz się, jak poznać, czy ryba jest świeża, jakie gatunki będą dobrze smakować w warzywnej potrawce, a które najlepiej pasują do galarety. Wstęp podpowie Ci, jak należy się rozprawić z surową rybą: wypatroszyć ją, pozbawić skóry, umyć... Poznasz też patenty na udane smażenie, grillowanie i duszenie ryb. A później - pora na 45 sprawdzonych przepisów na ryby na zimno, gotowane (także na parze), pieczone, z...

  • Jedz to, co cię leczy

    ...tłuste ryby morskie: Masz osłabioną odporność, bo Hashimoto to choroba autoimmunologiczna. Dlatego ważne są w twojej diecie ryby morskie, które dostarczą ci kwasów omega-3. Jedz je minimum trzy razy(...) z rozmaitych produktów, bo łatwo się utleniają i szybko tracą wartość. Bogate w nie są tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź), orzechy włoskie i pestki dyni (lepiej używać świeżo łuskanych) oraz...

  • Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne! Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach...

  • Jak przetrwać ciążę w zimie?

    Zima w ciąży wcale nie musi być męcząca i nieprzyjemna. O czym powinnaś więc pamiętać, by zwiększyć swój komfort i zapewnić sobie i dziecku bezpieczeństwo? Wystarczy, że skorzystasz z kilku przydatnych wskazówek. Dzięki nim przyjemnie i bezpiecznie przygotujesz się do przyjścia dziecka na świat.

  • Z każdej strony słychać głosy, że jedzenie ryb bardzo korzystnie wpływa na zdrowie i dostarcza drogocennych dla organizmu składników. Niestety, na polskich stołach ryby pojawiają się nadal zbyt rzadko. Fot. 123RF/PICSEL Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około 11 - 12 kilogramów - to ponad dwukrotnie...

  • Oliwkowe święta – inne niż wszystkie!

    ...w zależności od regionu. W środkowej Hiszpanii podaje się Cochinillo, czyli pieczone prosię lub jagnię, na południu, w Andaluzji drób, głównie indyka, a na wybrzeżu – owoce morza i ryby. Hiszpańskie...

  • Świeża ryba? Tylko nad morzem, a najbliżej mamy nad Bałtyk. Czy na pewno jemy świeżą rybę i czy wiemy za co płacimy? Fot. 123RF/Picsel Smażona rybka to punkt obowiązkowy w każdej nadmorskiej miejscowości. W menu halibut, sandacz, łosoś, dorsz, węgorz, flądra i śledź. Ceny na pierwszy rzut oka przystępne, ale gdy przychodzi do płacenia - rachunek przekracza 70 złotych za porcję. No, ale za świeżą rybę, z własnego połowu musimy zapłacić. Tylko czy na pewno jest ona świeża?   Sprzedawcy...

  • Pieczony dorsz

    Sposób przygotowania: 1. Filety opłukujemy i nacieramy solą oraz pieprzem z obu stron. Dno naczynia do zapiekania smarujemy masłem lub oliwą. Kawałki ryby układamy jeden obok drugiego. Na wierzchu każdego kawałka kładziemy masło lub skrapiamy go oliwą. Polewamy rybę winem i posypujemy natką.  2. Pieczemy w 200°C przez 15-20 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy, czy ryba jest gotowa, nacinając ją...

  • Społeczności, których dieta oparta jest na rybach oraz owocach morza żyją znacznie dłużej, rzadziej uskarżają się także na problemy zdrowotne czy kłopoty z otyłością. Warto włączyć ten rodzaj mięsa do swojego codziennego menu, ważne jednak, by zawsze wybierać ryby świeże i wysokiej jakości. Jak rozpoznać, czy kupowana przez nas ryba jest z najwyższej półki? Zwróć uwagę na kilka rzeczy! Ryby dostarczają nam wiele cennych składników odżywczych / Fot. 123RF/Picsel Dlaczego warto jeść ryby?...