• Informacje na temat:

    z czym podawać rybę smażoną

Przepisy na temat: z czym podawać rybę smażoną
  • Wakacyjna ryba

    ...​Liczysz, że nad morzem zjesz dobrą i świeżą rybę? Wbrew krążącym po sieci opiniom jest to możliwe. Nie znaczy to jednak, że nie trzeba pozostać czujnym. Zwłaszcza, że ryby są zdrowe i polecane dla dzieci. Na co zatem zwracać uwagę?

  • Czas na dobrą rybę

    ...​Wbrew krążącym po sieci opiniom, nad polskim morzem można zjeść dobrą, świeżą rybę. Niestety nie wszędzie i nie zawsze, dlatego warto zachować czujność. Ryby są zdrowe i szczególnie polecane dla dzieci. Czego się zatem wystrzegać?

  • Smażona, wędzona, z folii czy na parze?

    ...częściej można zjeść rybę, która jeszcze kilka godzin temu skakała po falach. Podstawową kwestią jest świeżość ryb. Z nieufnością podchodzimy do zapewnień, że dorsz i flądra (najpopularniejsze...

  • Ryba po grecku (po 24. miesiącu)

    ..., dzięki czemu potrawa wydaje mi się smaczniejsza i mniej tłusta. Podając rybę dziecku dokładnie sprawdź czy w filecie nie ma ości! Składniki: 4 duże marchewki 1 duży seler (lub 2 małe(...) Sposób przygotowania: Rybę rozmroź (najlepiej w nocy) i przypraw solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i ewentualnie przyprawą do ryby. Jarzyny obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach...

  • Ryba z grzybami

    ..., posypać siekanym szczypiorkiem. W tym samym czasie usmażyć na oleju z dodatkiem łyżki masła rybę. Podawać z grzybami. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz(...), pieprz, - olej i masło do smażenia Przygotowanie: Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z połowy cytryny. Odstawić do lodówki na ok. 30 min. Grzyby...

  • Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

    Karp, bo o nim mowa to ryba, która jak żadna inna kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie każdy wie jednak, że karp, który na ziemie polskie przywędrował wraz z czeskimi cystersami w XII wieku, jako potrawa wigilijna spopularyzowany został dopiero w okresie powojennym. Kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, karp był jedną z niewielu dostępnych ryb, a święta musiały przecież być postne. Od tego czasu karp gości na polskich stołach w różnych odmianach, w tym najpopularniejszej –...

  • Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

    Karp, bo o nim mowa to ryba, która jak żadna inna kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie każdy wie jednak, że karp, który na ziemie polskie przywędrował wraz z czeskimi cystersami w XII wieku, jako potrawa wigilijna spopularyzowany został dopiero w okresie powojennym. Kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, karp był jedną z niewielu dostępnych ryb, a święta musiały przecież być postne. Od tego czasu karp gości na polskich stołach w różnych odmianach, w tym najpopularniejszej –...

  • Śliwki w boczku

    "Wędzenie to bardzo ważna, tradycyjna metoda konserwowania jedzenia w naszym klimacie. Dym z różnych gatunków drewna nadaje charakterystyczny smak wędlinom wieprzowym, rybom czy serom" - pisze Agnieszka Kręglicka w swojej książce "Gotowi, by gotować".

  • Sposoby na karpia

    ...- Karp to taka ryba, która chyba jedynie cudownie i najlepiej smakuje tylko w Wigilię - mówi PAP Life Andrzej Polan. Znany kucharz zdradza przepisy na świąteczną rybę - z grzybowym pudrem, z musztardą i koprem oraz karpia podanego z chrupiącą kapustą.

  • Ryby w diecie dziecka. Jakie najlepsze?

    Kiedyś zalecano, by podawać je dziecku w 2. roku życia. Teraz można je wprowadzić niemowlęciu już po 7. miesiącu. Skąd ta zmiana i jakie ryby są odpowiednie dla malca? Wątpliwości rodziców rozwiewa nasz ekspert.

Artykuły na temat: z czym podawać rybę smażoną
  • Ryba nie zawsze na zdrowie

    ...paluszkami - może warto najpierw spróbować podawać go nieco inaczej. Własnoręczne przygotowanie na przykład rybnych kotlecików zajmie tylko kilka minut więcej niż odgrzanie gotowego produktu z kartonika(...), zobaczymy, że zarówno w nazwie produktu ("Paluszki o SMAKU kraba"), jak i w składzie mięsa krabowego de facto nie ma! Na liście składników znajdziemy za to miazgę rybną i liczne spulchniacze, aromaty...

  • Lody gałkowe, lody włoskie, desery lodowe – pycha! Ale czy to wyczerpuje lodowe propozycje? Czy lody z szarlotką na ciepło to szczyt ekstrawagancji? Fot. 123RF/Picsel   Granita to włoski, a dokładnie sycylijski deser, robiony z wody, cukru i dodatków smakowych. Przygotowuje się go w maszynie do lodów, a podaje w postaci pół zmrożonej. We Włoszech najpopularniejsza jest granita kawowa i migdałowa - Sycylijczycy mają w zwyczaju spożywanie jej na śniadanie wraz z brioszką. Sorbet od granity...

  • Kulinarne zalety pstrąga

    ...i sprężyste, o koralowym zabarwieniu. Sposoby przyrządzania pstrąga Rybę można nabyć w całości i wypatroszyć ją samodzielnie, jednak dużym ułatwieniem będzie zakup filetów z dużego pstrąga łososiowego lub mięsa w formie dzwonków. Tak przygotowany pstrąg marki Marinero dostępny jest w sieci sklepów Biedronka. Można kupić rybę wędzoną lub mrożoną, ale najbardziej wartościowy jest pstrąg świeży...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...

  • Razem czy osobno?

    Zależnie od tego, jakie produkty łączymy, możemy tyć lub chudnąć.

  • Bogata w aromaty i niecodzienne dla Europejczyka połączenia smakowe, wykorzystująca to, co rodzi ziemia, zróżnicowana ze względu na regiony - kuchnia indyjska to prawdziwa kulinarna podróż. Kuchnię Indii charakteryzują potrawy z ryżu, przygotowywanego na niemal 30 sposobów, mąk pełnoziarnistych oraz fasoli, grochu i soczewicy. Smaki potęgują różne oleje do smażenia, w tym olej z orzechów arachidowych, kokosów, gorczycy, słonecznika czy soi. Innym rodzajem tłuszczu jest ghee, czyli klarowane...

  • Te sposoby zmienią cię w wulkan energii

    Wcześnie zapadający zmrok i pogoda w kratkę sprawiają, że chodzisz śnięta jak ryba? Czas to zmienić i być wulkanem energii!

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Zielono mi! czyli Ryba z zielonymi Szparagami

    Witaj wiosno choc chmurzyska u mnie... mam ochote na wiosne na stole i te wiosne przyrzadzam i gotuje... i pieke i smakuje...  dzis wiec pierwsza porcja...

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...