• Informacje na temat:

    z czym makaron sojowy

Przepisy na temat: z czym makaron sojowy
  • Sojowa ricotta - zrób ją sam!

    Soja - nie dość, że zdrowa to jeszcze można zrobić z niej mleko, sos, makaron, a nawet wegański ser. Do przygotowania domowej ricotty sojowej zachęca autor przewodnika po roślinnym stylu życia, Miki Mottes. Wystarczą mleko sojowe, sok z cytryny i woda!

  • fajna i smaczna alternatywa mięsa dla wegetarian i nie tylko

  • Makaron – odżywia czy tuczy?

    Wciąż funkcjonują mity, przekazywane również dzieciom, że makaronu trzeba unikać, bo rujnuje naszą sylwetkę. Skąd się biorą legendy o ponadprzeciętnej kaloryczności makaronu? Dlaczego robimy z niego produkt zakazany? Nie straszmy, przekazujmy najmłodszym fakty i uczmy mądrego odżywiania.

  • Aromatyczny wegański gulasz sojowy z dodatkiem warzyw.

  • Czy znasz makaron z cukinii?

    ..."U nas w domu makaron z cukinii to hit. Dzieciaki cukiniowy makaron przyjęły z wielkim entuzjazmem" - mówi Magdalena Gembacka, autorka książki "Więcej warzyw na talerzu". Jej zdaniem znakomicie pasuje on do zupy pieczarkowej. Tradycyjne danie pojawia się w zupełnie nowej odsłonie.

  • Sprawdzony przepis na "Paprykarz sojowy"

  • Jak robić perfekcyjne sałatki z makaronem?

    Za bazę do sałatek z powodzeniem posłużyć może nam ryż, ziemniaki lub makaron. Ten ostatni jest bardzo szybki w przygotowaniu oraz dobrze komponuje się z rozmaitymi składnikami i sosami. Sałatki z makaronem to doskonałe rozwiązanie zarówno na lekką przekąskę, drugie śniadanie czy kolację, jak i pełnowartościowe danie obiadowe. Oto garść przydatnych wskazówek na ten temat.

  • Troche orientalnie

  • Ciekawostki, fakty i mity o makaronie

    Istnieje wiele rodzajów makaronu, w samej Europie możemy mówić o prawie 300.

  • Chrupiący pasztet z soi to pyszny, a zarazem zdrowy dodatek na kanapki.

Artykuły na temat: z czym makaron sojowy
  • Rodzaje makaronów. Jaki wybrać?

    Co można przygotować z makaronu? Lista dań nie ma końca. A jego różne rodzaje oraz kształty dają duże pole do kulinarnego popisu. Dobry makaron ma tylko 2 składniki: mąkę i wodę. Mąka może być z różnych zbóż a nawet innych roślin. Np. makaron sojowy używany w daniach orientalnych produkowany jest z mąki fasolowej lub grochowej. Najczęściej stosujemy ten z mąki pszennej. Jego szlachetna odmiana...

  • Czym zastąpić mąkę pszenną

    ...z prosa. Nadaje się do wszystkich wypieków, ciast, chleba, makaronów, pierogów i naleśników. Jako jedyna mąka ma właściwości zasadotwórcze.  Mąka kokosowa. To drobny proszek z miąższu orzecha...

  • Wegetarianizm po 50. - tak czy nie?

    ...chleb, kasze, makarony z pełnego przemiału: Te produkty zbożowe powinny znaleźć się w 3 posiłkach. Łączymy warzywa z produktem z pełnego ziarna (np. grahamkę). Także jajko lubi towarzystwo warzyw, a to(...) codziennie warzywa strączkowe: soję, fasolę, soczewicę, cieciorkę. Są źródłem białka i witamin z grupy B. Przed gotowaniem moczymy strączkowe, by pozbyć się substancji drażniących i wzdymających...

  • Pszenica, mleko, cukier... Czy na pewno nam szkodzą?

    ...schudnąć. Dieta bez glutenu wyklucza produkty mączne. I o to chodzi, bo tyjemy głównie dlatego, że jemy za dużo białego pieczywa, makaronu, słodkich bułek. - Wielkim plusem tej diety bezglutenowej jest(...) zastąpić mlekiem roślinnym (ryżowym, sojowym), ale białko z niego nie jest tak łatwo przyswajane. Cukier krzepi, ale do czasu... - Przy niedoborze cukru czujemy zmęczenie i senność. Jest on nam...

  • Zupa ramen z imbirem

    Do zupy ramen można dodawać różne składniki, np. owoce morza czy pędy bambusa. Wśród najpopularniejszych rodzajów tego azjatyckiego rosołu są: tonkotsu-ramen (z wieprzowiną), shōyu-ramen (oparty na sosie sojowym) oraz shio-ramen, z drobiem lub rybą.

  • Spätzle czyli makaron nieco inaczej

    Na dzisiejsza kolacje... Späztle to alzacki, niemiecki ale tez austriacki rodzaj makaronu typu grubiutkie "lane kluski"... z tym mi sie kojarzy. Pierwszy...

  • Mąką można leczyć

    ...​Wybierz taką, która poprawi twoje zdrowie! Jest niezbędna, aby powstały pyszne wypieki, naleśniki czy makaron. Początkowo mąkę wytwarzano rozcierając ziarna roślin pomiędzy dwoma kamieniami. Z uzyskanego w ten sposób proszku, wymieszanego z wodą, powstawało pierwsze pieczywo - podpłomyki. Ale mąkę można wytwarzać nie tylko ze zbóż.

  • Od dziś nie jem mięsa

    ..., średnio aktywna fizycznie weganka powinna zjadać codziennie trzy szklanki gotowanych warzyw, przy czym połowę powinny stanowić warzywa kapustne, do tego dwie szklanki surowych warzyw, a także co(...). Szklanka ugotowanych strączków codziennie to minimum, przy czym intensywnie trenujący mężczyzna powinien zjadać co najmniej dwa razy tyle. Wszystkie wymagają wcześniejszej odpowiedniej obróbki, bo...

  • Makaronowa dieta odchudzająca

    Zjadamy go coraz więcej. I dobrze! Makaron dostarcza łatwo przyswajalnego białka i węglowodanów złożonych, robiących furorę w dietetyce. Zdaniem ekspertów powinno z nich pochodzić aż 70 proc. dziennej dawki energii. Na co warto zwracać uwagę podczas zakupów?

  • Szczypta orientu w twojej kuchni

    ...rozgrzewające zupy oraz zapiekanki przygotowane na bazie sezonowych warzyw z dodatkiem ryżu czy makaronu. O tej porze roku z pewnością w naszej kuchni nie powinno zabraknąć rozgrzewających przypraw czy(...) europejskiej. Dodatkowo posiłki z odrobiną sosu sojowego będą wyraziste w smaku i zdrowe. Jest to możliwe dzięki temu, że sos sojowy Kikkoman jest doskonałą alternatywą soli.