• Informacje na temat:

    z czym jeść ratatouille

Przepisy na temat: z czym jeść ratatouille
  • Co jeść w upalne dni

    Na wakacje czekamy przez cały rok, a kiedy już gorące dni dadzą się we znaki, to często odechciewa się nam wszystkiego. Kucharz Jakub Kuroń radzi w rozmowie z PAP Life, co jeść, żeby umilić sobie życie podczas najbardziej upalnych dni.

  • Kto nie lubi czekolady, ręka w górę! Jakoś żadnej dłoni nie widzę :) Oczywiście żartuję, z pewnością są osoby (nieliczne), którym smak czekolady nie odpowiada lub, które muszą ograniczać spożycie tego kalorycznego smakołyku na przykład z powodu dbania o szczupłą sylwetkę. Jednak dla większości z nas, czekolada jest jednym z najpopularniejszych, najczęściej zjadanych deserów. Uwielbiamy ją.

  • Latem i wczesną jesienią, gdy wszystkie warzywa kipią smakiem, robię ratatouille w wersji z Nicei. Tego pysznego warzywnego gulaszu, długo duszonego, próbowałam podczas pobytu w Nicei przed kilku laty. Zakochałam się bez pamięci! Zasmakował mi tak bardzo, że teraz każdej jesieni przygotowuję ratatouille według tej „klasycznej” receptury. Najczęściej przygotowuję bardzo dużą porcję, którą swobodnie najedzą się dwie głodne osoby, a resztę zamykam w słojach na trudny zimowy czas. Zajadanie...

  • Smaczny pomysł na "Francuski ratatouille"

  • Och, zawsze powtarzam, że łatwe przepisy są najsmaczniejsze. Ratatouille to tradycyjna francuska potrawa, przygotowana (najlepiej!) ze świeżych warzyw z dodatkiem ziół.

  • Dawno, dawno temu wymyśliłam sobie smaczne wegetariańskie danie, a potem okazało się, że już istnieje i jest znane na świecie jako ratatouille...

  • Ratatouillle (ratatuj) - pyszne bezmięsne danie rodem z Prowansji. Łatwy przepis na jednogarnkowe danie, które może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do dania głównego. Jak na francuską kuchnię przystało jest to danie lekkie, kolorowe i pachnące ziołami. O tej porze roku najlepsze, gdyż sezon na warzywa, z których się składa - w pełni :)

  • Kuchnia francuska. Można podać na gorąco lub na zimno, do pieczeni, pieczonego drobiu, do ryby, wręcz dowolnie.

  • Smaczny jak z bajki

  • Szybkie danie bogate w dużą ilość pysznych warzyw i aromatycznych ziół :)

Artykuły na temat: z czym jeść ratatouille
  • Dieta bogata w antyoksydanty. Sekrety piękna Francuzek

    Słynne ratatouille to zapiekanka warzywna z cukinii, bakłażana, pomidorów, cebuli i papryki. Na talerzach Francuzów znajdziemy sporo jarzyn, zarówno na surowo, jak i w wersji przetworzonej, a zgodnie(...) znajdziemy w marchewce, pomidorach czy szpinaku, druga obecna jest w zielonych liściach warzyw. Jakość, a nie ilość Francuzi wychodzą z założenia, że lepiej jeść mniej, ale dobrze. Dotyczy to...

  • ..., antybiotyk za antybiotykiem, zabieg za zabiegiem. Jutro kolejna wizyta u lekarza standardowego czyli francuskiego. Zobaczymy co powie…   Tymczasem byłam jeszcze u kogoś innego, z medycyny mniej(...) zbóż : soczewica, pszenica i quinoa oraz 3 łyżki ratatouille – wziełam bio ze słoika ( bo na 3 łyżki trudno ratatouille gotować). Kostka gorzkiej czekolady i zioła : mieszanka z apteki : mięta...

  • Ania Starmach: Obiady trzeba celebrować

    .... "Obiadowanie" to tradycja wyniesiona z domu? - Pochodzę z rodziny smakoszy. Uwielbiamy jeść i to nie tylko obiadować, ale też "kolacjować" i "śniadaniować". Lubimy celebrować te drobne, smaczne(...) to dobre zjawiska, bo zwracają nam uwagę na to, co jemy. Ja jestem szczęściarą - mogę jeść gluten do woli. Ale dzięki temu, że ludzie zaczęli przywiązywać wagę do tego, jakiego rodzaju pieczywo jedzą...