• Informacje na temat:

    z czym jesc botwinke

Przepisy na temat: z czym jesc botwinke
  • Botwinka nie tylko w sezonie - zrób w słoiku na zimę

    Kiedy zimą zamarzy nam się odrobina lata, można sięgnąć po słoik z botwinką, który przygotowaliśmy w sezonie. Taka zupa robi się sama, a jej smak przypomni nam lipcowe czy sierpniowe obiady.

  • Kto nie lubi czekolady, ręka w górę! Jakoś żadnej dłoni nie widzę :) Oczywiście żartuję, z pewnością są osoby (nieliczne), którym smak czekolady nie odpowiada lub, które muszą ograniczać spożycie tego kalorycznego smakołyku na przykład z powodu dbania o szczupłą sylwetkę. Jednak dla większości z nas, czekolada jest jednym z najpopularniejszych, najczęściej zjadanych deserów. Uwielbiamy ją.

  • Produkty sezonowe - co i dlaczego jeść latem?

    ...żółtą lub zieloną, przy czym obie odmiany zasobne są w potas, fosfor, kwas foliowy czy prowitaminę A. Inne warzywa sezonowe, które warto włączyć do diety to: papryka, pomidory, patison, kukurydza...

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

  • Młode jarzynki

    Choć przez cały rok możemy kupić wspaniałe pomidory z Hiszpanii czy sałatę z Włoch, to i tak zawsze czekamy na pierwsze polskie warzywa

  • Podaję tutaj kilka przydatnych informacji w jaki sposób i czym naostrzyć noż tak żeby nawet tani nóż kroił jak nóż szefa kuchni.

  • Na zdrowie i dla ochłody, czyli chłodnik z wędzonym łososiem

    ...ryzyko i korzyści płynące ze spożywania ryb wędzonych, w ocenie eksperta, przeważają korzyści. - Ryby wędzone warto jeść, ale nie częściej niż raz w tygodniu. Jedynie osoby z nadciśnieniem tętniczym(...) ich w kostkę. Z kolei liście oraz łodygi kroimy w kawałki. Dodajemy wypłukany ryż, 750 ml bulionu i gotujemy do miękkości, po czym studzimy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka...

  • Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale bardzo ważnego - proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyrośnie. Zanim pobiegniesz do sklepu sprawdź czy nie masz w domu odpowiedniego zamiennika tego składnika. Ta porada może być przydatna również dla osób, u których zjedzenie ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia wywołuje przykre dolegliwości układu pokarmowego /zgaga, odbijanie się/.

  • Cała prawda o warzywach i owocach

    Chyba każda mama słyszała, że szpinak to kopalnia żelaza, a cytryna jest najlepszym źródłem witaminy C. Sęk w tym, że to nieprawda. Czas na rozprawienie się z najczęściej powtarzanymi mitami.

  • Cztery zestawy smakowe z lodówkowych "końcówek serii" i ostatkowa impreza gotowa! Efektownie podane zawijańce rozchodzą się równie szybko jak robią:) Pomysł podpatrzyłam z firmy cateringowej i zestawy smakowe wciąż wymyślam i testuję :)

Artykuły na temat: z czym jesc botwinke
  • Czy warto jeść młode warzywa

    Powinny jak najczęściej znaleźć się na talerzu, ale z pewnego źródła.

  • Latem najchętniej sięgamy po warzywa sezonowe. Są nie tylko pyszne i łatwo dostępne, ale także bardzo „na czasie”. Jednym z nich jest botwinka, która nadaje potrawom niepowtarzalny kolor i smak. Botwina sprawdzi się zarówno, jako podstawowy składnik dania głównego, jak i pyszny dodatek do innych potraw. Warto włączyć to pyszne warzywo w nasz jadłospis, najlepiej w połączeniu z produktami WINIARY!

  • Co jeść na wiosnę

    ...żywieniowe na pewien czas przynajmniej zmienić. Z rozsądkiem O czym warto pamiętać? Po pierwsze o tym, aby nie przesadzić.  - Niestety, błędem - szaleństwem wielu osób, które postawiły na wiosenne(...), ale w ogromnej mierze, od tego, czym dysponuje organizm.  - Na przykład jajka zawierają łatwo przyswajalne białko oraz biotynę - składniki, które odbudowują strukturę włosów, zapobiegają ich...

  • Co jeść na wiosnę?

    ...żywieniowe na pewien czas przynajmniej zmienić. Z rozsądkiem O czym warto pamiętać? Po pierwsze o tym, aby nie przesadzić.  - Niestety, błędem - szaleństwem wielu osób, które postawiły na wiosenne(...) tylko od kremów, szamponów czy manicure, ale w ogromnej mierze, od tego, czym dysponuje organizm.  - Na przykład jajka zawierają łatwo przyswajalne białko oraz biotynę - składniki, które odbudowują...

  • Co jeść, by zapobiec zakrzepom

    Często bezpośrednią przyczyną udaru mózgu i zawału serca są zmiany zakrzepowo-zatorowe. Można je ograniczyć, wybierając dobre produkty.

  • Właściwości botwiny. Z czym ją jeść

    Młode buraczki ćwikłowe i ich listki zawierają mnóstwo cennych substancji. Więcej nawet niż dojrzałe bulwy. Warto więc korzystać ze sprzyjającej pory i zajadać się botwinką.

  • Młode, ale czy dobre

    ​Nowalijki, chociaż wyczekiwane i kuszące, budzą wątpliwości. Czy młode warzywa, które uprawia się w sztucznych warunkach, mają dość wartości odżywczych i nie zawierają szkodliwych substancji? Odpowiada dietetyczka Agnieszka Piskała.

  • Najzdrowsze jedzenie to... liście!

    Obiad obiadowi nierówny! I nie chodzi o smak, ale o jego skład. Zobacz, co jeść, żeby dać ciału to, czego mu najbardziej potrzeba.

  • Dieta garstkowa

    W tej diecie możesz jeść wszystko, ciesząc się smakiem ulubionych potraw i nie rezygnując z żadnych składników. Dzięki niej nie tylko zrzucisz zbędne kilogramy bez efektu jo-jo, ale także nauczysz się zdrowo komponować posiłki, co w przyszłości uchroni cię przed ponownym tyciem.

  • Niedobrane pary

    ​Przywiązujesz dużą wagę do zdrowego żywienia, starasz się uzupełniać w organizmie niezbędne składniki odżywcze w postaci warzyw i owoców? Musisz wiedzieć, że niektóre połączenia warzyw i owoców z nabiałem, pieczywem czy mięsem - nie są zbyt korzystne.