• Informacje na temat:

    wzorki na polewie

Przepisy na temat: wzorki na polewie
  • Sernik z musem i polewą

    ...sernik przestudź. Pokryj polewą, na nią wylej resztę musu i rozmieszaj lekko widelcem, aby powstały "wzorki". Zastudź. Podaj ubrany truskawkami i miętą.

  • Lukrowane ciasta

    Tradycyjne świąteczne wypieki skąpane w słodziutkiej polewie robią się jeszcze bardziej apetyczne i kuszące. Smakują zaś wybornie!

  • Przepis na ciastka na patykach

    ...niebieskiej polewie cukrowej. Pozostaw na 5-10 minut do wyschnięcia i udekoruj według uznania perełkami lub polewą cukrową. Resztę masy marcepanowej rozwałkuj i wytnij z niej gwiazdki lub inne wzorki...

  • Tort Esterhazy z Węgier

    Słynne ciasto z czekoladą

  • Świąteczne słodkości regionalne i klasztorne

    W skarbcu staropolskich receptur nie brakuje przepisów na wyborne ciasta wielkanocne. Dawniej nawet mniszki, które zwykle jadały znacznie skromniej, nie żałowały do nich jajek, bakalii i drogich przypraw.

  • Wielkanocne słodkości: Jak przyrządzić je taniej?

    Prezentujemy wam sprawdzone przepisy na wielkanocne słodkości. Wypróbujcie je i przekonajcie się, że nie trzeba wydać fortuny, by przygotować świąteczne potrawy.

  • Mazurek czekoladowy

    Świąteczny przepis.

  • Mazurek malinowy

    Przepis na dwa mazurki.

  • Szampański tort sylwestrowy

    Szampańska zabawa z szampańskim tortem.

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    Tego słynnego ciasta nie może zbraknąć na wielkanocnym stole. Przedstawiamy 10 najlepszych przepisów na mazurki.

Artykuły na temat: wzorki na polewie
  • Keks marmurkowy

    Z polewą czekoladową.

  • Nawet w tradycyjnej kuchni jest dużo miejsca na eksperymenty i nietypowe rozwiązania. Kulinaria to w końcu dziedzina, w której można wykazać się kreatywnością, a czasem także… umiejętnością improwizacji. Fot. 123RF/PicselZ takim podejściem w kuchni można stworzyć coś pysznego, jednocześnie świetnie się przy tym bawiąc. Przedstawiamy triki, które ułatwią pieczenie ciast oraz sprawią, że zasłyniesz jako doskonała gospodyni. Przypalony spód? Żaden problem! Sytuacja tego typu może przydarzyć się...

  • Mazurek czekoladowy z bakaliami

    Zwyczaj pieczenia mazurków najpewniej przywędrował do nas z Turcji. Dawniej każda gospodyni piekła ich na święta kilkanaście. Były nagrodą za wytrwanie w trwającym 40 dni poście.

  • Znamy już czwartą finalistkę konkursu BlogerChef! Została nią Marysia Banach, która zauroczyła jury przede wszystkim doskonałym stekiem i czekoladowo-wiśniowym deserem.W kwietniu, areną kulinarnych potyczek był Poziom 511*** Design Hotel & SPA, nowoczesny obiekt położony w najwyższym punkcie Jury Krakowsko-Częstochowskiej (511 m n.p.m.).   Zatriumfowała Wielkopolska i średniowysmażony stek   Zwyciężczynią czwartej odsłony konkursu BlogerChef została Poznanianka - Maria Banach, autorka bloga...

  • Ciasta z malinami

    ...ciasteczkowy spód, wierzch wyrównaj łyżką. Łyżeczką od herbaty wyłóż na wierzch masy serowej mus malinowy. Wykałaczką lub widelcem rozprowadź mus po całej powierzchni, tworząc wzorki. Piekarnik nagrzej...

  • Znakomity pomysł na przygotowanie surowego ciasta, oblanego polewą lustrzaną. Ciasto surowe2 szklanki mąki (ok. 250 g)1 szklanka brązowego cukru (ok. 220 g)225 g lekko rozpuszczonego masła2 łyżki mleka1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego1 łyżeczka soli Różowe monoporcje45 g białej czekolady45 g suszonej żurawiny Różowa polewa lustrzana10 g żelatyny w proszkuwoda do zalania żelatyny (ma ją przykryć)150 g malin75 ml wody100 g cukru100 g słodzonego skondensowanego mleka 100 g...

  • Łakocie dla zdrowia i urody

    Bardzo smaczne, lekkie i zdrowe – te słodycze warto jeść codziennie.

  • Piernik to ciasto, które najlepiej smakuje gdy trochę poleży. A co gdy zapomnimy przygotować go z wyprzedzeniem? Z pomocą przychodzi Beata Śniechowska i zdradza nam przepis na piernik, który można zjeść od razu po upieczeniu. Smacznego!     110 g masła40 ml oleju300 g płynnego miodu80 g cukru trzcinowego3 jajka350 g mąki tortowej (pszennej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżki przyprawy piernikowej skórka otarta z 1 pomarańczy Do dekoracji 2-3 łyżki...

  • Babka na medal

    Może być drożdżowa, ucierana, a nawet gotowana. Pod każdą postacią jest wyjątkowo pyszna.

  • Ciężko sobie wyobrazić początek dnia bez filiżanki gorącej kawy. Czasem jednak bywa tak, że temperatura za oknem jest wyższa od temperatury owej kawy. Czy to znaczy, że musimy zrezygnować z codziennej, aromatycznej dawki kofeiny? Fot. 123RF/Picsel Mrożona kawa to sposób na orzeźwienie i pobudzenie. Mrożoną kawę pija się na całym świecie - od Australii po Wietnam. Zazwyczaj podaje się ją z lodami, bitą śmietaną i polewą czekoladową - jako deser. Na taką kawę chodzimy do kawiarni, sącząc ją...