• Informacje na temat:

    wywar z golonka

Przepisy na temat: wywar z golonka
  • Golonka pieczona

    ...na trzy dni. Wyjmij, zalej świeżą wodą i piwem, dodaj przyprawy, gotuj półtorej godziny. 2. Cukier rozpuść w 50 ml wywaru. Posmaruj nim golonkę. Włóż ją do naczynia żaroodpornego, na dno wlej łyżkę oleju, szklankę wywaru z gotowania. Golonkę piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Od czasu do czasu podlewaj wywarem. 3. Golonkę podawaj z pieczonymi ziemniakami lub frytkami, chrzanem i musztardą.

  • Golonki wieprzowe w kminku

    ...i listkami laurowymi włóż do garnka z golonkami. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 2 godziny. Od czasu do czasu usuwaj łyżką pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. 2. Ugotowane golonki wyjmij, osusz. W brytfance rozgrzej olej, zrumień na nim mięso ze wszystkich stron. Miód wymieszaj z kminkiem. Posmaruj nim golonki. Smaż je dalej na dużym...

  • Golonka duszona z porami

    .... 2. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej wywarem, dodaj pozostałe całe pory, piecz w temp. 180°C pod przykryciem jeszcze godzinę. Gotowe mięso podawaj z całymi duszonymi porami.

  • Golonka w piwie

    ...piwem i odstawić na 2 godziny. Następnie golonki wraz z wywarem, w którym się moczyły przełożyć do garnka (golonki powinny być przykryte płynem, jeśli jest go za mała, dolać wody). Gotować na wolniutkim ogniu około 2 godziny. Na 15 min przed końcem gotowania dołożyć pokrojone w słupki warzywa. Gotowe golonki wyjąc i obsmażyć na patelni, aby miały chrupiąca skórkę. Wywar z golonek gotować dalej na...

  • Golonka z jabłkami

    ...smalcu, obsypać je majerankiem, podlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (golonki przykryć). Dla lepszego smaku można co jakiś czas polewać golonki sosem...

  • Galareta wieprzowa

    ...miękkie i zacznie odchodzić od kości (1,5-2 godziny).  3. Po tym czasie wyjmij mięso oraz marchewkę. Wywar z resztą warzyw oraz przyprawami przelej przez sito do drugiego naczynia. Dodaj żelatynę(...) zalewaj zimnym wywarem. Odstaw do stężenia. 

  • Bawarskie przysmaki na Oktoberfest

    ...brytfanki z kapustą i golonkami. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 1,5 godziny. W czasie pieczenia golonki obracać i skrapiać pozostałym wywarem. Przed podaniem doprawić kapustę solą(...) piwa. Golonka z kapustą Składniki: - 2 średnie marchewki, - 4 cebule, - sól, - 4 listki laurowe, 10 owoców jałowca, - 4 goździki, łyżka ziaren pieprzu, - 8 ziaren ziela angielskiego...

Artykuły na temat: wywar z golonka
  • Ostatki: Golonka czy bigos?

    Golonka w piwie i miodzie Składniki na 4 porcje: 1 duża golonka, 1 większa cebula, 2 małe marchewki, 1 mniejsza pietruszka, kawałek selera, sól, 2 liście laurowe, po łyżeczce ziarenek czarnego(...) i obraną ze skórki, pokrojoną kiełbasę, zasmażkę, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy na małym ogniu, aż wyparuje nadmiar wywaru. Przed podaniem wlewamy szklankę...

  • Mówi się, że golonka to niezdrowe i tłuste mięso. Mimo tego, bardzo często gości na naszych stołach. W końcu zjedzona raz na jakiś czas nie powinna nam zaszkodzić. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, przygotowanie smacznej golonki wcale nie jest proste. Jeśli zostanie to zrobione w nieodpowiedni sposób, możemy zaserwować gościom niemal niejadalny kawałek mięsa. Ugotowanie jej w taki sposób, aby była soczysta i delikatna, to prawdziwa sztuka, która udaje się tylko nielicznym. Nie wiecie jak to...

  • Zdrowie na talerzu

    Przygotowana z wywaru drobiowego dostarczy niewiele kalorii i tłuszczu: 100 g to 50 kcal i 3 g tłuszczu. Wzbogaca menu w pełnowartościowe białko potrzebne do wzmocnienia i regeneracji organizmu, np. po zabiegach operacyjnych.

  • Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny. Ale w jaki sposób zamienić go w ciekawe danie? Fot. 123RF/Picsel Indyk to bogate źródło białka - podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele. Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy...

  • Kolorowa mięsna galaretka

    ...(ok. 3 godzin) aż mięso zmięknie i łatwo będzie je oddzielić od kości. Ostudź.  3. Wyjmij z wywaru mięso i warzywa. Przecedź. Wywar ponownie zagotuj.  4. Mięso oddziel od kości i drobno pokrój. Marchewki potnij w talarki. Pozostałe warzywa - w kostkę.  5. Na dno miseczek wsyp odsączony groszek. Włóż pozostałe składniki i zalej wywarem. Wstaw do lodówki. Zobacz także:

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Czy tłuszcz może... odchudzać?

    Schabowy, golonka, jaja - kalorycznie i tłusto! Słyszałaś, że taka dieta odchudza... A czy jest zdrowa?

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...

  • Choucroute garnie - kapusta po alzacku

    ...  Golonkę i włoszczyznę gotuj w osolonej wodzie, aż mięso będzie odchodzić od kości. Oddziel mięso, wywar odcedź i zachowaj. Czosnek i cebulę pokrój i przesmaż na oleju w dużym garnku. Dodaj kapustę, przesmaż. Wlej wino, dodaj przyprawy. Mięso, boczek i wędliny pokrój na duże kawałki dodaj do kapusty. Gotuj ok. 1,5 godziny, w razie potrzeby podlewając wodą. *** #POMAGAMINTERIA Fundacja...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....