• Informacje na temat:

    wywar warzywny do barszczu

Przepisy na temat: wywar warzywny do barszczu
  • Barszcze wigilijne dla całej rodziny

    Trudno wyobrazić sobie kolację wigilijną bez barszczu czerwonego. Nawet jeśli od lat trzymamy się starych, sprawdzonych przepisów, warto spróbować lekko je zmodyfikować. Barszcz ze śliwkową nutą(...) i odstawiamy na całą noc. 4. Nazajutrz przecedzamy barszcz (warzywa możemy wykorzystać do świątecznej sałatki), wyjmujemy suszone śliwki, ścieramy je na małych oczkach tarki i dodajemy do barszczu...

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    ...warzywnym wywarze. Kiedyś żurek stanowił potrawę postną, lecz z czasem różnice te uległy zatarciu. Obecnie częściej znajdziemy w nim mięso i to w znacznie większych ilościach. Popularnym dodatkiem jest(...)Podobnie jak trudno jest mężczyźnie odróżnić kolor różowy od amarantowego, tak samo ciężkie może stać się dla Ciebie odróżnienie żurku od barszczu białego. Przecież wyglądają, smakują, a nawet pachną...

  • Wigilijny barszcz Macieja Kuronia

    Składniki: 1,5 l esencjonalnego wywaru warzywnego, grzybowego 4 buraki ćwikłowe 500 ml zakwasu buraczanego (w ostateczności może być kupny) 100 g suszonych prawdziwków 6 ziaren czarnego(...). Buraki pieczemy w piekarniku, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru warzywnego dodajemy przyprawy i utarte buraki, chwilę gotujemy. Wywar przecedzamy i dolewamy do niego...

  • Barszcz zabielany z ziemniakami i jajkiem

    ...na twardo koperek 4 ziemniaki sól pieprz 1/3 łyżeczki mielonego imbiru Sposób przygotowania: Gotujemy wywar z przyprawą warzywną, liściem laurowym, zielem, imbirem, czosnkiem. Jaja gotujemy na twardo. Ziemniaki płuczemy, obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru, gotujemy. Gdy ziemniaki  będą miękkie wyciągamy z wywaru, dodajemy ocet i koncentrat, odstawiamy. Kiedy nieco wystygnie...

  • Warzywa i owoce na wigilijnym stole? Pamiętaj o nich!

    ...przez sitko. Wywar dodasz do barszczu, a grzyby możesz wykorzystać do uszek. Przygotuj wywar warzywny. Obrane i umyte warzywa (buraki, marchewkę, pietruszkę, seler) pokrój w większe kawałki i przełóż(...) mogą stanowić one element całych dań jak w przypadku czerwonego barszczu czy sałatki jarzynowej, ale sprawdzą się też jako dodatki podczas świątecznej biesiady - np. szklanka soku jabłkowego nie tylko...

  • Barszczyk czerwony na Wigilię? Już teraz zrób zakwas

    Rubinowoczerwonego, aromatycznego barszczu nie może zabraknąć na wigilijnym stole. By jednak zachwycał głębią smaku, już teraz trzeba poczynić starania i zrobić zakwas. Naprawdę warto!

  • Tradycyjny smak zalewajki

    ...maślanka, wywar warzywny, ziele angielskie, liść laurowy, a z okazji świąt: podsmażony boczek i kiełbasa. Przez lata niezmienne pozostało tylko przysłowie: "O zalewajko, ty zup królowo, kto ciebie jada...

  • Smak, jakość i wygoda – tego nam trzeba na Święta!

    ..., obkładamy go plasterkami czosnku i odstawiamy w chłodne miejsce. 3. Gotujemy wywar warzywny w ok. 4 litrach wody: warzywa obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz całe 2 cebule wraz z łupkami. Gotujemy ok. 45 minut. Wywaru nie doprawiamy i nie solimy, gdyż koncentrat jest już odpowiednio doprawiony. 4. Wywar odcedzamy i dodajemy 4 butelki...

  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    ...: barszczu zwyczajnego, lebiody i komosy. Później zaczęto go podawać z ziemniakami i zyskał miano zalewajki, czyli właśnie żuru. Zupa szybko zyskała popularność na terenie całego kraju. Regionalne odmiany żurku Dziś w wielu regionach można zetknąć się z różnymi odmianami żurku. Zupę można przygotować na wywarze warzywnym lub mięsnym (podstawą są kiełbasy i wędzonki). I tak żurek świętokrzyski...

  • Wigilijne specjały kucharzy MasterChefa

    ...na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedź. Wywar zachowaj do gotowania kapusty. Małe grzyby pozostaw w całości, a większe sztuki potnij na spore(...) angielskiego. Zalej wywarem z gotowania grzybów i ew. taką ilością przegotowanej, gorącej wody, by kapusta była przykryta. Podgrzewaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem...

Artykuły na temat: wywar warzywny do barszczu
  • Barszcz z pieczonymi uszkami

    ...i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru warzywnego dodaj pieprz, ziele angielskie, listki laurowe oraz starte buraki. Chwilę gotuj wszystko razem. Barszcz przecedź, a następnie dolej do niego wywar z gotowania grzybów (wlewaj po łyżce i próbuj, czy barszcz nie nabiera zbyt mocnego smaku grzybów). Dolej zakwas lub koncentrat buraczany i podgrzej na wolnym ogniu, nie...

  • Na wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek. Przygotowanie ich tak, aby były naprawdę dobre, to prawdziwa sztuka. Kilka trików, dzięki którym przygotujecie idealne ciasto i farsz, zdradza Dominika Wójciak. Uszka na INTERIA.TV. Składniki na ok. 60 uszek:Farsz: 4 - 6 kapeluszy suszonych prawdziwków 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 duża cebula 2 łyżki masła sól świeżo mielony czarny pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g rozpuszczonego masła lub oleju ok. 150...

  • Lekkie zupy warzywne

    ...) lub wywarem przygotowanym z kostki, dodać przyprawy i gotować ok. 10 minut, wrzucić pomidory i gotować, aż składniki będą miękkie. Wyjąć liście laurowe, dodać masło i raz jeszcze doprawić do smaku. Zielona zupa z ogórków Składniki na 4 porcje: 50 dag zielonych ogórków gruntowych, 1 litr wywaru drobiowego, 5 ziemniaków, 1 cebula, 1 pęczek koperku, 1/2 szklanki śmietany 30%, 2 łyżki masła...

  • Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary, bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu, i...

  • Zupa grzybowa z chrupiącym makaronem

    Ta zupa jest bardzo wyrazista dzięki wyjątkowemu aromatowi leśnych grzybów. Niektórzy wolą zupę grzybową zamiast barszczu na Wigilię. Jest lekka, więc znakomita jako danie postne.

  • Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka wskazówek, przygotujecie go bez trudu. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    ...wołowiny, sporządzana przede wszystkim na wywarze mięsno-warzywnym. Rosół jest potrawą, którą przygotowuje się stosunkowo długo, jednak dzięki temu, że gotowanie wywaru rozpoczyna się od zimnej wody(...) mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowuje się go w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Jest też jeszcze inna jego wersja - gotowany z białą kiełbasą...

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Tradycja ma się dobrze

    Barszcz wigilijny Czas przygotowania: 2 godziny Stopień trudności: 2 Wywar warzywny: 3,5 l wody, 4 marchwie, 1 cebula, 2 pory, 1/4 selera korzeniowego, 2 pietruszki, 1/5 główki kapusty średniej(...), w której się moczyły 15-20 minut, odsącz (wywar zachowaj do barszczu). Posiekaj. Na połowie masła zeszklij cebulkę, a na reszcie masła podsmaż pieczarki, odsącz. Zmiel suszone grzyby i pieczarki (przez...

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...