• Informacje na temat:

    wytrawne potrawy z ciasta francuskiego

Przepisy na temat: wytrawne potrawy z ciasta francuskiego
  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Quiche lorraine

    Quiche lorraine to słona zapiekanka z wytrawnym nadzieniem, zalana jajeczno-śmietanową masą. Quiche można podać na lunch, obiad czy gorącą kolację. Do przygotowania potrawy potrzebujemy na ciasto: 250 g mąki pszennej, 125 g masła, 3 żółtka, 5 łyżek zimnej wody, szczyptę soli. Zaś na nadzienie przygotujmy: 150 g wędzonego chudego boczku lub bekonu, 4 jajka, szklankę śmietany 22 proc., pół szklanki...

  • Kuchnia bułgarska

    ...w większości restauracji w Bułgarii. W kuchni bułgarskiej rzadko występują potrawy mączne, a już nie do pomyślenia i trudne do przełknięcia jest dla Bułgara gotowane ciasto w rodzaju naszych pierogów(...) dynię, posypujemy cukrem i mielonymi orzechami, następnie kropimy sokiem z cytryny. Przygotowane uprzednio placki z ciasta przekładamy dynią, układamy na wysmarowanej blasze i pieczemy, Ciasto można...

  • Szwajcarskie smaki

    ...ma swój sposób przyprawiania potrawy czosnkiem, gałką muszkatołową i wiśniową wódką. Fondue występuje w wielu odmianach, jak np. pieczarkowe, pomidorowe czy z ziołami. Potrawa nie tylko smakuje, ale(...), jabłek, cebuli i sera. Pochodzenie tej potrawy wiąże się właśnie z czasami epidemii choroby o tej samej nazwie. Brisolée to talerz suszonych mięs serwowany z pieczonymi kasztanami, danie niezwykle...

Artykuły na temat: wytrawne potrawy z ciasta francuskiego
  • Potrawy wloskie czyli menu weselne

    ...papryka. Voule vant  wygladalo zupelnie jak na tym zdjeciu ( nie moim ) czyli taka babeczka z francuskiego ciasta wypelniona kremem podejrzewam, ze byly w nim krewetki. 3. Frittatina(...) bedzie. Teraz czas na : Dolce e Spumante czyli ciasta i szampan ( a wlasciwie wino musujace ). Wjechal tort weselny i wypilismy toast spumante. Jedni slodkim inni wytrawnym. Zamiast swiezych...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Mamma mia!, czyli miłość po włosku

    Wiecie, dlaczego włoska pizza smakuje najlepiej na świecie? Można się spierać, że chodzi o lokalne i naturalne składniki, jakieś tajemne przepisy przekazywane w sekrecie z dziada pradziada. A ja mówię, że chodzi o miłość! Właśnie tak! Wkładając serce we wszystko, co się robi w życiu, choćby w przygotowywanie tak banalnej potrawy, jaką jest pizza, dajemy światu naszą pozytywną energię i dobre...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu, co z nim zrobić. Na szczęście nasi użytkownicy znają niejeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, niestraszni będą nam niezapowiedziani goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą oko i podniebienie....

  • Łatwe przepisy na dania z parówkami

    ...) – podgrzewamy i... fasolka po bretońsku gotowa! 6. Chrupiące zawijańce Całe lub pokrojone parówki owinięte w paseczki ciasta francuskiego (można je posypać sezamem) pieczemy na złoto i... gotowe! Takie(...)! 2. Prosta tarta Zamiast wielu dodatków – same parówki na spodzie z kruchego ciasta! Taką wytrawną tartę przygotujesz raz-dwa. To ciekawy, prosty pomysł na smaczną i sycącą przekąskę, jeśli np...

  • Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia. Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite...

  • Warstwa po warstwie

    Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka Proste potrawy z mięsa mielonego 12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta Krążki cebulowe(...) (ewentualnie Gouda) 100 ml wytrawnego białego wina Sól, czarny pieprz Cukier 4 kromki bagietki Ewentualnie świeży tymianek do dekoracji Cebulę obrać, pokroić w krążki. Czosnek drobno...

  • Niektóre z tradycyjnych, polskich potraw sprawiają, że obcokrajowcom robi się słabo – w końcu kto przy zdrowych zmysłach zjadłby smalec, kiszoną kapustę lub kaczą krew? Odpowiedź jest prosta – Polacy. Polska kuchnia jest wyjątkowo smaczna - któż byłby w stanie oprzeć się tym smakowitym ciastom, aromatycznym zupom i przepysznym wędlinom? Istnieje jednak kilka potraw, które chociaż nam wydają się zupełnie normalne, wprawiają w osłupienie wielu obcokrajowców. Jeśli kiedykolwiek będziecie...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    Pascal Brodnicki - przyp. red.) i teściowie są Francuzami, dlatego na stole muszą znaleźć się francuskie potrawy, a zwłaszcza owoce morza - ostrygi, krewetki atlantyckie. Ale są też polskie pierogi(...) sernik, barszcz w kartonie i mrożone pierogi. Z pewnością to oszczędza sporo pracy. Ale ja wszystkie potrawy przygotowuję od podstaw. Z dwóch powodów. Po pierwsze, półprodukty często mają kiepski skład...

  • Zabieramy Was w kulinarną podróż po Półwyspie Apenińskim - krainie, gdzie znajdziemy najlepsze makarony, pomidory oraz wina. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia włoska przeszła przemianę w średniowieczu, kiedy to zrezygnowano z jadania tak dużej ilości mięsa, na rzecz zdrowych ryb i warzyw. Świat, o potrawach z Półwyspu Apenińskiego, usłyszał w XVI wieku za czasów Katarzyny Medici, której kucharze zasłynęli na salonach francuskich, pozwalając tym samym na to by uczeń przerósł mistrza. Na przełomie XIX...