• Informacje na temat:

    wysoki biszkopt z orzechami

Przepisy na temat: wysoki biszkopt z orzechami
  • Serce na talerzu!

    ..., gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Ugotuj ziemniaki i przepuść je przez praskę. Wymieszaj ze śmietaną i masłem, dopraw. Papryki pokrój w kostkę i włóż do 2 wysokich naczyń. Do każdego z nich(...): 8 biszkoptów (okrągłych lub podłużnych), 200 g mascarpone, 2 żółtka, 2 białka, 2 łyżki cukru pudru, 1 gruszka z syropu, 1 filiżanka mocnej kawy, 1 łyżki likieru kawowego, 1 łyżka gorzkiego...

Artykuły na temat: wysoki biszkopt z orzechami
  • Ucierane babki z czekoladą

    Ze względu na swoją pulchność ciasto ucierane przywodzi na myśl biszkopt. Wyrabia się go ręcznie lub przy pomocy miksera. Wypieka z niego placki, keksy, ciasteczka i oczywiście babki.

  • Miodownik to ciasto deserowe, wywodzące się z żydowskiej tradycji weselnej. W Polsce przepis ten nieco zmodyfikowany, często wykorzystywany jest na świątecznych stołach. Fot. materiały prasowe To co zachęca do jego wykonania to niewątpliwie wyjątkowy smak półkruchego ciasta przełamanego kremową masą budyniową i słodkim kajmakiem. Dodatkowym atutem jest niezwykła prostota jego wykonania, która przekonuje do spróbowania swoich sił w cukiernictwie. Składniki na ciasto: · 200 g miękkiego masła ·...

  • ...mleka w proszku z kakao, kaszą jaglaną, zmielonymi orzechami, miodem i wodą. Tego typu masę możemy też wykorzystać do przełożenia biszkoptu. Pozostaje tylko udekorować wierzch ciasta i cieszyć się(...) nowych rozwiązań. Dzięki odpowiednim połączeniom i użyciu wysokiej jakości produktów umilimy sobie i naszym bliskim dzień, podając im smakołyk, którego nie mieli okazji jeszcze próbować. W sytuacjach kiedy...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Warto wiedzieć, jak go zrobić, bo jest on podstawą wielu świątecznych ciast. Fot. 123RF/Picsel Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką...

  • Ciasta z budyniem

    ...masę syropem cukrowym gotowanym w zbyt wysokiej temperaturze. Dodanie do białek od razu całego syropu spowoduje warzenie się kremu. Krem budyniowy Gotujemy gęsty budyń waniliowy (weźmy o pół(...) kremu budyniowego. 2. Wystudzony biszkopt posmarować kremem truskawkowym, wstawić do lodówki do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno i rozsmarować na kremie truskawkowym. Wierzch ciasta udekorować...

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...

  • Superdieta dla łasuchów

    ...w żołądku greliny. To właśnie ten hormon odpowiedzialny jest za napady wilczego głodu. Gdy jest go mało, czujemy się syci. W wysokich stężeniach jest alarmującą informacją dla mózgu, że szybko trzeba(...) energii. Jest idealna dla zmęczonych i niewyspanych. Można też chrupać małe ciasteczka (1 delicja - 54 kcal, biszkopt - 20 kcal, sezamek - 10 kcal) lub skonsumować kanapkę z miodem (1 łyżeczka miodu ma 50

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Niezawodne ciasta

    ...okrągłej formy. 2. Jedną galaretkę rozpuść w szklance wrzątku, ostudź i odstaw (ale nie do lodówki!), aby nieco stężała. Twarożek przełóż do wysokiej miski, umyte jajka rozbij, oddzielając białka od(...) galaretką. Sernik wstaw do lodówki na 2 godziny. 5. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami pistacjowymi. Ciasto trzymaj w lodówce. Przygotowanie (bez czasu chłodzenia): 30 minut Porcja: 280

  • Społeczności, których dieta oparta jest na rybach oraz owocach morza żyją znacznie dłużej, rzadziej uskarżają się także na problemy zdrowotne czy kłopoty z otyłością. Warto włączyć ten rodzaj mięsa do swojego codziennego menu, ważne jednak, by zawsze wybierać ryby świeże i wysokiej jakości. Jak rozpoznać, czy kupowana przez nas ryba jest z najwyższej półki? Zwróć uwagę na kilka rzeczy! Ryby dostarczają nam wiele cennych składników odżywczych / Fot. 123RF/Picsel Dlaczego warto jeść ryby?...