• Informacje na temat:

    wypieki z gotowego ciasta drożdżowego

Przepisy na temat: wypieki z gotowego ciasta drożdżowego
  • Najłatwiejsze wypieki dla początkujących

    .... Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi lub kruszonką. 5.  Kruszonka:  łączymy dwie łyżki cukru, dwie łyżki mąki i masło w/g upodobań - tyle, aby kruszonka(...) góra-dół) i pieczemy ciasto przez 25 min.  5. Upieczone i przestudzone ciasto kroimy ostrym nożem wzdłuż, smarujemy wierzch dolnej połowy marmoladą i przykrywamy ją ostrożnie drugą połową ciasta...

  • Witam serdecznie Propozycja na upieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego która pięknie będzie wyglądała na naszym świątecznym stole. Dodatkowo gwiazda jest bardzo smaczna, w smaku przypomina chałkę.

  • Babcine desery

    Nie mają sobie równych, bo nasze babcie są mistrzyniami słodkich wypieków. Wypróbuj ich przepisy i przygotuj pyszny podwieczorek.

  • Przepis na domowy chleb

  • Babka kokosowa

    ...i energicznie wyrób ciasto. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki. Masło roztop i dodaj do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem rumowym i ponownie wyrób całość. Ciasto włóż do(...) połączą. Potem - cały czas mieszając - zagotuj. Polej ostudzoną babkę ciepłą polewą i posyp wiórkami kokosowymi. Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza...

  • Dzisiaj również proponuję Wam ciasto drożdże (identyczne jak w pierogach z pieca z serem (https://smaker.pl/przepis-pierogi-z-piekarnika-z-serem,159465,pelen-brzuszek.html) czy też z kurczakiem (https://smaker.pl/przepis-pierogi-z-piekarnika-z-kurczakiem-curry,159497,pelen-brzuszek.html) tylko tym razem nadzieniem są domowe powidła mojej Mamy. Dzięki temu z dania, które wcześniej było konkretne, powstał nam bardzo przyjemny deser. Z podanych składników wychodzi bardzo wiele pierożków, więc...

  • Święcelnik - popisowe danie wielkanocne śląskich gospodyń

    Przepis na święcelnik jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a przysmaku nie może zabraknąć w koszyczku ze święconką.  - Ja uczyłam się piec święcelnik od babci i od mamy. Nie wyobrażam sobie bez niego Wielkanocy - powiedziała przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Połomi Maria Trojan. Jak zapewniła, ten wypiek zawsze się udaje, trzeba tylko uważać, żeby do ciasta drożdżowego nie dać...

  • Łatwe, zawsze się udają i szybko znikają :) najlepsze są w dniu pieczenia

  • Sposób na wielkanocną babę

    Do wypieku bab od zawsze podchodzono z największą starannością. Już staropolskie przepisy mówiły o tym, że z wypiekiem bab należy postępować delikatnie, a ciastu okazać jak największy szacunek(...) dobrze wyrobionego ciasta, stanowiły delikatne, wolne ruchy i cierpliwość. Kiedy baba znajdowała się już w piecu, nie można było głośno rozmawiać. Dozwolone było mówienie szeptem. Często obowiązywał...

  • Przepis wart wypróbowania: "Makowe okulary z ciasta drożdżowego"

Artykuły na temat: wypieki z gotowego ciasta drożdżowego
  • Wypieki pod słodką pierzynką

    Ciasta z polewą uwielbiają dzieci. Zwłaszcza, gdy polewa jest kolorowa.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasta z mandarynkami

    Drożdżowe, kruche i biszkoptowe wypieki wzbogaciliśmy soczystymi mandarynkami. Można wykorzystać surowe lub z zalewy.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Ciasta na niedzielę

    ...francuskich nie natłuszcza się form i blaszek. Wystarczy tylko lekko oprószyć je mąką. Kiedy kroić kruche? Wypieki z kruchego ciasta mogą tężeć i przestygnąć w formie, w której się piekły (w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Słodycze dziecku nie pomogą

    Wielkanocne stoły często uginają się od tradycyjnych mazurków, bab wielkanocnych i czekoladowych jajek. Niestety, często przesadzamy z ilością słodkich wypieków. Jeżeli nasz maluch będzie się domagał słodkości, jedna niewielka porcja domowego ciasta drożdżowego w zupełności wystarczy. Możemy też przygotować ciasto marchewkowe, a do takiego deseru dodać mus z mrożonych owoców: wiśni lub...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Słodkości z Tyrolu

    Wśród typowych tyrolskich dań znajdziemy imponujące wypieki, które wprawdzie nie sprzyjają odchudzaniu, ale za to zachwycają smakiem.

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...