• Informacje na temat:

    wypieki chleba domowego

Przepisy na temat: wypieki chleba domowego
  • Domowy chleb

    Dzięki temu, możemy w prosty sposób wpłynąć na prawdziwą unikatowość smaku naszych wypieków, dodając do nich przeróżne ziarna, nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam, mak, czarnuszkę, a nawet suszone pomidory. Dodatkowym atutem domowego chleba jest brak zbędnych składników konserwujących, co wpływa nie tylko na nasze doznania smakowe, ale również i zdrowie. Sposób przygotowania Przesianą...

  • Przepis na domowy chleb

  • Z tej mąki będzie chleb

    ...nie tylko ją napowietrzamy, ale również oczyszczamy z ewentualnych zanieczyszczeń. Zapobiegamy powstawaniu grudek i ułatwiamy wymieszanie jej z pozostałymi składnikami. Wypieki są pulchniejsze(...), odstawiamy na 24 godziny, w połowie czasu mieszając.  - Po tym czasie zakwas jest aktywny, ma kwaskowaty zapach, mnóstwo pęcherzyków powietrza i w końcu można upiec z niego pyszny bochenek chleba - opisuje...

  • Upieczenie chleba to wcale nie jest trudne zadanie. Wystarczą dobrej jakości mąka i drożdże. To właśnie dzięki nim chleb nabiera puszystości i smaku. No i potrzeba jeszcze cierpliwości i czasu ;) Chleb musi swoje wyrosnąć. Oryginalny przepis na domowy chleb pochodzi z programu Bake Off – Ale Ciacho, jednak ja do trochę zmodyfikowałam ;D

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Bardzo szybkie pieczenie. Bułeczki są bardzo delikatne, smaczne i aromatyczne.

  • Jak zrobić jogurt w domowych warunkach?

    ..., obniżając  tym samym kaloryczność dania. W wypiekach może natomiast zastępować mleko lub część mleka (wypieki staną się wilgotniejsze i zyskają bogatszy smak). Jogurt może zastępować mleko w stosunku...

  • Coś domowego na kanapki.

  • Przepis na zakwas do chleba

    Dzisiaj będzie odrobinę o mojej nowej pasji, której nie odkryłabym, gdybym nie była na urlopie macierzyńskim. Od kilku tygodni trudnię się wypiekiem domowego chleba.

  • pyszny chlebek domowej roboty

Artykuły na temat: wypieki chleba domowego
  • Chleb, Tomasz Deker

    Dekera pokazuje, że domowy wypiek chleba nie wymaga specjalistycznego sprzętu, czy kwalifikacji, a najlepiej przyrządzać go w gronie rodziny. Zaskocz więc swoich bliskich smakiem domowych wypieków...

  • Domowy chleb - smak, którego nie da się podrobić

    Moda na gotowanie pociągnęła za sobą również modę na wypiekanie domowego chleba. Piekarze-amatorzy jednogłośnie przyznają, że własnoręczne przygotowanie pieczywa nie jest trudne.

  • Piotr Kucharski "Na słodko. Domowa piekarnia"

    Piotr Kucharski po sukcesie bestsellerowego "Chleba" zaprasza po raz kolejny do rodzinnej piekarni. Pokazuje, jak zgodnie z zasadą "zrób to sam",  samodzielnie kandyzować skórki owoców, zrobić esencję z wanilii i mąkę z orzechów. Na naszym stole pojawiają się ciasta biszkoptowe, drożdżowe, kruche i ucierane. A potem jest jeszcze pyszniej: robimy chałkę faszerowaną marcepanem, sernik z czarnym...

  • Samodzielnie upieczony chleb smakuje najlepiej - jest świeżutki i wspaniale pachnie! I wcale nie musi się ograniczać do znanego nam smaku.

  • Zdrowe zamienniki. Czym zastąpić niezdrowe składniki?

    W obecnej sytuacji coraz częściej decydujemy się samodzielnie przygotowywać słodkie i słone przekąski, soki, domowe przetwory czy wypieki wyrabiane na własnym zakwasie. Postanowiliśmy wobec tego sprawdzić, które z gotowych produktów możemy zastąpić zdrowymi zamiennikami.

  • 3 kroki do...

    .... Przy wypieku domowego chleba i bułek sprawdzi się mąka pszenna pełnoziarnista. Świetna jest też mąka żytnia. Ten rodzaj wybieraj również, gdy robisz zakwas na żur. 3. Mąka gryczana, kukurydziana czy...

  • Tanio i zdrowo. 7 trików na oszczędzanie w kuchni

    Dzięki domowym wypiekom, przyrządzaniu serów i wędlin możemy nie tylko zdrowo się odżywiać, ale i oszczędzać około 200 złotych miesięcznie.

  • Mleko w proszku powstaje po odparowaniu wody ze zwykłego mleka. Tak zmieniona konsystencja wpływa na jego częste wykorzystanie w gastronomii. Za pomocą tego składnika możemy wyczarować w kuchni istne cuda. Ciasta, praliny, a nawet bułeczki i chleb to tylko niektóre ze smakołyków, które można przyrządzić używając mleka w proszku. Wybierając to najlepszej jakości mamy gwarancję, że nasz wypiek się uda.

  • Pięć sposobów na zdrowe jajniki

    ...grysik do wypieków, np. chleba kukurydzianego własnej roboty.  Ziarna, które pomogą  Siemię lniane kryje w sobie lignany, czyli jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy - związków zwalczających...

  • Gdy dokucza rozpieranie w brzuchu

    ...chleba). ● Napój z kurkumy. Ta słynna indyjska przyprawa zawiera kurkuminę, która ułatwia trawienie tłuszczów, wspomaga pracę nie tylko wątroby, ale też trzustki. Łyżeczkę żółtego proszku zaparzamy 15

Wideo na temat: wypieki chleba domowego
  • Domowe pieczywo i pasty Anny Starmach

    Anna Starmach przygotowała domowej roboty pieczywo: chleb pszenno-żytni, chleb ze słonecznikiem oraz chrupiące bagietki. Do wypieków zaproponowała trzy rodzaje past: groszkową, szpinakową i paprykową. TVN/z-news

  • Domowe chleby i bułki Piotra Kucharskiego

    Do sklepów trafiła właśnie książka "Chleb. Domowa piekarnia" Piotra Kucharskiego. Kucharz opowiedział w "Dzień Dobry TVN" o tradycji piekarskiej w swojej rodzinie. - Jestem trzecim pokoleniem, które "piekarzy" - przyznał. Kucharski przedstawił także swoje przepisy na smaczne domowe pieczywo, a Aida Kosojan-Przybysz zdradziła, jakie wypieki lubi przygotowywać. (DDTVN/x-news)