• Informacje na temat:

    wykorzystanie masy cukrowej

Przepisy na temat: wykorzystanie masy cukrowej
  • Domowe słodycze z czekoladą

    ...masy serowo-cukrowej i starannie mieszamy. 4. Na połowie biszkoptu (w blaszce) rozsmarowujemy powstały krem, nakrywamy całość drugą połową biszkoptu. Ciasto wkładamy do lodówki i schłodzimy ok(...) kulę, owijamy ją folią spożywczą i umieszczamy w lodówce. Powinna się chłodzić ok. 30 minut. 2. Z masy formujemy wałek, odcinamy zeń równe kawałeczki (np. 3-4 cm), formujemy kulki. Zawijamy je w papier...

  • Torcik dla księżniczki

    Całe jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuść, przestudź. Stopniowo dodawaj do ubitej masy. Wsyp 15 dag mąki przesianej z łyżeczką sody. Wymieszaj starannie drewnianą łyżką. Maliny(...). malinowego) oraz przygotowanego kremu. Nakryj drugim blatem. Posmaruj dżemem i kremem. Ułóż ostatni blat, dociśnij. Tort posmaruj resztą kremu, schłodź. 15 dag masy marcepanowej zagnieć z odrobiną...

Artykuły na temat: wykorzystanie masy cukrowej
  • Gratin ziemniaczane

    ...połowę masy z serka i jajek. Drugą połowę miksujemy na puree razem z wydrążonymi gniazdami nasiennymi ogórków i wylewamy na zapiekankę. Obie formy wsuwamy do piekarnika na środkową szynę i pieczemy...

  • Sezon na czereśnie zbliża się wielkimi krokami. Drzewka uginają się pod tym słodkim ciężarem, a my już nie możemy doczekać się kiedy w końcu zagoszczą na naszych stołach. Co ciekawe, jedzenie czereśni to nie tylko przyjemność, ale również ogromna korzyść dla zdrowia. Fot. 123RF/Picsel Czereśnie podbiły serca Polaków, jednak okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu na smak. Te niepozorne owoce posiadają szereg ciekawych właściwości, a ich wpływ na nasz organizm może być...

  • Słodkie ukoronowanie wesela

    ...bazie śmietany jest lekki i może nie utrzymać bogatej, ciężkiej dekoracji z masy cukrowej i marcepanu. Jeśli mimo tych ograniczeń decyzja padnie na połączenie masywnych ozdób oraz lekkiego kremu(...) dorównuje oczekiwaniom. Zwolennikom tradycyjnych białych tortów na pewno spodobają się delikatne koronki wytłaczane z masy cukrowej. Do łask wracają również kwiatowe kaskady spływające po poszczególnych...

  • Może i jestem monotonna, ale jako fanka wyrobów cukierniczych nie mogę udawać obojętności wobec blogów, które kuszą wszelkimi słodkościami, jakie można sobie tylko wyobrazić. Odwiedzić blog "Cukrowa wróżka" to tak jakby znaleźć się w fabryce czekolady Willi'ego Wonka , a o tym po przeczytaniu książki lub obejrzeniu filmu (Tim Burton) Charlie i fabryka czekolady marzyła i marzy nie jedna osoba. Cukrowa wróżka jest zupełnie zwyczajna, a pieczenie jest tylko odskocznią od codzienności i...

  • Jak skutecznie podkręcić metabolizm?

    ...i prozdrowych, dobroczynnych tłuszczów, są w stanie wydatnie przyspieszyć metabolizm i, w konsekwencji, zwiększyć skuteczność wszystkich bojów toczonych o spadek masy ciała. Z orzechami nie można jednak(...) wszystkim ananasa, który - gdy tylko trafia w konserwy i zostaje zalany gęstym, cukrowym syropem - ze sprzymierzeńca zamienia się w naszego wroga.  Jaki sposób na wykorzystanie warzyw i owoców w naszej...

  • W większości polskich domów po świętach lodówki pękają w szwach. Wędliny, sery, resztki pieczeni, sporo pieczywa - zdarza się, że produkty te trafiają do kosza, chociaż nie są zepsute i można je ponownie wykorzystać do przygotowania smacznych i sycących dań. Jak to zrobić? Chętnie podpowiemy! Pomysł nr 1: BigosPolacy uwielbiają proste i pożywne dania jednogarnkowe. Dlatego aromatyczny bigos czy sycący gulasz to doskonały sposób na wykorzystanie resztek! Jeśli po świętach zostało ci sporo...

  • Przyjęcie weselne na łonie natury

    ..., czyli lekki tort bez okrycia z masy cukrowej, kremu, marcepanu czy lukru. Jego perfekcyjnym uzupełnieniem są właśnie owoce bądź kwiaty. Taki tort nada się zarówno na przyjęcie eleganckie, wytworne...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Bajka o jasiu i...

    ...ją wraz z jajkami, natką pietruszki i 2 łyżkami bułki tartej do fasoli, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy fasolowej formujemy płaskie owalne kotlety, obtaczamy je...

  • Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety,...