• Informacje na temat:

    wszystko do kuchni gąbki

Przepisy na temat: wszystko do kuchni gąbki
  • Podaj dziecku witaminy do picia

    ...? Jest na to sposób Warto więc cenne witaminy sprytnie przemycić w formie świeżego i smacznego soku.  Nieoceniona będzie tu sokowirówka, gdyż sok przyrządzony w domowej kuchni jest zdrową alternatywą dla(...)! Dodatkowo, w sitku sokowirówek Philips wykorzystano innowacyjny proces elektropolerowania, który nadaje jego powierzchni gładkości, przez co pulpę można usunąć, korzystając jedynie ze standardowwej gąbki do...

  • Pyszne gołąbki, w sam raz na lato. :)

  • Często zdarza się, że w lodówce mam wszystkiego po trochu, niby nic konkretnego, ale jak wrzuci się to wszystko razem do gara to wychodzi super smaczne i sycące danie:) Oczywiście wersja lżejsza, bez zbędnego tłuszczu:)

  • Pyszna sałatka łatwa w wykonaniu.

  • Tego przepisu można użyć na wiele sposobów. Można przygotować z niego babeczki, ciasta, torty, można dodawać różne składniki i bawić się przy pieczeniu. :)

  • smaczne i pożywne

  • Przewodnik po rodzajach, właściwościach i zastosowaniu mąk.

  • Sycąca, a jednocześnie lekka zupa, która najlepiej smakuje gdy sami zbierzemy potrzebne warzywa z własnego ogródka. Chociaż i te kupione na pobliskim ekologicznym ryneczku sprawdzą się wyśmienicie.

  • Pyszne, twarogowe placuszki. Miękkie i sycące. Polecam na przekąskę, śniadanie bądź ciepłą kolację.

  • Nie wszyscy wiedzą, że natkę marchewki można jeść. Dotyczy to nie tylko marchwi, ale także rzodkiewek, buraków lub kalarepy. Ich zielone liście zawieraąj o wiele więcej witamin niż owoc. Na przykład liście buraka zawieraja nawet 200 razy więcej witaminy A niż sama bulwa. Natke można jeść surową lub ją gotować czy przyrządzać z niej koktajle. Liście kalarepy można na przykład przyrządzić jak szpinak. Wszystkie cztery rodzaje liści nadają się świetnie do przetwarzania na pastę do chleba. I to...

Artykuły na temat: wszystko do kuchni gąbki
  • Dezynfekcja mieszkania po chorobie. Jak się za to zabrać?

    W dobie panującej pandemii koronawirusa należy restrykcyjnie przestrzegać podstawowych zasad higieny. Wszystko bowiem wskazuje na to, że wzrost zachorowań jeszcze przed nami. Częste mycie rąk, odkażanie ich, dezynfekcja rzeczy zakupionych w sklepie – to tylko część zachowań które warto praktykować, aby ochronić się przed zachorowaniem.

  • Na temat oliwy z oliwek powstało wiele mitów. Mówi się, że nie wolno na niej smażyć, a gorzkawy smak oznacza, że się przeterminowała. To oczywiście nieprawda. Warto więc dowiedzieć się, jak właściwie stosować oliwę w kuchni, by pełnymi garściami czerpać z jej dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Oliwa tłoczona z bardziej dojrzałych oliwek będzie miała łagodniejszy smak, ale mniejszą ilość cennych witamin i polifenoli / materiały prasowe Oliwa jest tłuszczem uniwersalnym kulinarnie - można...

  • Goście, goście!

    Na nasze urodzinowe przyjęcie chcieliśmy zaprosić Czytelniczki w wyjątkowe miejsce. Mamy w Warszawie restaurację, w której można się przekonać, że "lepszy mazurskiej owcy kęsek lada jaki, niźli zamorskie przysmaki". Do Zielonego Niedźwiedzia idzie się, by dobrze zjeść i uradować serce, że młodzi szefowie kuchni potrafią gotować po mistrzowsku i po polsku. Sebastian Olma przygotował dla Was...

  • Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złoty odcień. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A, zadba też o wzrok. Dodatkowo...

  • Jak uniknąć zatrucia?

    .... Jeśli butelka stoi potem na słońcu, bakterie się mnożą i taka woda sama może się stać źródłem zatrucia. Latem często zmieniajmy ręczniczki w kuchni i gąbki do mycia naczyń. Bakterie kochają wilgoć(...) bronić się przed inwazją bakterii? Przede wszystkim pamiętajmy, że najlepszą pożywką dla nich jest mięso, zwłaszcza surowe. Wszystko, co się z nim kontaktuje, powinno być bardzo dokładnie umyte...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Sprzątaj ekonomicznie

    Punktami strategicznymi na mapie domowych porządków zawsze są kuchnia i łazienka. Każdy wie, że wymagają one najwięcej pracy i wysiłku, a i tak nie zawsze jesteśmy zadowoleni z efektów. Jednak tak(...) nasadki dopasowujesz do czyszczonej powierzchni, podłogi również. Można sprzątać szybko i dokładnie? Okazuje się, że bez problemu.  Wypróbuj też Magiczne gąbki do sprzątania (ok. 6 zł/2 szt.) - kupisz...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Sprytne sposoby na zimowe alergie

    ...pleśniowe. Dorosłych alergików ciągle przybywa, a lekarze uprzedzają, że uczulić można się na wszystko, i to w każdym wieku. Powiedz więc o swoich dolegliwościach lekarzowi pierwszego kontaktu(...) AGD. W kuchni Zadbaj szczególnie o miejsca, na których przygotowujesz jedzenie - blaty, kuchenkę, deski do krojenia. Łatwo psujące się owoce i warzywa przechowuj w lodówce. Chemię zastąpi ścierka...

  • Ana Roš - szefowa kuchni i właścicielka renomowanej restauracji Hiša Franko - była gościem honorowym konferencji MADE FOR Restaurant. Przy tej okazji opowiedziała nam o tym, jak wygląda życie najlepszej szefowej kuchni na świecie. Fot. Vid Ponikvar/Pixathlon/Reporter Kraków został ogłoszony pierwszą w historii Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. W ramach świętowania miasto organizuje szereg imprez oraz wydarzeń, mających na celu przybliżenie mieszkańcom i turystom dziedzictwa...