• Informacje na temat:

    wołowino z patelni

Przepisy na temat: wołowino z patelni
  • Burger z wołowiną, czerwoną cebulką, rukolą

    ...wyłożony papierem i solimy. 3.  Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. 4.  Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy burgery na dość dużym ogniu przez kilka minut z każdej strony. Na każdego burgera...

  • Wołowina Wellington

    Sposób przygotowania 1. Polędwicę oczyść, umyj,osusz. Obficie oprósz solą i pieprzem. Przyprawy wetrzyj w mięso, obsmaż je z każdej strony na rozgrzanym smalcu. Zdejmij z ognia, od razu posmaruj musztardą.  2. Grzyby rozdrobnij, wrzuć na suchą patelnię. Duś, aż odparuje sos. Dołóż masło i listki tymianku. Na folii spożywczej rozłóż plastry szynki tak, by można było owinąć nią mięso. 3. Na...

  • Teriyaki burrito z mieloną wołowiną

    Sposób przygotowania Sos sojowy, olej, cukier, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i pokrojoną w plasterki papryczkę mieszamy. Do powstałej marynaty wkładamy wołowinę. Marynujemy przez noc. Po tym czasie wyciągamy wołowinę i mielimy. Na patelnię wrzucamy zmielone mięso, kilka łyżek marynaty i fasolę. Dusimy do momentu, aż mięso będzie uparowane - w razie potrzeby podlewając marynatą...

  • Tortilla z wołowiną i awokado

    Składniki Cebula czerwona Awokado Czosnek Olej słonecznikowy Śmietana Rukola Chrzan Papryka w proszku Wołowina Przygotowanie Pokrój mięso. Wymieszaj paprykę ze śmietaną. Wlej olej do miski, dodaj chrzan i rozdrobniony czosnek. Obtocz mięso w oleju z chrzanem, usmaż mięso na patelni. Pokrój cebulę i awokado. Stek umieść w piekarniku na 5 minut, a następnie drobno pokrój. Tortillę...

  • Wołowina w sałatce z cebulką perlową

    ...1. Cebulki osączyć na sitku. Papryki rozciąć, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę. Paprykę i cebulki wymieszać z sosem słodko- kwaśnym. Liście sałaty pokroić w paseczki. Wołowinę opłukać, osuszyć, pokroić w słupki. 2. Na patelni rozgrzać olej. Porcjami wkładać mięso. Każdą porcję smażyć ok. 2 minut. Pod koniec oprószyć solą i pieprzem. 3. Cebulki z papryką oraz sałatę włożyć do 6-8 dużych...

  • Tacos z mango i wołowiną

    ...składniki sałatki, posól i odstaw do lodówki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć szalotki, cebulę i chili. Poczekaj aż cebula się zeszkli, przemieszaj, dodaj paprykę, ziele angielskie, curry, tymianek...

  • Wołowina ze szpinakiem

    ...orzechy piniowe uprażone na suchej patelni rozmaryn (dekoracja) Przygotowanie: 1. Plastry mięsa (3-4 cm) usmaż na maśle, dodaj pastę i koniak. Podduś. Owiń w folię alum. i trzymaj w cieple. 2. Na tej samej patelni lekko pudduś szpinak i dopraw, a na końcu - cienkie kromki bagietki. 3. Ułóż na talerzach szpinak, na nim po porcji mięsa (skrop sosem z patelni), na nim bagietkę, a na niej...

  • Wołowina w pigwach dla czterech osób

    ...patelni obsmażyć w margarynie pigwę, podczas smażenia po trochu dodawać cukier. Mięso wraz z sosem i smażoną pigwę przełożyć do brytfanny, dodać resztę przypraw i piec przez 30 minut w temperaturze 220

  • Wołowina z papryką

    .... Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, smażyć paprykę 3 minuty, doprawić solą i pieprzem, zdjąć. Na pozostałym tłuszczu smażyć mięso 3-4 minuty. Wlać sok i bulion. Dodać paprykę i gotować 2-3 minuty...

  • Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku

    ...z patelni doprawić solą i pieprzem. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę, oprószyć mąką i smażyć 4-5 minut. Wlać wino. Dodać mięso, marchewkę, czosnek i zioła. Wlać ok. 1 litr wody (tak, aby mięso...

Artykuły na temat: wołowino z patelni
  • Musaka z wołowiną

    Sposób przygotowania: 1. Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry. Oprósz solą i pieprzem. Odłóż na pół godziny, by puściły sok. Osusz papierowym ręcznikiem. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż plastry bakłażana i usmaż je z obu stron. Zdejmij. Na tej samej patelni podsmaż ziemniaki. Zdejmij. Cebulę obierz i posiekaj. Rozgrzej porcję oliwy. Włóż cebulę i zeszklij ją...

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...

  • Wolno pieczona wołowina

    Sposób przygotowania: 1. Mięso wyjmij z lodówki 2-3 godziny przed upieczeniem. Nie powinno być zimne. Osusz je, wykrój błonki. Zwiąż sznurkiem, by było zwarte. Lekko obsyp solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 100°C.  2. Na patelni rozgrzej masło i olej. Krótko przesmaż na nich mięso ze wszystkich stron. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Do tłuszczu, który został, dodaj przeciśnięty...

  • Jak w kilka chwil przygotować smaczne i sycące śniadanie? Na to pytanie odpowie Piotr Sajdak w pierwszym odcinku vloga "Florina - Zasmakuj Radości". Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!     Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

  • Wołowina po burgundzku

    Sposób przygotowania: 1. Na patelni podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Wyjmij na talerz.  2. Dodaj łyżkę oleju i połowę masła. Mięso pokrój w dużą kostkę. Obtocz w mące i obsmaż. Przełóż na talerz.  3. Na tłuszczu po mięsie podsmaż obraną i pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Wlej bulion i wino. Dodaj liść laurowy, posiekany tymianek i natkę...

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Fot. 123RF/Picsel Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować się świeżością oraz wyglądem mięsa. Dobrej jakości surowe mięso...

  • Wołowina w czerwonym winie

    Sposób przygotowania: 1. Boczek pokroić, zrumienić na patelni, przełożyć do żaroodpornego garnka. Wołowinę pokroić na kawałki (4 cm), obsmażyć. Dodać do boczku. Marchew i czosnek obrać, pokroić, obsypać mąką, podsmażyć, dołożyć do potrawy. Do garnka dodać wino, bulion, przecier, 2 liście laurowe, szczyptę tymianku, sól i pieprz, wymieszać, zagotować. 2. Garnek przykryć, wstawić do piekarnika...

  • Grill brzmi trochę groźnie, kiedy trzeba przygotować coś innego niż kiełbaski albo warzywa, piekarnik też trochę straszy, bo nigdy nie wiadomo jaki sposób grzania będzie najlepszy dla potrawy, a kuchenka mikrofalowa zawsze źle potraktuje jedzenie. Fot.123RF/Picsel Przygotowywanie mięsa na patelni wydaje się więc być wyborem, który sprawia najmniej trudności i gwarantuje sukces. Warto jednak znać kilka reguł, które pozwolą jeszcze lepiej i efektywniej smażyć mięso. 1. Nie wrzucaj mięsa na...

  • Wołowina po burgundzku

    Sposób przygotowania: Boczek pokroić drobno, mięso w duże kostki. Cebulę i czosnek posiekać. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić mięso, smażyć 10 minut mieszając. Po pięciu minutach dodać boczek, cebulę i czosnek, chwilę smażyć. Zalać winem i koniakiem. Doprawić solą, pieprzem, dodać cztery liście laurowe i szczyptę rozmarynu. Dusić przez dwie godziny na średnim ogniu.  Pieczarki umyć, oczyścić...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Joanna. Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej (typ 500) 150-200 ml wody 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek Farsz 200 g sera feta 200 g mozzarelli 1 łyżka mąki pszennej 50 ml mleka 1 garść świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku Złożenie 5 jajek 40 g masła Ciasto drożdżowe Do miski wsypać mąkę. Wodę podgrzać do temperatury około 40°C...