• Informacje na temat:

    wołowina z pieczarkami

Przepisy na temat: wołowina z pieczarkami
  • Wołowina po burgundzku

    Aromatyczny i sycący obiad

  • Gulaszowa z wołowiną

    Sycąca zupa dla miłośników wołowiny

  • Gulaszowa z wołowiną

    Syci i rozgrzewa

  • Cielęcina z pieczarkami

    Idealna na gorąco oraz jako wędlina na kanapki

  • Zupa z wołowiną

    Może zastąpić dwudaniowy obiad.

  • Wołowina po burgundzku z makaronem fale

    W sobotę przypada Światowy Dzień Makaronu. Już teraz można zastanowić się, jaką potrawą ze zbożowym przysmakiem ukoronować to święto. Piotr Ceranowicz, podsuwa pomysł na wołowinę po burgundzku z makaronem fale.

  • Wołowina po burgundzku - Maciej Kuroń

    ...przekładamy do mięsa. Pieczarki czyścimy, obieramy, opłukujemy i odsączamy. Małe cebulki obieramy i razem z pieczarkami smażymy na tłuszczu z szynki. Dodajemy do mięsa i wszystko razem dusimy jeszcze 30-40

  • Składniki : 80 dag szpondra wołowego pokrojonego w grubą kostkę, 10 dag wędzonej ogonówki pokrojonej w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry, 10 dag czerwonej papryki, 10 dag marchwi pokrojonej w kostkę, 10 dag zielonego groszku, 5 dag przecieru pomidorowego, 50 ml oleju do smażenia, 200 ml bulionu, 100 ml czerwonego wina, papryka ostra, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, kminek, sól.

  • Sycące danie obiadowe

    ...nadziewane pieczarkami Sposób przygotowania 1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, jajko, sól, pieprz i zagnieć ciasto. Jeśli będzie się kleić, podsyp mąką(...).  3. Z ciasta uformuj placuszki. Na środku każdego kładź łyżkę farszu, formuj dłońmi kotleciki. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.  Wołowina w winie...

Artykuły na temat: wołowina z pieczarkami
  • Wołowina po burgundzku

    To wyjątkowo odżywcze mięso. Najlepiej, jeśli pochodzi z gospodarstwa ekologicznego. Dobrze wykorzystana w kuchni konkretna część tuszy gwarantuje raj dla podniebienia!

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Wołowina w czerwonym winie

    Wołowina ma opinię mięsa trudnego, ale warto się pomęczyć. Efekt będzie ekstra!

  • Czy wyhodowanie mięsa w warunkach laboratoryjnych pomoże w rozwiązaniu problemu głodu na świecie? I czy to faktycznie jest mięso? Fot. 123RF/Picsel W poniedziałek dwóch ochotników wzięło udział w pierwszej, publicznej degustacji mięsa wyhodowanego od początku do końca w warunkach laboratoryjnych. Wyhodowane z macierzystych komórek mięśniowych kotlety podano w formie hamburgerów. Mięso powstało w laboratoriach uniwersytetu w Maastricht w Holandii. Zespół naukowców kierowany przez Marka Posta...

  • Wołowina po burgundzku

    To typowe danie francuskie bez wątpienia zasmakuje nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.

  • W latach 90. ubiegłego wieku wybuchła epidemia choroby wściekłych krów i spożycie wołowiny drastycznie spadło. W zamian za nią na polskich stołach zagościł przede wszystkim drób oraz wieprzowina. Dopiero od niedawna wołowina z powrotem wraca do naszych łask. Dania z wołowiny to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. Wołowina rzadko gości na naszych stołach.   Fot. 123RF.COM/PICSELWołowina to samo zdrowie? Wołowina jest jednym z najbardziej wartościowych mięs pod względem niezbędnych...

  • Wołowina na stole!

    ...wypłynięcia. Gulasz wołowy z pieczarkami Składniki na 4 porcje : 60 dag wołowiny, 25 dag pieczarek, 1 czerwona papryka, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, 1 puszka krojonych pomidorów(...) w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Warzywa zeszklić na oliwie, doprawić solą i pieprzem. Podawać z plastrami polędwicy. Wołowina po chińsku Składniki na...

  • Kto z nas nie czeka na rozpoczęcie sezonu grillowego tylko po to, aby móc znów skosztować wyśmienitej karkówki z cebulką czy też krwistego bądź wypieczonego steku? Fot. 123RF/Picsel Należy jednak pamiętać o tym, iż nie tylko sam wyborny smak zapewnia wołowinie spektakularny sukces w świecie - ten wartościowy rodzaj mięsa to także zdrowie w każdym kęsie. Warto więc poświęcić nieco uwagi temu niezwykle cenionemu przez smakoszy i dietetyków gatunkowi mięsa. Wołowina warta majątek! Najdroższą...

  • Pieczarkowa na wołowinie

    ...przed końcem do wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki. 10 minut przed końcem wyjmujemy mięso i warzywa z włoszczyzny, a dodajemy paprykę z pieczarkami. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i łączymy...

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Jak je przygotować, aby uniknąć kulinarnej nudy? Fot. 123RF/Picsel Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok, jednak rzadko mówi się o ich prozdrowotnych właściwościach.  Już od wielu lat pokutuje u nas pogląd, że grzyby nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. To nieprawda! Jeśli mówimy o pieczarkach, to mają one w sobie sporo błonnika oraz antyoksydantów, takich jak polifenole, witamina C, D, B2 i B12. Są także dobrym...