• Informacje na temat:

    wolowina z kasza gryczana

Przepisy na temat: wolowina z kasza gryczana
  • Kuleczki wołowe w pomidorach

    Wołowina – cenne źródło wartościowego białka i żelaza, szczególnie wskazana przy niedokrwistości - pisze w swojej książce M. Makarowska w książce "Jedz pysznie i zdrowo w ciąży". Oto przepis, który poleca autorka.

  • Gulasz wołowy

    Oto smaczne danie jednogarnkowe.

  • Mózg na diecie - dobrze zbilansowana, pomaga w nauce

    ...są pełnoziarniste produkty zbożowe, kasza gryczana oraz warzywa strączkowe. Jeśli chodzi o fosfor, ważne jest, aby był dostarczany razem z wapniem, gdyż, podobnie jak witamina D, zwiększa jego...

Artykuły na temat: wolowina z kasza gryczana
  • Wolowina w oliwkach

    ..., z ziemniakami badz kasza gryczana, jaglana... jak kto lubi. a na deser byl crumble...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Co należy jeść, żeby zwiększyć ilość białka?

    ..., fasolka szparagowa, sok jabłkowy albo rosół, kasza gryczana, jajko sadzone, marchewka, kompot truskawkowy.  Podwieczorek  Sałatka owocowa, jogurt, woda z limonką albo ciasto marchewkowe, zielona herbata.  Kolacja  Łosoś pieczony z sałatą, pomidorami i z sosem winegret, kasza bulgur, sok wyciskany z pomarańczy albo makaron razowy z krewetkami, czosnkiem, natką pietruszki, sokiem z cytryny, woda...

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Wzmocnij mięśnie dietą

    Garść orzechów i pomarańcza, herbata albo sałatka z ryżu brązowego z tuńczykiem, ogórkiem, papryką, woda z cytryną.  Obiad  Zupa fasolowa, kasza gryczana, bitki wołowe, mizeria, sok jabłkowy albo...

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez...

  • Aby zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera

    ...: chudy bulion drobiowy z makaronem, kasza gryczana, gulasz wołowy i sałata  z sosem winegret, kompot. Podwieczorek Pięć biszkoptów, jabłko lub pomarańcza, filiżanka naparu z szałwii. Kolacja...

  • Kasze królują na polskich stołach. Jaglaną, gryczaną lub jęczmienną serwujemy na tysiące sposobów. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o kaszy coix i jej niezwykłych właściwościach? Fot. 123RF/Picsel W sklepach możecie znaleźć ją pod różnymi nazwami - łzy Hioba, jęczmień perłowy, proso jerozolimskie lub kasza coix. Sprzedawcy za każdym razem mają na myśli ten sam produkt - niewielkie, pochodzące z południowej Azji nasiona o bardzo ciekawym smaku i równie interesujących właściwościach. W...

  • Magnez: Skąd go brać, czego unikać

    Najlepszym źródłem magnezu jest woda mineralna. Dobre wody zawierają ok. 180 mg magnezu na 1 litr. Warto nimi popijać posiłki, zwłaszcza te zawierające wit. B1 (jest m.in. w wieprzowinie, grochu i fasoli) oraz wit. B6 (m.in. w drobiu, wołowinie, kapuście i ziemniakach), które ułatwiają wchłanianie magnezu.  Kasza gryczana, która jest świetnym dodatkiem do mięsa, zawiera aż 230 mg magnezu na 100

  • Ciekawe urozmaicenie dobrze znanej potrawy. Wystarczy jeden dodatkowy składnik. SKŁADNIKI - 4 ½ łyżki kaszy manny - 360 ml mleka - 2 czubate łyżki wiórków kokosowych - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 150 ml zimnej wody - garść borówek - ilość zależy od upodobań PRZYGOTOWANIE Krok 1Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier wraz z cukrem waniliowym. Zagotowujemy.Krok 2Kaszę mieszamy z wodą. Wlewamy ją do gotującego się mleka, pamiętajmy, aby cały czas mieszać....