• Informacje na temat:

    wołowina w winnym sosie

Przepisy na temat: wołowina w winnym sosie
  • Mięsa w sosie  z leśnymi grzybami

    Zarówno drób, jak i wieprzowina czy wołowina, w połączeniu ze świeżymi grzybami są wyjątkowe - pyszne, aromatyczne i nasycone smakiem. Spróbuj dań przyrządzonych według naszych przepisów.

  • Przepis wart wypróbowania: "Wołowina w sosie winno-korzennym"

  • Wołowina duszona na sposób żmudzki

    Z fasolą i jabłkami.

  • Żeberka wieprzowe to doskonałe mięso, smakuje w różnych wcieleniach. Ja proponuje w sosie winnym

  • Z garnków świata: Szwecja

    Szwedzi dosypują cukier nawet do chleba, robią śledzie w słodkim sosie. Cukier i koperek to dwie podstawowe przyprawy.

  • Niesamowicie kremowe i delikatne

  • Sałatka z jajkiem

    Sycąca i bardzo smaczna

  • Z dużą szczyptą chili

  • Zdrowe przekąski z grilla

    ...niedoceniana przez nas, wołowina, będąca źródłem wielu substancji odżywczych. Mięso wołowe jest wskazane szczególnie dla kobiet ciężarnych, które mają wysokie zapotrzebowanie na żelazo. To jednak nie wszystko. Wołowina jest również źródłem wysokowartościowego białka, a także witamin z grupy B, cynku, magnezu, potasu czy L-karnityny, która stosowana jest powszechnie przy terapii otyłości i problemach...

  • Czas na mięcho! I to nie byle jakie bo na polędwiczkę wieprzową. Często po nią sięgam, ponieważ jest szybka w przygotowaniu i można ją zrobić na wiele sposobów. Dzisiaj to polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym. Danie jakże proste w wykonaniu, a zarazem pyszne! Do tego kopytka lub inne kluseczki i uczta gotowa. Aż mi ślinka cieknie :)

Artykuły na temat: wołowina w winnym sosie
  • Aromatyczna wołowina

    Soczysta wołowina z marynaty Składniki na 6-8 porcji: 1 kg wołowiny zrazowej, 10 dag słoniny, 1 pęczek włoszczyzny, 2-3 liście laurowe, sól, pieprz, 4 łyżki oleju. Na zalewę: 1 szklanka octu(...) ozdobioną kawałkami pomidorów i liśćmi sałaty. Winna wołowina z grzybami Składniki na 4-6 porcji: 80 dag wołowiny na gulasz, 15 dag wędzonego boczku, 2-3 ząbki czosnku, 1 por, 12 małych...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Sałatka z wołowiną i kalafiorem

    Kalafior oczyść, a następnie umyj go, podziel na średniej wielkości różyczki i ugotuj na półtwardo w posolonej wodzie (około 12 minut). Następnie osącz...

  • Kto z nas nie czeka na rozpoczęcie sezonu grillowego tylko po to, aby móc znów skosztować wyśmienitej karkówki z cebulką czy też krwistego bądź wypieczonego steku? Fot. 123RF/Picsel Należy jednak pamiętać o tym, iż nie tylko sam wyborny smak zapewnia wołowinie spektakularny sukces w świecie - ten wartościowy rodzaj mięsa to także zdrowie w każdym kęsie. Warto więc poświęcić nieco uwagi temu niezwykle cenionemu przez smakoszy i dietetyków gatunkowi mięsa. Wołowina warta majątek! Najdroższą...

  • Szalotka

    Ta bliska krewna cebuli dzięki swojemu lekko słodkiemu, łagodnemu smakowi i delikatnemu, orzeźwiającemu aromatowi wzbogaca smak wielu dań, sosów i sałatek.

  • Czy wyhodowanie mięsa w warunkach laboratoryjnych pomoże w rozwiązaniu problemu głodu na świecie? I czy to faktycznie jest mięso? Fot. 123RF/Picsel W poniedziałek dwóch ochotników wzięło udział w pierwszej, publicznej degustacji mięsa wyhodowanego od początku do końca w warunkach laboratoryjnych. Wyhodowane z macierzystych komórek mięśniowych kotlety podano w formie hamburgerów. Mięso powstało w laboratoriach uniwersytetu w Maastricht w Holandii. Zespół naukowców kierowany przez Marka Posta...

  • Dowiedz się, jak poskromić apetyt na słodkie

    ...gotowana wołowina, a także ser żółty, sok pomarańczowy, płatki ryżowe i pełnoziarniste pieczywo. Pij zamiast jeść Warto też pamiętać, że często głód mylimy z... pragnieniem. Gdy więc dopada cię...

  • W latach 90. ubiegłego wieku wybuchła epidemia choroby wściekłych krów i spożycie wołowiny drastycznie spadło. W zamian za nią na polskich stołach zagościł przede wszystkim drób oraz wieprzowina. Dopiero od niedawna wołowina z powrotem wraca do naszych łask. Dania z wołowiny to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. Wołowina rzadko gości na naszych stołach.   Fot. 123RF.COM/PICSELWołowina to samo zdrowie? Wołowina jest jednym z najbardziej wartościowych mięs pod względem niezbędnych...

  • Z Dalekiego Wschodu

    ...doprawić. Udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.  Wołowina z papryka i selerem Składniki na 4 porcje: 50 dag wołowiny, 4 chińskie grzyby mun, po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...