• Informacje na temat:

    wołowina krzyżowa

Przepisy na temat: wołowina krzyżowa
  • Wołowina po burgundzku - Maciej Kuroń

    ...1 kg wołowiny - rozbratel lub pierwsza krzyżowa; 200 g pokrojonej w paseczki szynki wędzonej; 500 g małych ziemniaków; 100 ml brandy;

  • Przepis wart wypróbowania: "Pyszna wołowina"

  • Zrazy zawijane - klasyczne danie polskiej kuchni

    To danie jest w stanie zawojować każdego. Zrazy zawijane z ogórkiem i boczkiem zachwycają smakiem i miękkością. Do ich przygotowania wystarcza chęci i... cierpliwość, gdyż wołowina musi mieć czas, by dobrze zmiękła.

  • Smaczny pomysł na "Wołowina ze szparagówką"

  • Zdrowe i dobrej jakości mięso na grill

    ...to zmieniać. Dobrze przyrządzona wysokiej jakości wołowina jest źródłem wielu istotnych składników odżywczych: żelaza, witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, cynku czy zbawiennej w chorobach...

  • Przepyszny smak wołowego mięsa.

  • Majówkowe grillowanie – zaskocz swoich gości

    Majówka to często pierwszy moment w roku, kiedy możemy rozkoszować się ciepłymi, coraz dłuższymi dniami i błogim lenistwem. Dla wielu z nas obowiązkowym punktem majówki jest spotkanie z przyjaciółmi przy grillu. To dobra okazja do wykorzystania nowych przepisów, które zaskoczą naszych gości i będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dań z rusztu.

  • Miękka i soczysta wołowina.

  • Roladki śląskie

    Składniki na 4 porcje: - 60 dag wołowiny zrazowej (np. ligawa górna lub krzyżowa górna), - 10 dag boczku wędzonego, - 1 cebula, - 1 kwaszony ogórek, - 5-6 suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików), - pół szklanki śmietany, - 2 łyżki francuskiej musztardy, - 2-3 oleju, - sól, - pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby namocz w szklance wody, następnie ugotuj do miękkości. Wołowinę...

  • Jeżeli zastanawiacie się jakie mięso przygotować na obiad, to dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pieczoną wołowinę. Mięso według tego przepisu wychodzi miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne.

Artykuły na temat: wołowina krzyżowa
  • Na pomoc niedoczynnej tarczycy

    Możesz zrobić dla niej więcej niż tylko przyjmować leki normujące poziom hormonów.

  • Czy wyhodowanie mięsa w warunkach laboratoryjnych pomoże w rozwiązaniu problemu głodu na świecie? I czy to faktycznie jest mięso? Fot. 123RF/Picsel W poniedziałek dwóch ochotników wzięło udział w pierwszej, publicznej degustacji mięsa wyhodowanego od początku do końca w warunkach laboratoryjnych. Wyhodowane z macierzystych komórek mięśniowych kotlety podano w formie hamburgerów. Mięso powstało w laboratoriach uniwersytetu w Maastricht w Holandii. Zespół naukowców kierowany przez Marka Posta...

  • Antidotum dla wątroby

    Zadbaj o prawidłowe trawienie tłuszczu.

  • W latach 90. ubiegłego wieku wybuchła epidemia choroby wściekłych krów i spożycie wołowiny drastycznie spadło. W zamian za nią na polskich stołach zagościł przede wszystkim drób oraz wieprzowina. Dopiero od niedawna wołowina z powrotem wraca do naszych łask. Dania z wołowiny to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. Wołowina rzadko gości na naszych stołach.   Fot. 123RF.COM/PICSELWołowina to samo zdrowie? Wołowina jest jednym z najbardziej wartościowych mięs pod względem niezbędnych...

  • Dieta a skóra, czyli czym wzmacniać skórę od środka

    ..., sardynki, makrele), a także surowym mięsie (kurczak, wołowina). Sięgaj również po orzeszki ziemne i olej rzepakowy. Bogate w ten składnik Q10 są również czarna porzeczka, truskawki oraz marchew...

  • Kto z nas nie czeka na rozpoczęcie sezonu grillowego tylko po to, aby móc znów skosztować wyśmienitej karkówki z cebulką czy też krwistego bądź wypieczonego steku? Fot. 123RF/Picsel Należy jednak pamiętać o tym, iż nie tylko sam wyborny smak zapewnia wołowinie spektakularny sukces w świecie - ten wartościowy rodzaj mięsa to także zdrowie w każdym kęsie. Warto więc poświęcić nieco uwagi temu niezwykle cenionemu przez smakoszy i dietetyków gatunkowi mięsa. Wołowina warta majątek! Najdroższą...

  • Dieta SCD: Dieta Specyficznych Węglowodanów

    ..., wołowina, świeże ryby, jajka, jagnięcina, kurczak, indyk, owoce morza, cielęcina. Warzywa: (w pierwszej kolejności tylko gotowane, natomiast surowe dopiero wówczas, gdy wszystkie warzywa po obróbce...

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Fot. 123RF/Picsel Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować się świeżością oraz wyglądem mięsa. Dobrej jakości surowe mięso...

  • Ciąża w dobrej formie

    ...przyszłej mamie może grozić anemia. Najprostsze sposoby - Trzy razy w tygodniu na stole powinno gościć czerwone mięso (wołowina, cielęcina, wieprzowina). To w nim jest najwięcej żelaza. Sporo tego...

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Wołowinę można przyrządzić tak, by wszystkim smakowała.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować...