• Informacje na temat:

    wołowe na parze

Przepisy na temat: wołowe na parze
  • Pięć przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków

    Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły Sposób przygotowania 1.  Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego(...) miksującego. 4.  Dodać oliwę i boczek, dusić 7 min/120°C/obr. 1. 5.  Dodać policzki wołowe, czerwone wino, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, sos Worcestershire i 1 łyżeczkę pieprzu, gotować 30 min/100

  • Przekąska na Sylwestra w mniej niż 15 minut

    ...pomidorki koktajlowe. Składnikiem bazowym będą tu oczywiście kabanosy - my polecamy zwłaszcza francuskie kabanosy Sokołów z wędzonego, parzonego i suszonego mięsa wieprzowo-wołowego. Co ciekawe, można...

  • Pulpety lub kotlety mielone (po 12. miesiącu)

    ...pulpeciki gotowane na parze. Zamiast dodawać do mięsa sztucznych przypraw wzmacniających smak, proponuję użyć świeżej natki pietruszki i warzyw z bulionu. Tak przyprawione mięso będzie smaczne zarówno smażone na styl kotletów mielonych jak i ugotowane na parze.   Składniki: 1/2 kg mięsa (wołowego, wieprzowego, cielęciny lub z indyka - do wyboru :-) ) pół pęczka natki pietruszki ugotowane warzywa...

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    Śródziemnomorskie burgery wołowe Wszyscy uwielbiamy burgery, a można je jeść również na diecie. Jeśli do mięsa dodamy startą cebulę i cukinię, burgery wydadzą się znacznie większe, a zyskają tylko(...) 4 porcje: 1 mała cukinia 1 średnia cebula 400 g chudej mielonej polędwicy wołowej 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka pasty...

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej sprawia, że trudno się jej oprzeć.

  • Kolacje z pięciu stron świata

    Kolacja we francuskim stylu Tournedos a la rossini Składniki: - 400 g polędwicy wołowej, - 100 g wątróbki gęsiej, - sos pieczeniowy lub sos demiglace, - 20 g pasty z trufli, - 200(...) g kuwertury do dekoracji Przygotowanie: Czekoladę połamać na kawałki, razem z masłem włożyć do małego rondelka i nieustannie mieszając stopić na małym ogniu (można to zrobić również na parze). Odstawić do...

Artykuły na temat: wołowe na parze
  • Anemia to nie tylko skutek złej diety

    Jesteś zdziwiona, gdy słyszysz od lekarza, że masz anemię. Czy to możliwe, że popełniasz aż takie błędy dietetyczne? Niekoniecznie. Niedokrwistość nie musi iść w parze ze złą dietą. Może pojawić się, gdy jesteś w ciąży albo towarzyszyć innej chorobie.

  • Typowo polskie danie, które na pewno gości bardzo często na niejednym stole. Składniki: - 700 g rostbefu lub zrazowego- mięso wołowe - 200 g boczku wędzonego - 200 g cebuli - 50g musztardy sarepskiej - 200g ogórków kiszonych - 10 g mąki do oprószenia zrazów - 60 g tłuszczu - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 łyzki majeranku - 5 ziaren pieprzu - 1 liść laurowy - 1/2 szklanki śmietany - 2 kostki pieczeniowe Knorr - mięsne Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na płaty grubości ok. 1...

  • Majeranek – przyprawa o działaniu leczniczym

    Coraz chętniej sięgamy po tak zwane babcine metody na zdrowie. Jedną z chętniej przez nie stosowaną była maść majerankowa. Nasze babki przygotowywały ją na bazie tłuszczu wołowego. Dziś mamy wybór...

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Trzy ważne zasady żywienia w ciąży

    ...jadłospisu jeszcze jedną przekąskę. Może to być ryba gotowana na parze z kaszą gryczaną i surówką z marchewki, albo pożywna sałatka z dodatkiem kurczaka. Nie dopuść do anemii Jedną z częstych...

  • Ciasto parzone przekładane kremem czekoladowym. Ciasto250 ml wody225 g masła170 g mąki pszennejszczypta soli220 g orzechów laskowych 5 jaj Krem100 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej czekolady500 g serka mascarpone Ganache100 ml śmietany 30%100 g mlecznej czekolady Ozdoby50 g gorzkiej czekoladyzłote ozdoby cukrowe Złożeniekakao naturalne CiastoZagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i...

  • Gdzie te czerwone

    ...zaburzenia nastroju. A wszystko przez zbyt małą zawartość hemoglobiny w krwinkach czerwonych, która często idzie w parze z ich obniżoną liczebnością! Hemoglobina to białko nadające czerwoną barwę krwi(...) w tygodniu jadają mięso, szczególnie wołowe, ryby i owoce morza, wątróbkę oraz jaja, nie powinno być z tym problemu, bo żelazo z pokarmów odzwierzęcych jest dobrze przyswajalne. Znacznie trudniej...

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...

  • Szczupła i zdrowa dzięki dobrym tłuszczom

    ...metabolizmu i chronią przed insulinoopornością. Zwykle nam ich brakuje, bo jemy złe tłuszcze. Na dodatek omega-3 występują w parze z kwasami omega-6. Gdy tych drugich jest za dużo, utrudniają one(...) drobiowych, tłuszcz stanowi aż jedną piątą! Wybieraj wędliny z niemielonego mięsa, których skład jesteś w stanie ocenić "na oko". Rzadziej wybieraj wieprzowinę, częściej drób i chude mięso wołowe. Dla...

  • Redakcja Smakera oraz ekpia telewizyjna INTERIA.TV odwiedziły Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Mangha, by zgłębić tajniki parzenia herbaty po japońsku. Fot. 123RF/Picsel Jest to pierwszy odcinek nowego cyklu Kamera Smakera, w ramach którego będziemy odwiedzać różne miejsca w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. W najbliższym czasie dowiecie się, jak powstają najsmaczniejsze cupcake'i w Krakowie oraz gdzie warto wybrać się na duże jasne z pianką. Zapraszamy do oglądania!