• Informacje na temat:

    włoskie przystawki ze szpinakiem

Przepisy na temat: włoskie przystawki ze szpinakiem
  • Egzotyczne warzywo: Karczoch

    Karczochy zaraz po pomidorach są drugim ulubionym warzywem kuchni włoskiej. U nas są mało znane, choć już łatwo je kupić.

  • Niedźwiedzia specjalność

    ..., włoskie erba orsina). Z kolei angielska nazwa ramsons wywodzi się z anglo-saksońskiego hramsa, czyli, hmm?"śmierdziołek". Zawiniły anglo-saksońskie gusta: mleko i masło pochodzące od krów...

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...greckiej kuchni ser - mizithra - miękki, przypominający nasz wiejski ser biały. Je się go albo taki, jaki jest, albo dodany do farszu, np.razem ze szpinakiem. Powstaje zarówno z mleka owczego jak i koziego...

Artykuły na temat: włoskie przystawki ze szpinakiem
  • Potrawy wloskie czyli menu weselne

    ...jednak po kolei. Antipasti: czyli przystawki: 1. Tacchino e rugola .  Do menu wkradl sie blad. Chodzi o salate rucola lub po polsku rokole. Bylo to bardzo dobre. Cieniutkie plastry indyka z malymi(...) kolor i tez sa miekkie wbija sie jajka i razem przesmaza. Duzo ostrej papryki. I tak zakonczylismy jesc przystawki. Caly czas popijamy czym kto lubi. Woda, winem bialym lub czerwonym. Nie ma regul...

  • Szpinak, jakiego nie jadłaś

    Jeśli uważasz, że dania ze szpinakiem są mdłe, to znaczy, że nie próbowałaś dobrze przyrządzonego!

  • Południowy Tyrol: Całkiem inne Włochy

    ..."Południowy Tyrol. Inne Włochy" - takim hasłem reklamuje się ten region. Faktycznie na każdym kroku - zaczynając od podwójnych nazw miejscowości i ich ulic - mieszają się tu niemieckie i włoskie(...) - kluseczki podawane najczęściej ze szpinakiem, käseknödel - knedle z masłem i parmezanem, szpinakiem lub speckiem, schlützkrapfen - delikatne pierożki ravioli, a na deser obowiązkowo apfelstudel...

  • Katarzyna Bosacka: Żadna ze mnie dama

    ...rodzinie w Kanadzie? - Wszystko: potrawy włoskie, chińskie, meksykańskie, japońskie, ale najczęściej polskie. Ponieważ w Ottawie jestem ambasadorową, promuję polskie jedzenie. Nakręciłam się na nowoczesną polską kuchnię. Robię na przykład kolorowe pierogi - barwię je szpinakiem, kurkumą, buraczkami albo kakao. Gotuję dużo zup - uwielbiamy dwukolorowy krem pietruszkowy z białego korzenia...

  • Aromatyczne pomarańcze

    ..., wymieszaj pokrojone pomarańcze i orzechy włoskie z kuskusem. Na obiad lub lunch Na przystawkę można podać pomarańcze z serem pleśniowym: pasuje zarówno valbon, jak i rokpol. Dobrym pomysłem jest podanie smażonej wątróbki cielęcej z brokułami, szpinakiem i właśnie pomarańczami. W przypadku serwowania wątróbek, pomarańcze zastępują tak popularne w kuchni polskiej jabłka. W towarzystwie mięsa...