• Informacje na temat:

    włoskie makarony rodzaje

Przepisy na temat: włoskie makarony rodzaje
  • Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

    Wprost przepadasz za włoskimi smakami? Aromatyczne sosy, delikatne pasty, soczyste warzywa, wyśmienite pizze czy zachwycające swoimi kształtami i kolorami makarony – tak w kilku słowach można opisać(...) było smaczne jak u włoskiej Mammy. Do dzieła!

  • Święta po włosku

    ...uszka w barszczu znajduje się makaron. Jeśli chcemy w święta naśladować Włochów, lub uraczyć znajomych znakomitą pastą w sylwestra lub Nowy Rok, musimy nie tylko znać jej rodzaje, ale również wiedzieć z jakim sosem ją podać. Makarony długie i wąskie Spaghetti - te długie cienkie nitki znane są wszystkim miłośnikom sosu bolońskiego, neapolitańskiego i carbonara. W śród makaronów z tej samej...

  • Zboże smakuje i inspiruje

    ...i warzywami, produkty zbożowe powinny stanowić podstawę naszego jadłospisu. Co kryją w sobie te małe ziarenka, z których powstają sprężyste makarony, pachnące chleby, smaczne kasze, i płatki śniadaniowe?

  • Makaron po polsku

    Włosi znają niezliczone rodzaje makaronów, a dania które z nich przyrządzają są słynne na cały świat. Ale w kuchni polskiej makaron również ma swoje miejsce - potrafimy przyrządzać go według receptur, o jakich Włochom nawet się nie śniło!

  • Szyfr złamany

    ...włoskiego słowa conchiglia, oznaczającego morskie muszle. Makaron ten można kupić w zwykłej odmianie z mąki durum, ale również kolorowych (jako barwniki używa się wyciągu z pomidorów, atramentu z mątwy(...) robione z mąki i jajek, jak tradycyjne, świeże makarony. Z czasem zaczęły się pojawiać regionalne wersje gnocchi z dodatkiem ziemniaków, kaszy manny czy polenty. Dzisiaj można spotkać również lżejsze...

  • ​Prawdziwy włoski makaron z durum

    ...- Semolina ma dużo wartości odżywczych i witamin, dlatego włoskie makarony są dużo bardziej wartościowe. Poza tym nie są zasuszane. Taki makaron wystarczy wrzucić do wrzącej wody na dwie minuty i już(...). Prawdziwe włoskie makarony robi się z wody, świeżych jaj i mąki z pszenicy durum. Jest ich kilka rodzajów, m.in. pappardelle, fusilli, tagliatelle, gigli, linguine oraz penne. Nie ma problemów z jego...

  • Kuchnia chorwacka

    ...z ryb, homarów, krewetek małży ( najlepiej z Lipskiego kanału ), np. zupy rybne, gulasz rybny, ryż z owocami morza ( rižot ). Popularna jest również maništra, powstała na wzór włoskiego minestrone(...) w grzyby. Kuchnia Zagrzebia oferuje bardzo dobry kotlet cielęcy z serem oraz pieczenie, gulasze i makarony. W Međimurju obowiązkowo należy skosztować indyka ze słoniną lub kiszkę oraz przystawek...

Artykuły na temat: włoskie makarony rodzaje
  • Anna Mucha: Włoskie życie ze smakiem

    ...dla klienta. Jako że veni, vidi, edi, pozwoliłam sobie podzielić rozdział o jedzeniu tak, jak podzielone jest typowe włoskie menu. Antipasti, primi piati - la pasta, secondi piati - il carne, il(...) kilka miesięcy w liściach dębu. Podaje się go tu po prostu sauté, ale też z miodem. W Pienzy odbywa się nawet festiwal serów - fiera del cacio. Poza serami miejscową chlubą są świetne makarony...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Makarony niebanalnie

    ...pastę. Rozróżnia się przy tym kilkadziesiąt jej rodzajów. Tagliatelle - wstążki, farfalle - kokardki, fusilli - świderki oraz nitki linguini,żeby wspomnieć niektóre bardziej wymyślne. Włoskie nazwy...

  • Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Fot. 123RF/Picsel Jej jakość zależy od wielu czynników - gatunku oliwek, pory ich zebrania, szybkiego rozpoczęcia produkcji, i odpowiedniego przeprowadzenia procesu wyciskania. Naturalnie znaczy najlepiej Oliwa Virgen (naturalna) to najlepszy i najmniej przetworzony gatunek. Otrzymywana jest z...

  • Gotuj razem z Sophią Loren

    Przedstawiamy 5 przepisów z książki "W kuchni z miłością. Najlepsze włoskie przepisy Sophii Loren", w której znajdziesz ponad 300 przepisów na przystawki, zupy, makarony, mięsa, ryby, warzywa i desery.

  • Zabieramy Was w kulinarną podróż po Półwyspie Apenińskim - krainie, gdzie znajdziemy najlepsze makarony, pomidory oraz wina. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia włoska przeszła przemianę w średniowieczu, kiedy to zrezygnowano z jadania tak dużej ilości mięsa, na rzecz zdrowych ryb i warzyw. Świat, o potrawach z Półwyspu Apenińskiego, usłyszał w XVI wieku za czasów Katarzyny Medici, której kucharze zasłynęli na salonach francuskich, pozwalając tym samym na to by uczeń przerósł mistrza. Na przełomie XIX...

  • Muszelki, nitki, uszka

    Suszone makarony, robione z mąki otrzymywanej z twardej pszenicy durum i wody, pochodzą z południa Włoch. Specjalność północy? Pasta fresca, świeży makaron jajeczny ze zwykłej mąki pszennej. Makaron na zimno z cukinią i mozzarellą Wrzuć makaron do wrzątku na 6-8 minut, ugotuj al dente. Odcedź, opłucz zimną wodą, przełóż do miski. Wymieszaj sok z cytryny z octem balsamicznym, cebulą, czosnkiem...

  • Siostra Salomea fantastycznie gotuje. Uwielbiam jej kuchnię! Siostra Anastazja FDC O makaronach wiemy prawie wszystko. Każdy przecież od czasu do czasu gotuje spaghetti, penne, świderki czy łazanki. Ale czy rzeczywiście jesteśmy takimi specjalistami? Nikt nie wie o makaronach tyle co Włosi. I to właśnie w słonecznej Italii, w przepięknym miasteczku Grottaferrata, położonym niedaleko Rzymu, Siostra Salomea przez wiele lat zgłębiała tajniki odpowiedniego przygotowywania makaronów. Dania z...

  • Południowy Tyrol: Całkiem inne Włochy

    ...- autor 75 przepisów na włoskie makarony, specjalizujący się w ravioli. Ten kulinarny wizjoner podał nam między innymi pierożki z nadzieniem szpinakowym i kapustą, chleb nasączony sokiem z buraków(...)"Południowy Tyrol. Inne Włochy" - takim hasłem reklamuje się ten region. Faktycznie na każdym kroku - zaczynając od podwójnych nazw miejscowości i ich ulic - mieszają się tu niemieckie i włoskie...

  • Sportowcy, na co dzień wydatkujący więcej energii niż przeciętny człowiek, mają większe zapotrzebowanie na węglowodany, które tę energię dostarczają. Fot. 123RF Organizm osoby uprawiającej sport wyczynowo przystosowany jest do gromadzenia większych zapasów glikogenu, który w czasie wysiłku rozkłada się do węglowodanów. Są one bezpośrednim źródłem energii, a ich dobre źródło stanowią makarony. Nie da się ukryć, że zdaniem większości dietetyków, węglowodany są najważniejszym źródłem energii...