• Informacje na temat:

    witaminy w mirabelkach

Przepisy na temat: witaminy w mirabelkach
  • jesienią i zimą przydają się przetwory z nadwyżką witaminy C i witamin z grupy B (plus mnóstwa minerałów) przepis 2 w 1 : konfitura i mus do deserów, 6 słoiczków 150/180ml.

  • gruszka dodaje słodyczy tak bogatej w witaminy żurawinie - przepyszny wzmacniający dodatek do ...wszystkiego :) przepis na 8 słoiczków 150/220 ml, w tym 1 pysznego delikatnego sosu

  • Kompot z mirabelek jest smacznym i orzeźwiającym dodatkiem do obiadu.

  • Najbardziej znana odmiana mirabelek jest w kolorze żółtym,ja mam mirabelki czerwone,z których wychodzi równie pyszny kompocik:)

  • Z ostatnich w tym sezonie owocków, musiałam zrobić ten kwaskowaty dżemik. Dodaję go to słodkich tortów, by zrównoważyć smak.

  • Bardzo lubię ciasto droźdżowe. Zwłaszcza,że wychodzi za każdym razem:) Dlatego często wykorzystuje je do wypieków. Tym razem zdecydowałam się na bułki:)

  • Mirabelki zawsze kojarzyły mi się z którymś z opowiadań Astrid Lindgren, z ciepłem, domem i tajemnicą. Sama nazwa ma coś w sobie. A właściwie zaraz zerknę, (łac.) mirabilis, mirabilis...no, właśnie: "cudowny, osobliwy".

  • Dżem z mirabelek z dodatkiem ziarenek wanilii jest rewelacyjny. Wspaniały dodatek do deserów lub ciasteczek.

  • Jest milion pomysłów na ciasta bez pieczenia ja proponuję sernik z mirabelkami lub jak ktoś woli mogą być inne owoce. Robi się bardzo szybko i jest pyszne na upale dni.

  • Wypróbowany przepis na "Dżem z mirabelek"

Artykuły na temat: witaminy w mirabelkach
  • Poznaj wszystkie powody, dla których warto jeść mirabelki

    ...i minerałów. Kryją one w sobie witaminy A, C, B oraz E, a także potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo.  Dzięki potężnej ilości składników odżywczych regularne spożywanie tych owoców polepsza wygląd i kondycję(...) zarazem obniżyć poziom złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i zawału. ***Zobacz także*** Obecne w mirabelkach kwasy jabłkowy i cytrynowy...

  • Mrożonki to dobre rozwiązanie nie tylko dla osób żyjących w ciągłym pośpiechu, ale dla każdego, kto dba o zdrowy tryb życia. Pozwalają nam szybko przyrządzić smaczny obiad, są tanie i wartościowe pod względem odżywczym. Fot. 123RF/Picsel Odpowiednio zamrożone i przechowywane warzywa i owoce to świetne źródło witamin w okresie zimowym. Zamrożona żywność nie traci wartości odżywczych, dzięki niskiej temperaturze przechowywania zahamowany zostaje proces jełczenia tłuszczów, a drobnoustroje nie...

  • Wrzesień na talerzu

    O każdej porze roku warto korzystać ze świeżych warzyw i owoców, one obfitują w witaminy, składniki mineralne i kluczowy dla dobrego metabolizmu błonnik. W miesiącach zimowych musimy ratować się przetworami, mrożonkami, kiszonkami czy suszonymi owocami, ale wrzesień nie nastręcza trudności w dotarciu do świeżych warzyw i owoców. Oferta dziewiątego miesiąca roku jest wyjątkowo szczodra. Mamy...

  • Ta odmiana śliwek bywa niedoceniana przez wiele osób. Tymczasem okazuje się, że mirabelki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Jeszcze kilkadziesiąt lat temu mirabelki rosły niemal na każdym, wiejskim podwórku. Nie brakowało ich także w sadach. Z biegiem lat straciły na popularności i zostały wyparte przez inne drzewa owocowe. W ostatnim czasie trend ten się odwrócił, a te małe, złociste owoce ponownie wracają do łask. Warto wiedzieć, że chociaż wyglądają...

  • Komu jakie śliwki

    .... Dostarczą też witamin z grupy B, które wpływają kojąco na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie.  Zaleca się je osobom żyjącym w pośpiechu, stresie, także uczniom i studentom. Zawarte w śliwkach witaminy...

  • Za oknem zimno, wokół wszyscy kaszlą, kichają i zarażają wirusami. W tym czasie niezwykle ważna jest zbilansowana dieta, pełna witamin i składników odżywczych. To się naprawdę opłaci! Warto nie poddawać się i mimo, że półki w warzywniaku stają się coraz uboższe, włączać do diety produkty, które dostarczą nam witamin i składników mineralnych. Co więcej, okazuje się, jest co najmniej kilka sposobów na wprowadzenie do naszego menu produktów bogatych w składniki mineralne, a przyrządzone na ich...

  • Śliwkowa moc

    W wszystkich śliwkach znajdziemy witaminy A, B oraz E, a także substancje takie jak magnez, wapń, fosfor, żelazo i potas. Ciemne odmiany owoców są bogate w przeciwutleniacze, które działają przeciwmiażdżycowo. Znane są z tego, że relaksują i poprawiają humor. Działają też moczopędnie i zapobiegają anemii. Świetne na trawienie Największą sławę przyniósł śliwkom pozytywny wpływ na trawienie. Są...

  • Mikroodżywianie - makrozdrowie!Wszyscy chcemy odżywiać się prawidłowo, ale nie jest takie proste. Gubimy się w natłoku informacji i teorii bombardujących nas ze wszystkich stron, często wzajemnie ze sobą sprzecznych. Na szczęście trzymamy właśnie w ręku znakomity przewodnik, który pomoże nam w zrozumieniu istoty problemu. Doktor Alain Triaire zgromadził w czasie swojej 30-letniej praktyki niezliczone dowody potwierdzające zasadnicze znaczenie diety w rozwoju niezliczonych chorób z nowotworami...

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    ...witaminy. Po pokrojeniu lub rozdrobnieniu owoce natychmiast gotuj, by nie stracić witamin. Nie używaj naczyń miedzianych i mosiężnych. Słoiki powinny być starannie umyte i osuszone, najlepiej...

  • Jedna trzecia aktywnych zawodowo Polaków je w pracy posiłek. Joanna Koroniewska zapytała pracowników biura w Warszawie, co jedzą w czasie pracy. Od specjalistów dowiemy się też, co należy jeść na drugie śniadanie. Joanna Koroniewska zapytała o to, co powinniśmy jeść w pracy. Jeśli jemy coś w pracy, to najczęściej jest to drugie śniadanie. Aktorka Joanna Koroniewska zapytała pracowników jednego z warszawskich biurowców o ich drugie śniadania. Oto, co znalazła na ich biurkach: - kanapkę z...