• Informacje na temat:

    wiśnie smażone

Przepisy na temat: wiśnie smażone
  • Czereśnie i wiśnie w czerwonym winie

    Owoce umyj, osusz i wydryluj. Zasyp je cukrem z przyprawami i skórkami cytrusowymi.

  • Pyszny dodatek do ciast, raczej dla dorosłych ;)

  • Polędwiczki myjemy i oczyszczamy z błon. Kroimy w plastry o grubości 1,5 cm, które lekko rozbijamy dłonią. Oprószamy solą, pieprzem i estragonem. Obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Dolewamy wiśniówkę i mieszając odparowujemy. Wlewamy wywar drobiowy i gotujemy 10 minut. Wsypujemy wiśnie, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, ew. śmietaną. Podajemy z ryżem lub makaronem...

  • Wiśnie z cebulą i tymiankiem

  • Tortille z kurczakiem, sałatą i żurawiną

    Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, osusz, pokrój w cienkie paski. Zanurz w marynacie przygotowanej z soku z limonki, sosu sojowego, przyprawy do gyrosa, soli i pieprzu. Odstaw na 30 minut do lodówki. Smaż z pokrojoną drobno cebulą.  2. Sałaty i parmezan wymieszaj. Na maśle podsmaż żurawinę i wiśnie z miodem, dodaj cynamon i imbir, smaż jeszcze chwilę.  3. Tortille podgrzej na patelni, układaj...

  • Suszone wiśnie to idealny dodatek do ciast np. sernika (szczególnie dla osób, które nie przepadają za rodzynkami). Suszone wiśnie świetnie też smakują w musli. Polecam:)

  • Naleśniki i placuszki

    Z sosem wiśniowym Sposób przygotowania 1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i cukier puder. Dodaj jajka, mleko i roztopione masło. Zmiksuj, odstaw. Smaż placki.  2. Wiśnie gotuj około 10 minut na małym ogniu z winem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Placki układaj na talerzu i polej sosem. W pomarańczach i z granatem 1. Składniki ciasta miksuj przez...

  • czyli rarytas, którego nie kupisz w sklepie. No dobrze, można czasem znaleźć w sklepach suszone wiśnie, ale zawsze są one dosładzane. NASZE wiśnie są po prostu suszonymi wiśniami, bez dodatku cukru i bez żadnego zająknięcia możemy powiedzieć, że to najzdrowsze i najsmaczniejsze bakalie pod słońcem.

  • Racuchy z owocami

    ..., mak i mleko. Zmiksuj. Gruszki umyj, obierz, grubo zetrzyj i od razu dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Miseczkę z ciastem przykryj folią i odstaw do lodówki na około 30 minut.  2. Wiśnie włóż do...

  • Może być jako deser, lub wspaniały dodatek do lodów lub gofrów.

Artykuły na temat: wiśnie smażone
  • Trzy razy wiśnie

    Sprawdź, jak wykorzystać wiśnie w kuchni.

  • ​Chcesz lepiej sypiać? Zmień dietę

    Poprawić jakość snu możemy na wiele sposobów. Jednym z nim jest odpowiedni jadłospis, którego kluczowy element stanowi kolacja. Jeśli chcemy lepiej sypiać, wieczorami powinniśmy jadać zupy, gotowane mięso i warzywa. Potrawy smażone do z kolei prosta droga do tego, żeby mieć ciężką noc.

  • Pączki z ryżu

    Orzechy i wiśnie grubo posiekaj. Rodzynki opłucz na sitku, osusz, skrop rumem i odstaw na godzinę, aby przeszły smakiem alkoholu. Mleko zagotuj z solą...

  • Malinowe przetwory

    ...długie smażenie powoduje karmelizację cukru - dżem ciemnieje i gorzknieje. Konfitura , czyli owoce smażone w gęstym syropie. Najczęściej konfitury robi się z malin, truskawek, moreli i owoców dzikiej róży. Aby równomiernie się smażyły, dobrze jest od czasu do czasu potrząsnąć rondlem. Owoce w konfiturze powinny być szkliste, jednak nie mogą się rozpadać. Uwaga, wiśnie możesz smażyć z pestkami...

  • Ratunek dla bolących stawów

    ...z brokułów zapobiega starzeniu się chrząstki. Do każdego posiłku dodawaj jedno z tych warzyw. Owoce bogate w witaminę C To m.in. truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, porzeczki, jabłka, cytrusy(...) niekorzystne zmiany w mazi stawowej. Czego unikać? Tłuszcz zwierzęcy i alkohol utrudniają wchłanianie białek. Czerwone mięso, olej słonecznikowy i kukurydziany, słodycze, fast foody, potrawy smażone...

  • Trądzik różowaty

    ...ścianki naczyń i zmniejszą rumień. Wzmocnij naczynka i sprężystość skóry Codziennie sięgaj po owoce  i warzywa. Jedz przynajmniej pół kilograma dziennie - W witaminę C obfitują, wiśnie, czereśnie(...) morskie. Najzdrowsze są przyrządzane na parze lub w piekarniku. Smażone, konserwowe i wędzone mają znacznie mniej właściwości zdrowotnych. Sporo kwasów omega-3 zawierają również tłoczone na zimno oleje...

  • Kuskus z kurczakiem i pigwą

    Mięso pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oliwie. Dodaj pokrojone morele, pigwę i wiśnie. Dodaj mięso i smaż na średnim ogniu. Zetrzyj skórkę z cytrusów. Zagotuj kuskus w wodzie z dodatkiem szafranu, wymieszaj i wyłącz ogień, przykryj na 5 minut. Posiekaj natkę i dopraw mięso. Dodaj skórkę i sok z cytrusów. Smaż, aż owoce zrobią się miękkie. Dodaj kuskus i natkę.

  • Sposoby na udane przetwory

    Do sporządzenia konfitur najlepsze są: wiśnie, truskawki, poziomki, agrest, maliny, czarna porzeczka, śliwki i morele. Na 1 kg owoców stosuje się 1 kg cukru. Owoce po myciu trzeba bardzo dobrze osuszyć. Nawet wilgotne będą rozcieńczały syrop cukrowy. By syrop był dobry, gotuj 1 kg cukru z 1/2 l wody. Jest gotowy, gdy się ciągnie. Owoce z syropem smaży się kilka minut. Pozostawia do ostygnięcia...

  • Co jeść, by ochronić trzustkę?

    ...wiśnie, winogrona i borówki, które dzięki zawartości przeciwutleniaczy i alkoholu perillylowego, zapobiegają rozwojowi raka trzustki. Czerwone winogrona są bogactwem resweratrolu - znakomitego...

  • Sprytne patenty na przetwory

    ...rozpadać. Wiśnie możesz smażyć z pestkami, ale nakłuj je szpilką.  Przeznaczony na konfiturę arcydzięgiel zachowa piękny zielony kolor, jeśli po obgotowaniu, a przed smażeniem, włożysz go na godzinę...