• Informacje na temat:

    wiosna na talerzu

Przepisy na temat: wiosna na talerzu
  • Wiosna na talerzu - przepisy na lekkie dania

    Wraz z nadejściem wiosny zmieniają się nasze preferencje kulinarne. Ciepłe i sycące potrawy zastępujemy lekkimi i kolorowymi daniami, w których dominują świeże warzywa. W sezonie wiosennym idealnie sprawdzą się proste i pożywne sałatki. Co jeszcze powinno trafić na nasze stoły? Sprawdźcie nasze menu.

  • Wiosna na talerzu

    Dłuższe dni, więcej słońca na dworze, a w nas coraz więcej energii. To niewątpliwe oznaki wiosny, na którą tak czekaliśmy. Kochamy ją za radość i lekkość, jaką ze sobą niesie – mamy więcej ochoty na to, by być aktywnymi, zdejmujemy ciepłe warstwy ubrań, uśmiechamy się coraz szerzej. Wraz z wiosną mamy też zwykle ochotę na zmianę diety. Oczywiście na lżejszą! Doskonałym pomysłem, aby to postanowienie zrealizować, jest wprowadzenie sałatek na nasze talerze. Na słodko lub wytrawnie. Ze świeżymi,...

  • Wiosna na talerzu

    Po długiej zimie z utęsknieniem czekamy nie tylko na ciepłe promienie słońca i pąki na drzewach, lecz także na… powiew wiosny w naszym menu. Kulinarna wiosna to lekkość, kolory przyrody, wyjątkowe smaki i aromaty. Najpiękniejsza pora roku w kuchni może pojawić się w każdej chwili – to takie proste!

  • Wiosna na talerzu – jedz szparagi!

    Maj i czerwiec to miesiące, kiedy na naszych stołach królują eleganckie szparagi. Apetyczne pęczki na okolicznych bazarach możemy spotkać w wersji białej, zielonej lub fioletowej. Jak przygotować smakowite potrawy z ich wykorzystaniem? Przedstawiamy kilka typowo wiosennych propozycji.

  • Wiosna na talerzu – przepis na wegetariańską sałatkę

    Z nadejściem wiosny nabieramy ochoty na lekkie i pożywne dania, dlatego dobrym pomysłem na posiłek jest prosta w wykonaniu sałatka z plastrami wegetariańskimi. Taka propozycja sprawdzi się jako drugie śniadanie lub lunch do pracy, a dzięki dodatkowi w postaci makaronu, nasyci i doda energii na dłuższy czas. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z plastrami wegetariańskimi.

  • Adżapsandali, czyli gruziński chaos na talerzu

    Wiosna to idealny czas na to, aby w naszej codziennej diecie zagościły warzywa. Są nie tylko smaczne, ale stanowią także źródło wielu niezbędnych dla organizmu witamin. Przykładem dania obiadowego, w którym odgrywają główną rolę, jest gruzińskie adżapsandali, zwane również chaosem na talerzu. Jak je przyrządzić?

  • To szparagi czynią wiosnę na talerzu

    Wiosną chcemy świeżości, koloru i lekkości na talerzu. Szukamy wiosennej potrawy, smacznej i zdrowej? Spróbujmy zatem sałatki z quinoi i zielonych szparagów.

  • Szczaw – doskonały wybór na wiosnę

    Majowe owoce i warzywa kuszą oczy i pobudzają kubeczki smakowe. Jedną z roślin, którą warto wiosną zaprosić do jadłospisu, jest szczaw. On w maju smakuje najlepiej.

  • Lato na talerzu!

    Nie tylko na łące i w wazonie jest miejsce kwiatów. Coraz częściej goszczą one też na talerzu - i to nie tylko w charakterze ozdobnym.

  • Chrupiące sałatki na wiosnę

    Wiosną przyroda budzi się do życia: w parkach pojawiają się przebiśniegi i krokusy, zakwitają drzewa. Zielono może się też zrobić na naszym talerzu. Lekkie, wiosenne sałatki z nowalijkami, chrupiącymi orzechami i suszonymi owocami dodadzą nam nie tylko energii, ale też zaskoczą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Artykuły na temat: wiosna na talerzu
  • Wiosna na talerzu

    ...​Majowa kuchnia uwodzi kolorem. Truskawki ponętnie błyszczą wśród zielonych liści sałaty, a różowy rabarbar soczyście otula kremową bezę. Maj na talerzu jest piękny.

  • Wiosna to idealny czas na to, aby w naszej codziennej diecie zagościły warzywa. Są nie tylko smaczne, ale stanowią także źródło wielu niezbędnych dla organizmu witamin. Przykładem dania obiadowego, w którym odgrywają główną rolę, jest gruzińskie adżapsandali, zwane również chaosem na talerzu. Jak je przyrządzić? Gruzińskie adżapsandali Składniki:   400g ziemniaków 300g marchewki 500g małych bakłażanów 300g pomidorów 2 czerwone papryki 1 zielona papryczka 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 2...

  • Kwiaty na talerzu

    ...​Bukiet na stole? Tak, ale tym razem nie w wazonie, lecz na talerzu. Kwiaty jemy na co dzień: kalafior, brokuł, karczoch to przecież kwiaty. A jadalne są także: bratki, stokrotki, nasturcje, cukinie, kwiaty lawendy, a nawet róże.

  • Co możemy przygotować, gdy zamarzy nam się, by na naszym talerzu znalazło się coś idealnego do schrupania? Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni, ma na to swój sprawdzony sposób, a także sprawdzone przepisy - na chrupiące kotleciki z kurczaka, rybne nuggetsy i warzywne placuszki. Chrupiące potrawy nadają się na dania obiadowe, ale także jako pomysł na karnawałową imprezę. Tradycyjna panierka na kotlety jest zrobiona z mąki, jajka i bułki tartej. Żeby tym razem nie było nudno,...

  • Wiosenne przebudzenie na talerzu

    Wiosna z pewnością nastroi wielu do podjęcia aktywności fizycznej i zmiany diety. Dietetyk Steven Macari wskazuje na kilka produktów, które określa mianem wiosennych "superfoods".

  • Pastelowe kolory, soczysta zieleń i subtelny, kwiecisty wzór to propozycje na nadchodzącą wiosnę od firmy Florentyna. Autorska kolekcja Floris składa się z produktów do kuchni, jadalni, sypialni i akcesoriów beauty. Dostępna w sprzedaży od 1 marca. Nowa kolekcja Floris jest autorskim konceptem projektantów z firmy Florentyna. Jej design jest odpowiedzią na najnowsze trendy aranżacyjne, w tym zieleń Greenery (Kolor Roku 2017 Pantone) w połączeniu z bielą. Głównym motywem charakteryzującym...

  • Siedem rzeczy, które warto zrobić wiosną, by poczuć się lepiej

    Wiosna to cudowna pora roku. Za oknem przyroda budzi się do życia, a my nabieramy energii do działania. To doskonały czas, aby wprowadzić w życie kilka małych zmian, dzięki którym poczujemy się lepiej na duchu i ciele.

  • Na wiosnę aż chce się jeść bujne, zachęcające i kolorowe nowalijki. Czy jest to jednak dobry pomysł? Czy nowalijki nam szkodzą?      Fot. 123RF.COM/PICSEL Nowalijki to pierwsze warzywa, które możemy zjeść świeże po zimie. Pochodzą one zarówno ze szklarni, jak i ze zwykłych upraw, ale najczęściej wczesną wiosną spotykamy warzywa szklarniowe. Zwykłe uprawy nie przetrwałyby zdarzających się jeszcze w kwietniu przymrozków przygruntowych. Często też wydaje nam się, że kupujemy polskie nowalijki,...

  • A na talerzu maj

    ...wiosna Dla 6 osób Poziom trudności: 1 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 świeży ogórek, 12 rzodkiewek, opakowanie roszponki, 6 jajek ugotowanych na twardo, 250 g wędzonej makreli, 250

  • Walentynkowa kolacja może stanowić prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza gdy decydujemy się przygotować ją samodzielnie. Musi być smacznie, efektownie i skutecznie. O skuteczność dań i miłosnych napojów ludzkość martwiła się od wieków. Fot. 123RF/Picsel Wśród legendarnych afrodyzjaków znajdziemy tak wyszukane środki, jak sproszkowane rogi nosorożca, poroża jelenia, jądra byków, czy kogucie grzebienie. Dziś takie dodatki do dań skuteczne byłyby jedynie w odstraszaniu potencjalnej miłości życia. Czym...

Wideo na temat: wiosna na talerzu
  • Wiosenna kuchnia: Zioła na talerzu

    Wiosna to czas na ziołowe szaleństwo. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Marieta Marecka przygotowała potrawy bazujące na ziołach. Na stole pojawiły się takie pyszności jak: tabbouleh z pęczaku z ziołami i marynowaną polędwicą wołową, quiche wiosenny z ziołowym dipem oraz orzeźwiające panna cotta z pachnotką, miętą i limonką z wiśniami, rozmarynem i tymiankiem.