• Informacje na temat:

    wino z owoców mieszanych

Przepisy na temat: wino z owoców mieszanych
  • Uczta z owocami morza

    Hiszpańska paella marinera Sposób przygotowania Rozmroź owoce morza. Małże umyj i oczyść z bisiorów (włóknistych nitek). Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Po chwili dodaj 1 łyżkę masła oraz ryż. Podsmażaj, mieszając, aż stanie się szklisty. Dodaj koncentrat, sól i szafran. Wlej wino...

  • Wino z dzikiego bzu

    ...cukrem z owoców, zanim damy im coś innego. Na tym etapie wino nieco się pieni, ale naprawdę zacznie żyć dopiero po dodaniu cukru. Po 2-3 dniach fermentacji dodaj cukier. Wsyp go do garnka, a potem(...) uzyskania 5 l): 1,5 kg owoców bzu, co najmniej 2 l  po usunięciu szypułek 1 paczka drożdży winnych lub szampańskich 4 szklanki / 1 kg cukru Przepis: Przygotuj owoce. Oczyść je i usuń szypułki...

  • Owocowe orzeźwienie

    Połączenie owoców z alkoholem jest bardzo popularne. Wystarczy wspomnieć hiszpańską sangrię, która składa się z dużej ich ilości oraz wina z wodą. Podobny koktajl możemy przyrządzić na bazie herbaty – będzie miał równie bogaty smak. Do połączeń z winem czerwonym najlepiej pasuje intensywna i aromatyczna czarna herbata, która nie „zniknie” w towarzystwie wyrazistego smaku alkoholu.

  • Gruszki w karmelu

    Pyszny deser na bazie owoców...

  • Gruszki w herbacie - deser dla zmysłów

    Gruszki gotowane w winie przeszły już do klasyki deserów, a gdyby tak nieco odświeżyć ten przepis i zamiast w winnej kąpieli, zanurzyć je w naparze z herbaty. Sarah Britton zapewnia, że to uczta dla zmysłów, której wisienką na torcie jest sos czekoladowo-oliwny.

  • Dlaczego kuchnia portugalska jest wyjątkowa?

    Portugalska kuchnia jest jedną z najbogatszych i najbardziej zróżnicowanych w Europie. Łączy w sobie zarówno smaki historycznych portugalskich potraw, jak i inspiracje z Afryki i Brazylii. To z pewnością kuchnia dla miłośników dań z ryb i owoców morza.

  • Grillujemy!

    Sezon rozpoczęty! Teraz na topie są takie przysmaki jak tropikalna piña colada i szaszłyki z owoców morza. Mistrzyni przekonuje: w plenerze ucztujmy z klasą!

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Tarty, szarlotki, biszkopty, kruche placki czy ciasta drożdżowe z tymi owocami możesz podawać nie tylko tradycyjnie na zimno. Pyszne są też na ciepło!

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Deser dla ochłody

    ...na minimum 3 godziny. Do garnka wlej wino i wsyp cukier. Dodaj żelatynę i mieszaj aż do rozpuszczenia. Następnie odstaw do ostygnięcia. Wystudzoną, ale nie zastygłą galaretkę przelej na białą masę. Do dekoracji użyj owoców sezonowych.  Smacznego!

Artykuły na temat: wino z owoców mieszanych
  • Owoce pigwy

    Ugotowane z cukrem będą doskonałym dodatkiem do ciast. Z pigwy robi się m.in. nalewki, galaretki, syropy, konfitury, wina i kompoty. Z pektynami Pigwa zawiera dużo pektyn, dzięki czemu ma właściwości żelujące. Dlatego dodaję ją do przetworów z owoców, które słabo się zsiadają. Sok pełen witamin 1 kg owoców pigwy myję, przekrawam na 4 części i usuwam gniazda nasienne. Nie obieram...

  • Wyśmienity duet mięso i owoce

    Dlaczego warto połączyć smak mięsa i ostrych przypraw z naturalną słodyczą owoców? Przekonaj się sama.

  • Malinowo-winny przysmak

    ...1. Maliny rozmrażamy na sitku, aby odciekł z nich nadmiar płynu, i przekładamy na talerz, by zachowały kształt. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. 2. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rondla wlewamy białe wino, 100 ml wody, syrop z granatów i 50 g cukru, zagotowujemy. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy żelatynę, mieszamy i studzimy. 3. Silikonową prostokątną formę płuczemy zimną wodą...

  • Żurawina - smakuje i leczy

    ...czekolada się rozpuści. Taka konfitura będzie doskonała do tostów czy bagietki. 3-4 łyżki konfitury żurawinowej, w połączeniu z serkiem mascarpone (350 g), szklanką kremówki i dwoma łyżeczkami cukru pudru...

  • Tonik do twarzy Korres

    Ekstrakt z granatu to bogate źródło tanin, antocyjanin, witaminy A, C i E oraz minerałów. Owoc granatu jest trzy razy silniej działającym antyoksydantem niż czerwone wino czy zielona herbata. Skutecznie zwalcza wolne rodniki powodujące przedwczesne starzenie się komórek skóry. Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości tanin ściąga pory oraz wzmacnia naskórek, dzięki czemu jest idealnym składnikiem dla...

  • Truskawkowe pole

    Truskawka to chyba najbardziej polski ze wszystkich owoców.

  • Panna cotta z pistacjami

    Żelatynę zalej niewielką ilością wrzącej wody. Mieszaj tak długo aż się rozpuści. Do rondelka wlej śmietankę kremówkę i mleko, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy całość zacznie wrzeć, wlej amaretto oraz wino, a gdy ponownie zacznie wrzeć, zestaw z ognia i wystudź. Wystudzoną żelatynę wlej do garnka z mlekiem, wymieszaj...

  • Boski napój

    ...​Zakup znakomitego markowego wina może nas nieźle "kopnąć" po kieszeni. Czy dlatego właśnie nie warto wypróbować sprawdzonych, domowych receptur? Tym bardziej, że wino posiada także inne zalety, które sławili już nie tylko poeci i uczeni, ale lekarze i znawcy ludzkich dusz.

  • Jak zwiększyć tempo przemiany materii mając 50 lat

    Po pięćdziesiątym roku życia w organizmie kobiety zachodzą zmiany, które sprawiają, że zachowanie smukłej sylwetki staje się coraz trudniejsze. Zaczynamy tyć nawet bez zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych. To wina hormonów i spowolnienia metabolizmu. Wraz z upływem czasu zmiany te się nasilają. Nie jesteśmy jednak bezsilne, możemy zachować szczupłą sylwetkę, wymaga to jednak trochę więcej zaangażowania niż dwie dekady wcześniej.

  • Hity domowej spiżarni

    .... Połówki obranych i wypestkowanych owoców zalewamy gorącym syropem z wody i cukru. Pasteryzujemy 15-20 minut. Przetwory z róży Skład na 4 słoiki po 250 ml: Róże w syropie: 750 ml wody, 300