• Informacje na temat:

    wino z melisy

Przepisy na temat: wino z melisy
  • Chłodnik owocowy

    ...całkowitego przestudzenia. 3. Zimną zupę zmiksuj. Wsyp pozostałe owoce. Wlej wino, wymieszaj. Odstaw do lodówki, aby danie się schłodziło, a smaki przeniknęły. 4. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź, ostudź. Opłucz i osusz kilka listków melisy lub mięty. Zupę podawaj z makaronem, udekorowaną ziołami.

  • Delikatne i smaczne danie na obiad.

  • Zabajone z owocami

    Składniki na 4 porcje: - 100 g malin, - 100 g czarnych jagód, - 100 g czerwonych porzeczek, - 4 żółtka, - 80 g cukru, - 3 łyżki wina Marsala, - melisa do dekoracji Przygotowanie: Żółtka z 80 g cukru roztrzepać w stalowej miseczce, dodać wino i ubijać w gorącej kąpieli, aż masa stanie się gęsta. Krem nakładać do salaterek, dodać owoce. Dekorować listkami melisy. Czas przygotowania: 15

  • Na działce u mojej mamuni melisa w tym sezonie rozszalała się wyjątkowo. Postanowiłam skorzystać z tego dobrodziejstwa i przygotowałam syrop z melisy. Inspiracja pochodzi z bloga Maminek kulinarny.

  • Najlepsze letnie koktajle i drinki

    ...z limonki i łyżki cukru. Powoli mieszając, wlewać wino musujące. Na jednym spodeczku umieścić cukier, na drugim sok z limonki. Brzegi szklanek zanurzać w soku, a następnie w cukrze. Szklaneczki(...) listków melisy kostki lodu Przygotowanie: 12 malin odłożyć do dekoracji. Pozostałe zmiksować i przetrzeć przez sito, wymieszać z jogurtem, cukrem waniliowym i mrożoną herbatą. Schłodzić...

  • Wypróbowany przepis na "Arbuzowe z listkami melisy"

  • Ulubione dania papieża Benedykta XVI

    ...kremówki 300 g makaronu wstążki sól, biały pieprz sok i skórka z 1 cytryny pół pęczka melisy Przygotowanie: Filet pokroić w cienkie plastry. Cukinię pociąć wzdłuż  (np. za pomocą hebelka do sera(...) 8 minut. 2 minuty przed końcem gotowania do makaronu dodać cukinię. Łososia dodać do sosu, gotować 2 minuty. Sos doprawić solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Połowę listków melisy drobno posiekać...

  • Propozycja na zdrowy i pożywny, pełnoziarnisty makaron tagliatelle w połączeniu z aromatycznym, dość orientalnym pesto z melisy cytrynowej. Całość ma oryginalny, intensywnie cytrynowy i delikatnie słodki smak z nutą ostrości sera Pecorino i maślaną nutą orzechów Pekan.

  • Przekąski light

    Przyjęcie z mango i ogórkami Składniki: 1 mango, 1 limonka, 1 łyżka curry, szczypta kozieradki, mała garść liści melisy, suszone lub świeże chili, sól, 1 ogórek szklarniowy, 1 słoiczek(...) pestki miąższ. Przygotuj farsz: połowę ricotty zmieszaj ze skórką z limonki, łyżeczką soku z limonki, łyżeczką curry, kozieradką, połową lekko posiekanych liści melisy i solą. Plastry mango przekładaj...

  • Wspaniały, orzeźwiający drink z "szampana"

Artykuły na temat: wino z melisy
  • Torcik czekoladowy z galaretką na białym winie

    .... Tort wstaw do lodówki przynajmniej na 3 godziny. 4. Wino zagotuj, rozpuść w nim galaretkę. Pozostałe pomarańcze obierz, dokładnie usuń białą wewnętrzną warstwę. Miąższ pokrój w plasterki. Ułóż je na wierzchu tortu. Tężejącą galaretkę rozsmaruj na pomarańczach. Tort ponownie wstaw do lodówki do schłodzenia. Przed poddaniem oprósz go cukrem pudrem i udekoruj melisy.

  • Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie. Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego...

  • Truskawki w galaretce z wina

    Truskawki poprzekrawać i umieścić w salaterkach, dodać plasterki cytryny i listki melisy. Żelatynę namoczyć. Wino zagotować ze 100 ml wody. Doprawić...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • ​Dla kogo prysznic, dla kogo kąpiel w wannie?

    Po treningu i męczącym dniu Gorąca kąpiel działa rozluźniająco, łagodzi nerwy, przynosi relaks, pomaga się odstresować. Stanowi świetny sposób na odprężenie po ciężkim dniu, szczególnie, gdy do wanny dodamy kilka kropel olejku z rumianku, melisy czy lawendy. To nie koniec zalet. Gorąca kąpiel koi obolałe mięśnie, rozkurcza też naczynia krwionośne i przyspiesza krążenie, więc pozwala...

  • Wino ma swoich miłośników, ale coraz więcej osób pije wino ze względu na jego właściwości antyrakowe. Czy słusznie? Wino: Pić czy nie pić?    Fot. 123.RF.COM/PICSEL To fakt, że czerwone wino zawiera antyoksydanty (tutaj pisaliśmy o nich dokładniej) które zmniejszają ryzyko raka. Antyoksydanty zawarte w czerwonym winie to flawonoidy - jedne z najsilniejszych i najskuteczniej wymiatających wolne rodniki. Według badań przeprowadzonych przez badaczy z Grecji i Francji, polifenole zawarte w...

  • Woda królowej Węgier odmłodzi skórę

    Oryginalna woda była stworzona głównie z rozmarynu i spirytusu. A oto jej współczesny skład. Przygotuj: 4 łyżeczki kwiatów i listków lawendy, 6 łyżeczek posiekanej melisy, 4 łyżeczki świeżych(...) listków szałwii, 3 łyżeczki posiekanego żywokostu lekarskiego, 3 łyżeczki rozdrobnionego kłącza tataraku, białe wytrawne wino, wodę destylowaną. Zioła i płatki kwiatów wsyp do słoja, zalej winem...

  • Wino, podobnie jak cała kuchnia francuska, jest mocno zakorzenione w kulturze Francji. Trafiło do niej prawdopodobnie już w VI w. p. n. e. dzięki Grekom, którzy przybywając na tereny dzisiejszej Marsylii, stwierdzili, że skoro rosną tam oliwki i figi, to jest to także doskonałe miejsce na uprawę winnej latorośli. Fot. 123RF/Picsel Nie mylili się. Przez przypadek doprowadzili do narodzin tradycji produkcji win, które dziś są chlubą Francji. Winiarstwu pomógł także Kościół, który wyróżnił wino...

  • Ziołowe mieszanki dodadzą energii

    Winko z bazylii pomoże na wiosenne przemęczenie Bazylia, zwana też bazylkiem ogrodowym, zwalczy zmęczenie fizyczne, jak i przepracowanie umysłowe. Wsyp do garnka garść świeżej bazylii i garść melisy. Wlej butelkę białego wytrawnego wina, zagotuj. Dodaj pokruszoną laskę cynamonu i wanilii. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu około 20 minut. Przecedź. Dodaj cztery łyżki miodu. Zagotuj i przelej do...

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie...