• Informacje na temat:

    wino jabłka

Przepisy na temat: wino jabłka
  • Glögg z owocami - skandynawskie grzane wino

    Glögg, to rodzaj grzanego wina, które wywodzi się ze Szwecji, ale popularne jest we wszystkich krajach skandynawskich. Szczególną miłością darzą go mieszkańcy Finlandii i Estonii. W smaku przypomina grzane wino popularne również w naszym kraju, jednak jego wersja jest znacznie bogatsza w smaki i aromaty, przede wszystkim dzięki dodatkom takim jak: przyprawy korzenne, świeże jabłka, tymianek...

  • Przygotowanie: Pokrojonego w kostkę kurczaka nacieramy imbirem, solą i pieprzem. W rondlu na gorącym oleju obsmażamy mięso. Następnie dodajemy, czuszkę, curry, białe wino i dusimy. Po 10 minutach dodajemy młodą marchewkę, gruszki, jabłka i wlewamy śmietanę. Całość dusimy do miękkości mięsa, ciągle mieszając. Przed podaniem doprawiamy do smaku imbirem, cynamonem, pieprzem i solą. Tak aromatyczne...

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    ...oraz malinami Piernik jabłkowo-gruszkowy nadzienie: 2 gruszki, 2 jabłka, po 1/2 szkl. wody i białego wina, szkl. cukru; ciasto: 1/4 kostki masła, 1/2 szkl. cukru, 3/4 łyżeczki sody oczyszcz(...) (odwrócone) lub na górę (tak, jak się piekło). Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem i ubrać miętą lub melisą Kruchy placek z jabłkami 25 dag musli z pełnego ziarna pszenicy, 10 dag zmiel...

  • Oliwą z oliwek należy się delektować. Tak jak dobrym winem

    Oliwa z oliwek to najzdrowszy sok świata - podkreśla szef kuchni Marco Ghia. Choć chętnie wykorzystujemy ją w kuchni, rzadko doceniamy jej walory smakowe, a te niczym wino, skrywają w sobie różnorodne palety aromatów i smaków.

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki.

  • Waniliowy makaron z jabłkami

    ...jabłka skropić sokiem z cytryny i razem z kawałkiem cynamonu dusić w winie przez ok. 15 minut. Dodać ok. 3 łyżki cukru. 2 łyżki mleka, pozostały cukier i sos w proszku (lub budyń) dobrze rozmieszać. Pozostałe mleko zagotować z miąższem z wanilii, dodać makaron i gotować ok. 8 minut. Delikatnie wmieszać rozrobiony sos waniliowy. Orzechy laskowe posiekać. Makaron podawać z jabłkami i orzechami...

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki. I mimo że aura za oknem bywa niesprzyjająca, w kuchni cieszyć się możemy kulinarnymi smakołykami, które dodają witalności i energii na chłodne dni. Jest to bowiem idealna pora na wszelkiego rodzaju przetwory. Warto zatem sięgnąć po garść kulinarnych inspiracji, które zaowocują niezapomnianymi smakami jesiennych...

  • Skład na 20 porcji: 4 jabłka, 250 ml białego wina, 2 łyżki cukru. Ciasto: 250 g tłustego twarogu, 50 ml mleka, 5 łyżek oleju, 100 g cukru, 250 g mąki krupczatki, 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 opakowania budyniu waniliowego, 600 ml mleka, 4 łyżki cukru, mielony cynamon do posypania, jasna galaretka do dekoracji.

  • ...ryżowej i wymieszać. C. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zagotować wino z dodatkiem cukru i 1 op. cukru waniliowego, dodać jabłka i dusić 15 minut. Odcedzić je na sicie. D. Tortownicę wysmarować masłem, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę - podpiec w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st.C. przez około 20 minut. E. 100 g konfitury rozsmarować na cieście, na wierzchu ułożyć jabłka, a na owoce masę...

  • Szaszłyki z dziczyzny - Maciej Kuroń

    Na jedną osobę: 150 g combra lub polędwicy (dzik, jeleń, sarna); 40 g surowego boczku wieprzowego; pół kwaśnego zielonego jabłka; 30 ml czerwonego wytrawnego wina;

Artykuły na temat: wino jabłka
  • Jemy polskie jabłka!

    Maślane ciasto z jabłkami Przygotowanie: Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pociąć na kawałki. Pół opakowania budyniu zmieszać z 5 łyżkami...

  • Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie. Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego...

  • Jabłkami pachnące...

    Wypróbuj nasze przepisy na ciasta z jabłkami.

  • Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie. Chyba wszyscy Polacy znają tę maksymę, choć nie każdy jest przekonany do taniego wina. Tymczasem tanie wino, to zrobione własnoręcznie, może być wspaniałym trunkiem. Wino można z powodzeniem stworzyć samodzielnie w domu / fot. 123rf.com Wino domowej roboty nie wymaga dużych nakładów finansowych. Przyda się trochę "sprzętu" (zobacz poniżej), ale oprócz niego same składniki są naprawdę niedrogie. Jednej rzeczy jednak trzeba mieć bardzo dużo -...

  • To o jabłkach musisz wiedzieć

    Najlepsze odmiany Zimą najczęściej wykorzystuję do ciast i deserów sprawdzone odmiany: szarą renetę o kruchym miąższu, boikeny o lekko winnym smaku, słodkie i jędrne deliciousy oraz soczyste mekintosze o posmaku mandarynek. Obieranie Kiedy jabłka mają pomarszczoną skórę, wkładam je na kilka minut do gorącej wody. Po takim zabiegu owoce obieram bez problemu. Słodkie chipsy Zimą często...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Trzy połówki jabłka

    ...: pójdą na Ucho, gardło, nóż, a potem na wino do warszawskich sąsiadów, którzy myślą, że Anka i Jacek są małżeństwem. Z dworca w Warszawie wychodzą objęci. Idą szybkim krokiem. Spieszą się. Tyle spraw...

  • Latem mamy dostęp do dużej ilości świeżych owoców, z których bez większego problemu możemy przygotować domowe wino. Gwarantujemy, że będzie pyszne. Fot. 123RF/Picsel Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Warto pamiętać o tym, że własnoręcznie zrobiony trunek, może smakować równie dobrze, co te zakupione w sklepach. Jak zrobić domowe wino? Aby przygotować domowe wino, warto zaopatrzyć się w...

  • Owoce jesieni. Kiedy i jak je jeść?

    ...funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a tym samym korzystnie wpływa na odchudzanie. Zresztą jabłka i gruszki to świetna odtrutka i niezastąpiony składnik dziecięcej diety. Jedzone bez skórki, starte na tarce lub zmiksowane są lekkostrawne. Można je podawać już niemowlakom w postaci musów, o ile nie są na nie uczulone. Jesienne owoce zaleca się kobietom w ciąży i karmiącym, a także seniorom. Jabłka dla...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

Zdjęcia na temat: wino jabłka
Wideo na temat: wino jabłka
  • Zmysłowe smaki: Wątróbka cielęca z jabłkami

    Wątróbka powinna znaleźć się w jadłospisie wszystkich osób, które mają skłonności do anemii. Zawiera ona łatwo przyswajalne żelazo, witaminę B12, a także cenny kwas foliowy. Jeśli dotąd nie mogliście przekonać się do wątróbki, koniecznie wypróbujcie nasz przepis - duszona z jabłkami i cebulką, z dodatkiem białego wytrawnego wina i czerwonego pieprzu, stanie się waszym ulubionym daniem

  • Zmysłowe smaki: Wątróbka cielęca z jabłkami

    Wątróbka powinna znaleźć się w jadłospisie wszystkich osób, które mają skłonności do anemii. Zawiera ona łatwo przyswajalne żelazo, witaminę B12, a także cenny kwas foliowy. Jeśli dotąd nie mogliście przekonać się do wątróbki, koniecznie wypróbujcie nasz przepis - duszona z jabłkami i cebulką, z dodatkiem białego wytrawnego wina i czerwonego pieprzu, stanie się waszym ulubionym daniem