• Informacje na temat:

    winny sos z czerwonego wina

Przepisy na temat: winny sos z czerwonego wina
  • Szparagi z sosem rabarbarowo-winnym

    ...  Składniki: 1 kg małych ziemniaków Sól 1,5 kg białych szparagów Cukier 3 łyżki masła 250 g rabarbaru 0,25 l czerwonego wina 3 łyżki konfitury porzeczkowej 1 łyżka(...) maśle. Szparagi wyjąć z wody, podawać z ziemniakami, szynką i sosem.

  • czyli kisiel dla dorosłych

  • Pomidory w roli głównej

    O tej porze roku można jeść je od rana do wieczora: na kanapkach, w zupach, sosach i sałatkach. Eksperci podpowiadają, jak przyrządzić je najsmaczniej.

  • BOEUF BOURGUIGNON - WOŁOWINA W SOSIE Z CZERWONEGO WINA, do której przygotowania zainspirował mnie film "Julie & Julia". Dziś dzielę się z Wami efektem. Porcja dla 6-8 osób.

  • Jeden karp, pół marchewki, pół pietruszki, kawałek selera, jedna cebula, 4 łyżki masła, pół szklanki czerwonego wina,pół szklanki ciemnego piwa, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki starego piernika, 2 łyżki powideł śliwkowych, szczypta tymianku, liść bobkowy, ziele angielskie, garstka rodzynek, kilka migdałów bez skórki, sok z 1 cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku.

  • Pręga wołowa, wołowina idealna jako główne danie, duszona z cebulą, czosnkiem, świeżym tymiankiem, zielonym pieprzem i czerwonym winem. Mięso które rozpływa się w ustach, polecam serdecznie mój przepis.

  • Pierś z kaczki w sosie miodowo-octowym z grzybami

    ..., - 1/8 l. czerwonego wina, - 2 gałązki tymianku, - Średniej wielkości cebula, - 1/4 l. wina białego, - 4 łyżki octu winnego (białego) 2 łyżki miodu, - tymianek do dekoracji Przygotowanie: Piersi z kaczki(...) i gotować na średnim ogniu ok 15 minut. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wino białe ocet winny i miód zagotować w rondelku i gotować przez ok. 10 minut. Piersi pokroić w plastry. Serwować z grzybami...

  • Potrawa wykwintna, w kwaśnym, zawiesistym sosie z czerwonego, wytrawnego wina, do podania z chrupiącą sałatą i świeżymi warzywami (rzodkiewka, ogórek, szczypiorek - BEZ POMIDORA I PAPRYKI!!!) w sosie Vinegret lub koperkowo-ziołowym, do tego zamiast ziemniaków lub tradycyjnych dodatków - warzywa na ciepło (brokuły, kalafior, cukinia) np. z grilla. Można podać żurawinę i/lub czosnek pieczony/grillowany w całości. Dobrze smakują też z pieczywkiem czosnkowym...

  • ...40 dag filetów z kurczaka; 3 łyżki mąki; 1 jajko; 7 dag posiekanych migdałów; 1 słoik kompotu ze śliwek; 2 goździki; 3 łyżki oleju; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1/4 litra czerwonego wytrawnego wina; sól, pieprz.

  • Delikatne rozpływające się mięso i wyrazisty sos sprawiają, że to danie na pewno uwiedzie Was swoim smakiem.

Artykuły na temat: winny sos z czerwonego wina
  • Mięso na winie

    ...(każdy po ok. 17,5 dag), 4 łyżki musztardy, 6 plasterków boczku wędzonego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/8 l wytrawnego czerwonego wina, 60 dag brukselki, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła. Suszone(...) solą i pieprzem. Mięso rozłożyć na talerzach, polać sosem. Serwować z brukselką okraszoną stopionym masłem. Winny kurczak na warzywach Składniki na 4 porcje: 20 dag szalotek, 4 marchewki, 1 mały...

  • Jak być zdrowym i żyć jak najdłużej? Jak być szczupłym, nie dręcząc się ascetycznymi dietami? Oparta na rezultatach wieloletnich badań rewolucyjna i skuteczna terapia opracowana przez autora zaleca częste picie umiarkowanych ilości czerwonego wina oraz spożywanie owoców, orzechów i czekolady. Dzięki temu dostarczamy organizmowi niezbędne składniki odżywcze zapobiegające chorobom serca (w tym także zawałom), udarom mózgowym, cukrzycy, demencji - a także pewnym rodzajom nowotworów. Książka...

  • Szalotka

    Ta bliska krewna cebuli dzięki swojemu lekko słodkiemu, łagodnemu smakowi i delikatnemu, orzeźwiającemu aromatowi wzbogaca smak wielu dań, sosów i sałatek.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Z francuskiego ciasta

    Smakołyki z francuskiego ciasta podamy do kawy. A te słone - do czystego czerwonego barszczyku.

  • Wbrew pozorom, odpowiednie zaserwowanie wina to wielka sztuka. Świat trunków rządzi się swoimi prawami i aby nie popełnić gafy, warto się z nimi zapoznać. Fot. 123RF/Picsel Nalanie trunku do kieliszka wydaje się być banalnym zadaniem. Nic bardziej mylnego! Na przestrzeni wieków w świecie wina utarły się różnego rodzaju konwenanse i tradycje, których powinniśmy przestrzegać, chcąc zabłysnąć w towarzystwie i w pełni delektować się smakiem wybranego przez nas trunku. Jakie wino wybrać? Odpowiedź...

  • Sztufada

    Kilogram wołowiny (krótki, gruby kawałek); kieliszek czystej wódki; łyżeczka majeranku; 4 - 5 goździków; 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego; listek laurowy; łyżeczka masła; łyżeczka smalcu; sól. Marynata: szklanka czerwonego wytrawnego wina; sok z połowy cytryny (zamiast wina i soku z cytryny może być szklanka mocnego octu winnego i szklanka wody); 2 cebule; po 10 ziarenek: ziela angielskiego...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Kilogram wołowiny (krótki, gruby kawałek); kieliszek czystej wódki; łyżeczka majeranku; 4 - 5 goździków; 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego; listek laurowy; łyżeczka masła; łyżeczka smalcu; sól. Marynata: szklanka czerwonego wytrawnego wina; sok z połowy cytryny (zamiast wina i soku z cytryny może być szklanka mocnego octu winnego i szklanka wody); 2 cebule; po 10 ziarenek: ziela angielskiego...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...