• Informacje na temat:

    winko hildegarda

Przepisy na temat: winko hildegarda
  • przepis pochodzi z książki Ireny Gumowskiej "Ziółka i my"

  • Domowej roboty winko

  • domowej roboty, smaczne winko :)

  • winko może być dodatkiem do obiadu jak i deserów

  • chrupiąca skórka i delikatne mięso..........pycha

  • Nigdy nie byłam wielbicielką sangrii ze sklepu, ale domowy trunek to przecież insza inszość. Klasa sama w sobie, lekkie wino z owocową nutą w sam raz na letnie upały i imprezy przy grillu. My wprawdzie za wiele nie grillujemy, ale dobre winko zawsze jest pożądane. Zamówiłam więc ostatnie w tym sezonie sycylijskie pomarańcze i cytryny, eko i bez oprysku oraz wosku na skórce. I dzięki tym okolicznościom powstała nasza domowa sangria.

  • Fondue to tradycyjna szwajcarska potrawa. Każdy kanton ma własny przepis na fondue w którym głównym składnikiem jest ser pochodzący z danej okolicy. Fondue to świetne zagospodarowanie wieczoru z przyjaciółmi. No, bo czy może być coś przyjemniejszego jak jedzenie z jednego kociołka, jak za Piasta i popijanie wyśmienitym francuskim winem np. Celebro France. Dobre fondue, to bardzo dobrze dobrane ,bardzo dobre sery. Najlepsze jest gotowe szwajcarskie fondue. Jeżeli takiego brak, to proponuję...

  • Lubicie grzańca? Zimowym wieczorem, po nartach, długiej wycieczce? W weekend z przyjaciółmi? Możecie go sami przygotować - zapraszam po przepis na grzane wino z mocno korzenną nutą :)

  • pyszna potrawa do kolacji przy świecach i nie tylko...;)

Artykuły na temat: winko hildegarda
  • Piertuszkowo-miodowe wino "uspokoi" serce

    .... Winko będzie bardziej "treściwe" i aromatyczne, jeśli dodasz do niego  4-5 łyżek owoców głogu (poprawia ukrwienie mięśnia sercowego), kilka goździków i pokruszoną laskę cynamonu.

  • Wino, podobnie jak cała kuchnia francuska, jest mocno zakorzenione w kulturze Francji. Trafiło do niej prawdopodobnie już w VI w. p. n. e. dzięki Grekom, którzy przybywając na tereny dzisiejszej Marsylii, stwierdzili, że skoro rosną tam oliwki i figi, to jest to także doskonałe miejsce na uprawę winnej latorośli. Fot. 123RF/Picsel Nie mylili się. Przez przypadek doprowadzili do narodzin tradycji produkcji win, które dziś są chlubą Francji. Winiarstwu pomógł także Kościół, który wyróżnił wino...

  • Sposoby na uporczywą gorączkę

    .... Rano dopełnij kubek winem. Przecedź. Popijaj małymi łykami w ciągu dnia, zawsze przed jedzeniem. Takie lecznicze winko należy przygotowywać codziennie świeże. Stosować przez trzy do pięciu dni. Przynosi...

  • Czy Anna Boleyn była wiedźmą? Gdzie tkwił sekret urody kurtyzany Madame Tallien? W każdej z tych historii występują truskawki. Mity, historie i przesądy związane z truskawkami znane są od starożytności, niektóre z nich przetrwały do dziś. Fot. 123RF/Picsel Poglądy naszych przodków często wydają nam się śmieszne i irracjonalne. Niektóre z nich jednak do dziś wprowadzane są w życie, funkcjonują jako tradycja i zwyczaje - również te związane z poziomkami i truskawkami. Początkowo wierzono, że...

  • Trzeba wzmocnić serce

    ...organizmowi odpowiedniej ilości wody, co obciąża mięsień sercowy. Co zamiast tego? Nasercowe winko św. Hildegardy! Do garnka wlej litr czerwonego wina. Dodaj 10 pęczków po siekanej natki pietruszki...

  • Dla jednych nieodzowny element wieczornych seansów, dla innych obowiązkowy trunek podczas spotkań ze znajomymi. Piwo - niekiedy źle kojarzone, obarczane winą za tzw. "miesień piwny", zyskuje jednak coraz więcej przychylności. A to wszystko za sprawą swojego dobroczynnego działania w kosmetyce oraz zaskakujących efektów stosowania. Fot. 123RF/Picsel Jego korzystne właściwości są znane od wieków. Dbające o swój wygląd i pragnące wiecznej młodości królowe stosowały piwo do systematycznej...

  • 5 niezawodnych sposobów na uderzenia gorąca

    ...i wieczorem. Z bukwicy możesz też przygotować lecznicze winko. Weź trzy garście świeżych lub suszonych jej kwiatów i liści, włóż do słoja i zalej butelką białego wina. Zakręć dobrze i odstaw w ciemne miejsce. Po miesiącu leżakowania wstrząśnij butelkę. Winko jest już gotowe. By zapobiec napadom uderzeń gorąca, pij dwa razy dziennie po jednej łyżce stołowej. Więcej żelaza, mniej uderzeń Napady...

  • Orzechy, kasztany jadalne i żołędzie przez lata nie miały dobrej passy. Traktowano je jako jedzenie dla biedoty i paszę dla zwierząt. Zepchnięte na boczny tor, powróciły na stoły stosunkowo niedawno i od tego czasu coraz częściej lądują na naszych talerzach lub w filiżankach. Kasztany jadalne są nie tylko smaczne, ale i zdrowe/Picsel Kiedyś traktowane jako substytut droższych ziemniaków i jadane głównie przez ubogich, dziś królują w wykwintnych restauracjach, zwłaszcza na Półwyspie...

  • Naturalne kuracje z klasztornych aptek

    Receptury św. Hildegardy Św. Hildegarda z Bingen (1098-1179) była benedyktyńską mniszką i wizjonerką. Podyktowała wiele ksiąg, w tym dwie medyczne. Zawierają prawie 2 tys. przepisów i porad zdrowotnych. Odkryte na nowo w latach 40. XX w. dziś znów stają się bardzo modne. Hildegarda uważała, że nie tylko zioła mają lecznicze właściwości. Propagowała dietę opartą na zbożach (orkiszu), warzywach...

  • Żurawinę i czarny bez stosuje się w kuchni polskiej od dawna, a mimo to są dla nas nieco egzotycznie. Ostatnio straciły na swej popularności, a niesłusznie, bo stanowią wyśmienity dodatek do potraw, a na temat ich dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie dużo można mówić... Fot. 123RF/Picsel Żurawina kojarzy nam się właściwie tylko z lekko kwaśnym sokiem, lub sosem do mięs; a tymczasem możemy używać jej na wiele sposobów, np. jako dodatek do sera koziego, zup, do naleśników bądź racuszków,...