• Informacje na temat:

    wilgotne wz ciasto

Przepisy na temat: wilgotne wz ciasto
  • Pyszne i wilgotne ciasto marchewkowe

    Ten słodki wypiek, który zna cały świat! Od wieków cieszy się niesłabnącą popularnością - głównie ze względu na wyjątkowy smak, ale też prostotę przygotowania. Oto banalny przepis na klasyczne ciasto marchewkowe!

  • Piaskowe ciasta z soczystymi cytrusami

    Wilgotne ciasto z orzeźwiającymi owocami cytrusowymi to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Doskonałe do popołudniowej kawy i na wyjątkowe okazje.

  • Ciasto dyniowe do kawy

    To prawdziwie jesienne ciasto: babka z dyni. Ma piękny kolor, korzenny smak i idealnie pasuje do kawy lub jesiennej, rozgrzewającej herbaty.

  • Bakaliowe ciasto twarogowe

    ...i zagniatamy ciasto (będzie lekko lejące). 2. Bakalie siekamy, dodajemy do ciasta razem ze skórką pomarańczową, mieszamy. 3. Formę (keksówka lub forma do babki) do ciasta smarujemy masłem i wysypujemy mąką, umieszczamy w niej ciasto. Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 70 min. (w opcji góra-dół). 4. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i smarujemy jego wierzch cienką...

  • Półksiężyce z ciasta francuskiego

    Sposób przygotowania 1. Twaróg wkrusz do dosyć dużej miseczki i dolej olej (dzięki tym składnikom ciasto dłużej pozostanie wilgotne).Dodaj szczyptę soli,...

  • Na jesienne smutki - ciasto marchewkowe

    Pachnące zamorskimi przyprawami, puszyste i wilgotne. Ciasto marchewkowe z pewnością uprzyjemni pochmurne, jesienne popołudnie. Nie tylko smakuje, ale i wspaniale pachnie. Wykonanie tego smakołyku nie jest zbyt trudne.

  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    ...migdałowy. Na koniec - ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto makowe wlewamy do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone ciasto, przyciśnięte, powinno stawiać delikatny opór. Sprawdzanie patyczkiem, ze względu na dodatek jabłek, w tym...

  • Ciasto cynamonowe z dużymi rodzynkami

    ...do połączenia się składników. Ciasto powinno być gęste, ale wilgotne. 4. Ciasto przełóż do kilku keksówek lub do jednej większej formy 25x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i piecz około 35-40 minut w temperaturze 180°C (sprawdź też patyczkiem – wbij go w ciasto i zobacz, czy jest całkiem suchy i czysty). 5. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź je na kratce.

  • Ciasto czekoladowe bez mąki

    Idealny deser na letni podwieczorek - czekoladowe ciasto bez mąki. To łatwy w wykonaniu przepis, który można modyfikować na wiele sposobów.

  • Ciasta z bakaliami

    ..., dodaj trochę wody. Gotowym lukrem polej keks i odstaw do zastygnięcia. Udekoruj ciasto bakaliami. Piernikowa rolada Sposób przygotowania Połącz ze sobą sypkie składniki. Jajka rozbij(...) formy (26x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym masłem. Piecz w temp. 190 stopni C ok. 10-12 minut. Odstaw na chwilę, po czym przełóż ciasto na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zawiń...

Artykuły na temat: wilgotne wz ciasto
  • Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

    Dzięki marchewce wypieki będą wilgotne i zyskają dodatkową zdrową słodycz.

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Ucierane ciasto ze śliwkami

    ...do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki umyj i wydryluj, osusz i przekrój na pół. Przed nałożeniem owoców na ciasto, posyp je odrobiną bułki tartej. Dzięki temu nie będzie za bardzo wilgotne, a śliwki nie opadną całkowicie na dno. 3. Ciasto piecz około 35 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Rady: Zamiast śmietany możesz dodać jogurt naturalny...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...

  • Proszek do pieczenia nie tylko do ciast

    ...wilgotnej gąbki do zmywania nasyp trochę proszku do pieczenia i szoruj pociemniałe fugi. Jeśli nie chcesz się męczyć szorowaniem, przygotuj papkę z proszku i octu, a następnie nanieś ją na spoiny. Pozostaw...

  • Jeśli uwielbiacie ciasta z powidłami i bezą, konieczne wypróbujcie przepis Magdaleny. Ciasto200 g mąki pszennej100 g cukru trzcinowego50 g mąki ziemniaczanej150 g mielonych migdałów150 g masła5 żółtek Śliwki2 łyżki mąki ziemniaczanej850 g węgierek Beza5 białekszczypta soli200 g cukru2 łyżki cynamonu CiastoMąkę pszenną zmieszać z cukrem trzcinowym, kopiastą łyżką mąki ziemniaczanej oraz zmielonymi na mąkę migdałami. Dodać zimne masło oraz pięć żółtek. Wszystko sprawnie zagnieść, gotowe ciasto...

  • Placek czekoladowo-wiśniowy

    Wilgotne, pyszne ciasto z nutą wiśni i orzechów. Idealne na leniwe podwieczorki!

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Keks korzenny

    Dzięki marchewce wypieki będą wilgotne i zyskają dodatkową zdrową słodycz.

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

Wideo na temat: wilgotne wz ciasto
  • Przepis na klasyczne ciasto marchewkowe

    Ciasto marchewkowe to słodki wypiek, który zna cały świat! Od wieków przyrządzane w Europie, ciasto marchewkowe cieszy się niesłabnącą popularnością nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale przede wszystkim prostotę przygotowania. Wilgotne, niewysokie, mocno zwarte ciasto to znakomity sposób na domowe wypieki, które świetnie sprawdzą się i jako codzienny dodatek do kawy, i od święta

  • Szybki i tani placek drożdżowy ze śliwkami

    Placek drożdżowy ze śliwkami to bardzo prosty przepis na domowe ciasto, które jest klasyką w polskich domach! Przygotowanie takiego wypieku jest szalenie proste, poradzi z nim sobie każdy! Wyborne, soczyste, lekko wilgotne ciasto, które nie jest zbyt słodkie - sprawdzi się na każdą okazję. Zobaczcie nasz przepis na szybki i tani placek drożdżowy ze śliwkami!

  • Brownie z wiśniami

    Wilgotne i mocno czekoladowe – takie jest prawdziwe brownie, a jeśli dodamy do niego wiśnie otrzymamy uzależniająco pyszne ciasto, które jest najlepszym przykładem tego, że liczy się wnętrze a nie wygląd zewnętrzny. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, a co ważniejsze to ciasto nie może się nie udać. Brownie pokochacie za intensywny smak ale także za to, że długo pozostaje świeże, legendy