• Informacje na temat:

    wilgotne ciasto z białek

Przepisy na temat: wilgotne ciasto z białek
  • Piaskowe ciasta z soczystymi cytrusami

    Wilgotne ciasto z orzeźwiającymi owocami cytrusowymi to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Doskonałe do popołudniowej kawy i na wyjątkowe okazje.

  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    ...migdałowy. Na koniec - ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto makowe wlewamy do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone ciasto, przyciśnięte, powinno stawiać delikatny opór. Sprawdzanie patyczkiem, ze względu na dodatek jabłek, w tym...

  • Ciasta z bakaliami

    ..., dodaj trochę wody. Gotowym lukrem polej keks i odstaw do zastygnięcia. Udekoruj ciasto bakaliami. Piernikowa rolada Sposób przygotowania Połącz ze sobą sypkie składniki. Jajka rozbij, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij ze szczyptą soli, połącz z żółtkami. Stopniowo dodawaj suche składniki. Delikatnie zamieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wlej ją do...

  • Ciasto „Flaga amerykańska” ze śliwkami kalifornijskimi

    Składniki: Ciasto: 1 ¾ szklanki mąki orkiszowej ¾ szklanki cukru brązowego, drobnego ½ kostki masła 15 dag śliwek kalifornijskich 4 łyżki mleka 2 łyżki oleju z pestek winogron(...) ze szczyptą soli ubij na sztywno, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Śliwki kalifornijskie pokrój w paski. 2. Tak przygotowane ciasto wylej do wysmarowanej masłem foremki (jeśli masz foremkę, do...

  • Ciasto świąteczne

    ...wody, dosypując 70 g cukru. Wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i dodać posiekaną czekoladę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (32x39 cm) i wyrównać. Piec w 200 st. C przez 10-12 minut. Ciasto wybić na wilgotną ściereczkę, odstawić, aby ostygło. Wiśnie osączyć. Z soku z wiśni odlać 6 łyżek, wymieszać...

  • Ciasto pomarańczowe

    Bez mąki, a więc nie utuczy ani pociechy, ani was. Polecane szczególnie osobom, które lubią wilgotne ciasta. Spróbujcie.

  • Piaskowiec rumowy z rodzynkami

    Delikatne i bardzo smaczne ciasto.

  • Wielkanocne słodkości z pomarańczą

    ...galaretki. Wykładamy pozostałe owoce i zalewamy galaretką. Odstawiamy całość do przestygnięcia.  4. Przestudzony deser chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc. Ciasto anielskie Lekkie, wilgotne(...)Klasyczne ciasto pomarańczowe Proste i szybkie. Ma wspaniałą konsystencję i wilgotność. Bardzo dobrze sprawdzi się jako uzupełnienie świątecznego śniadania. 1. Białka ubijamy w misce na sztywno...

  • Piernik świąteczny dla bezglutenowców

    ...daktylowo-miodową i mieszamy. Na koniec dodajemy dżem z czarnej porzeczki oraz sypkie składniki. Ciasto łączymy ostrożnie z pianą z białek. Dodajemy posiekane grubo orzechy, śliwki i skórkę pomarańczową. Przekładamy ciasto do keksówki i pieczemy 40 minut. Wystudzony piernik przekładamy powidłami. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Można udekorować wedle uznania, np. gwiazdkami wyciętymi...

  • Mak bez tajemnic

    ...stolnicę. Dodaj sól, żółtka, ocet i wodę. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i przykryj ją ciepłą miską na 30 minut. Morele umyj i zalej na kilka minut gorącą wodą. 2. Na nadzienie zagotuj mleko z masłem i cukrem. Dodaj zmielony mak i gotuj przez minutę. Zdejmij z ognia i dodaj dżem. Odcedź morele i drobno pokrój. 3. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, w razie potrzeby podsyp mąką. Przełóż placek na...

Artykuły na temat: wilgotne ciasto z białek
  • Ucierane ciasto ze śliwkami

    ...do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki umyj i wydryluj, osusz i przekrój na pół. Przed nałożeniem owoców na ciasto, posyp je odrobiną bułki tartej. Dzięki temu nie będzie za bardzo wilgotne, a śliwki nie opadną całkowicie na dno. 3. Ciasto piecz około 35 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Rady: Zamiast śmietany możesz dodać jogurt naturalny...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...

  • Ciasta na niedzielę

    ...do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane cukrem Tortu ze świeżymi owocami nie należy posypywać cukrem pudrem, bo szybko zwilgotnieje. Podobnie będzie, gdy posypiemy ciepłe ciasto. Placek grejpfrutowy Składniki na 12 porcji: 125 g mąki...

  • Jeśli uwielbiacie ciasta z powidłami i bezą, konieczne wypróbujcie przepis Magdaleny. Ciasto200 g mąki pszennej100 g cukru trzcinowego50 g mąki ziemniaczanej150 g mielonych migdałów150 g masła5 żółtek Śliwki2 łyżki mąki ziemniaczanej850 g węgierek Beza5 białekszczypta soli200 g cukru2 łyżki cynamonu CiastoMąkę pszenną zmieszać z cukrem trzcinowym, kopiastą łyżką mąki ziemniaczanej oraz zmielonymi na mąkę migdałami. Dodać zimne masło oraz pięć żółtek. Wszystko sprawnie zagnieść, gotowe ciasto...

  • Rolada z musem truskawkowym

    Białka ubij, stopniowo wsypując cukier i cukier waniliowy. Do sztywnej piany dodawaj po jednym żółtku, nadal miksując. Wsyp do masy obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj.  Wygarnij ciasto na płaską blachę wyłożoną papierem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut. Gotowe ciasto przełóż na wilgotną ściereczkę (papierem do góry). Przykryj drugą wilgotną...

  • Kruche ciasto z konfiturą z wiśni i bezą. Konfitura1 kg wiśni250-400 g cukru (do smaku) Kruche ciasto z bezą 500 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zimnego masła6 żółtek½ szklanki cukru pudruszczypta soli2 łyżki kwaśnej śmietany8 białek1½ szklanki drobnego cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejpłatki migdałowe (według uznania) Masa kremowa500 ml mleka3 łyżki cukru2 żółtka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej200 g masła w temperaturze pokojowej2 łyżki amaretto Konfitura Wiśnie...

  • Kakaowa rolada z kremem cappuccino

    ... Jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Dodaj cukier zwykły i waniliowy oraz żółtka. Masło stop. Obie mąki, proszek i kakao przesiej do jajek. Zamieszaj, wlej płynny tłuszcz. Gotowe ciasto wylej na prostokątną formę do pieczenia, wyłożoną papierem. Piecz  ciasto ok. 20 minut w temperaturze 180˚C. Upieczony placek wyłóż  na wilgotną ściereczkę i zwiń. Żelatynę rozpuść...

  • Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową. Biszkopt3 jaja160 g cukru pudru50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanejszczypta soli Mus gruszkowy1 kg gruszek85 g brązowego cukru 500 ml wody215 ml soku z cytrynyskórka starta z 1 cytryny1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru1½ galaretki cytrynowej Pianka kawowo-czekoladowa70 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 36%2 łyżki cukru pudru85 g czekoladowego cappuccino 150 ml zimnej wody Dekoracja80 g czekolady...

  • Tort opium

    .... Dodać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do powstania ciasta o konsystencji musu. Spod formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...